Odp: AI i fotografia zawodowa
Zjawisko określane jako AI nie ma oblicza jednej osoby i nie można go dodać do ignorowanych.
AI robi super robotę analizując obrazy w medycynie, technice i w naszej ukochanej fotoamatorszczyźnie też :)
W głowach roją się różne pomysły gdzieby tu jeszcze coś komuś domalować ale takie były też głupoty jak pojawił się Photoshop ze swoimi możliwościami.
O dodaniu do ignorowanych ignorowany przecież nie wie, więc jaki hejt? Czy myślenie o kimś niezbyt przyjaźnie tez pod to podlega?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Co to znowu za bzdury?! Jak AI ma oddać rzeczywisty obraz czegoś, skoro musi to sama wymyślić? Umebluje mi pokój po swojemu? A niech spitala!
Jednak jest szansa że "dorobi" tak jak jest w realu.
Bo w necie jest np. mnóstwo tego typu zdjęć "szerszych" z tymi samymi meblami w takich samych wnętrzach.
A jeśli nie trafi ....
Czym to się różni od Twojego zdjęcia na którym w postprocesie np. usunąłeś drzewo lub dodałeś drzewo
Ty lub AI
jp
Czym się różni most zbudowany przez wykwalifikowaną ekipę, według projektu znających prawa klasycznej fizyki inżynierów projektantów od małpy, która pół dnia rzucała patyki nad strumykiem, aż jeden z nich zaczepił się o oba brzegi i mogła przejść na drugą stronę?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czym to się różni od Twojego zdjęcia na którym w postprocesie np. usunąłeś drzewo lub dodałeś drzewo
Ty lub AI
jp
Tym, że drzewo, które ja dodaję, jest jakimś istniejącym realnym drzewem, sfotografowanym przeze mnie. I ja decyduję, czy go dodać, czy usunąć, czy zrobić z jednego dziesięć. AI robi to po swojemu, a ja nie mam wpływu.
Poza tym, kto do licha usuwa, lub dodaje drzewa, na normalnych zdjęciach??! To chyba tylko w twoim świecie, gdzie wszystko jest fejkiem, nie ma nic prawdziwego...
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Tym, że drzewo, które ja dodaję, jest jakimś istniejącym realnym drzewem, sfotografowanym przeze mnie. I ja decyduję, czy go dodać, czy usunąć, czy zrobić z jednego dziesięć. AI robi to po swojemu, a ja nie mam wpływu.
Poza tym, kto do licha usuwa, lub dodaje drzewa, na normalnych zdjęciach??! To chyba tylko w twoim świecie, gdzie wszystko jest fejkiem, nie ma nic prawdziwego...
Jankowi już tak się wszystko podupczyło, że nie odróżnia retuszu od generowania nieistniejącego realnie obrazu.
Tak na marginesie, znalazłem fajny przykład algorytmu do dodawania filtrów do zdjęć. Myślę, że większość oprogramowania bazującego na AI, działa na podobnej zasadzie...
https://i.imgur.com/DpGpbGh.jpg
Rozwój technologii obliczeniowej oraz rozwój AI w fotografii.
Dwa powiązane ale różne procesy o nieco różnych skutkach w fotografii.
Rozwój technologii obliczeniowej w smartfonie (aparat a smartfon) powoduje zanikanie potrzeby posiadania klasycznych aparatów, obiektywów do uzyskiwania poprawnych zdjęć.
Rozwój AI to dwa skutki :
1.
W smartfonach coraz silniejsze wspomaganie tworzenie poprawnych zdjęć wynikowych, znaczne przyspieszenie zaniku przewagi zastosowań aparatów/obiektywów
2.
Powoduje zanikanie potrzeby odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, doświadczenia do uzyskiwania poprawnych zdjęć i to zarówno w obszarze klasycznej fotografii jak i w smartfoto.
jp
Ale GDZIE Ty widzisz "zanikanie potrzeby... używania aparatów... specjalistycznej wiedzy...? GDZIE?? Bo ja tego (poza cytowanym przez Ciebie bełkotem) nie widzę nigdzie. W ŻADNYM obszarze fotografii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ale GDZIE Ty widzisz "zanikanie potrzeby... używania aparatów... specjalistycznej wiedzy...? GDZIE?? Bo ja tego (poza cytowanym przez Ciebie bełkotem) nie widzę nigdzie. W ŻADNYM obszarze fotografii.
Czytaj rozumem a nie emocjami
jp