17-55/2.8 (od Canona) i masz już tylko 15 mm dziurę, której nawet nie poczujesz. Tamrona sobie daruj, chyba że lubisz jak się wszyscy za tobą oglądają.
Wersja do druku
17-55/2.8 (od Canona) i masz już tylko 15 mm dziurę, której nawet nie poczujesz. Tamrona sobie daruj, chyba że lubisz jak się wszyscy za tobą oglądają.
canon 17-55 2.8 + jakaś stałka w zależności od preferencji np. 28 1.8 lub 35 2 lub jak coś dłuższego potrzebujesz to super się sprawdzi 85 1.8, osobiście darowałbym sobie 70-200, ciężkie, duże a wdg. mnie zakres 100-200 na cropie do ślubów nie jest aż tak bardzo potrzebny, wolałbym zamiast tego właśnie wyżej wspomnianą 85 1.8
a jakby sprawdził się zestaw 17-40 4L + stałka 28 1.8? Mam podobny dylemat co na szerszy kąt... Tak jak w przypadku zakupu 70-200 4L nie miałem żadnych wątpliwości tak tu niestety canon nie ma nic co zadowoli do końca użytkownika w cenie do 2tysięcy.
Używałem 28/1.8 na pełnej dziurze również przez rok i jakoś nie zauważyłem żeby był nie do używania. 17-40 za ciemne.
Ja posiadam 17-40 i nie czuję się ograniczony ? Zależy jak pracujesz z lampą bo lampa to nie jest nic takiego,trzeba umieć się nią posługiwać , proponuje zakup lamiqesta .
Co do szkła jeśli zdecydujesz się na zakup 17-55 to nie będziesz żałował tylko jakość wykonania nie powala na kolana .
Canon 28 f/1.8 odpada jak dla mnie to szkło to lipa ale ilu użytkowników tyle opinii :)
Podpowiedz mi proszę w takim razie bo chętnie się czegoś nauczę jak użyjesz lampy kiedy masz za mało światła, w taki sposób żeby równo naświetlone było wszystko a nie tylko pierwszy plan? W większości kościołów f4 wystarczy na szerokie ujęcia, ale jest też sporo takich w których będzie za mało, i co wtedy? Tylko jasne szkło może sobie z tym poradzić. Jakbyś umiejętnie nie błyskał nie doświetlisz wszystkich planów. Jedyne do czego lampa może się przydać w kościele to do rozbicia brzydkich cieni, zupełnie nie jest remedium na brak światła.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok, byłem na Twojej stronie, cofam pytanie. Faktycznie, lampą trzeba się umieć posługiwać z tym że dużo jeszcze nauki przed Tobą.