Prawie.
--- Kolejny post ---
Jeśli mogę coś zasugerować (patrz jaki jestem grzeczny ;)), to zrobiłbym tak
nr 165 wg Leona Zawodowca Bonda.
Załącznik 19417
Cały czas podkreślam, że to moje wizje.
Wersja do druku
Prawie.
--- Kolejny post ---
Jeśli mogę coś zasugerować (patrz jaki jestem grzeczny ;)), to zrobiłbym tak
nr 165 wg Leona Zawodowca Bonda.
Załącznik 19417
Cały czas podkreślam, że to moje wizje.
Wiem, tylko ze to juz nie jest 2/3 ;) chcialem najpierw dac slonce w lewym gornym mocnym punkcie a byczka w prawym dolnym, ale w takiej kompozycji znikalo podswietlone futro i nie bylo takiego efektu. Dwa obiekty blisko siebie trudno dobrze wykadrowac.
Wiem, pisałem że 5:4.
Każdy ma swoje preferencje, mniej lub bardziej racjonalne, ale nie trzymam się już 3:2; dla mnie ten format nie jest dobry ani poziomy, ani pionowy. Oczywiście czasem go używam, ale nie często, a już prawie nigdy do kadrów pionowych. Jakoś bardziej już mi pasuje 1,41:1.
Wolę 5:4 (pionowo 4:5), 16:9, 1:1.
Zmieniło mi się tak po otrzymaniu w prezencie i kontemplowaniu albumów ze zdjęciami Ansela Adamsa.
Takie luźne mysli. :D.
166 Mega!
Ta naprawdę tak prosto spotkać żubry? Czy po prostu podchodzisz już któryś raz do tematu i masz sprawdzone, pewne miejscówki?
Trzeba żyć w zgodzie z lokalnymi fotografami ;)
od nich się dowiedziałem, że już w okolicach Białowieży, tam po wsiach Teremiski, Pogorzelce, Budy, gdzie kiedyś było ich sporo, teraz są już tylko pojedyncze sztuki. A stada są w okolicach na północ od Hajnówki - Kotówka, Nowosady itp. Trzeba po prostu jeździć i się rozglądać po polach. I też są podobno na łąkach na północ od Narewki i tam rzeczywiście są super warunki dla nich, mają paśniki itp, ale tam jeszcze nie spotkałem. I podobno spore stada są w okolicy miejscowości Krynki, ale to już dalej na północ, tam jeszcze nie dotarłem.
Dzięki!
Chciałem taką sesję jak dziś :) co prawda spóźniłem się kilka minut na najlepszy warun, ale i tak jestem kontent :) wyszły i fajne kadry i fajne slow-mo
167. 400mm, 2.8, ISO 400, 1/250s, +0.33ev
Załącznik 19420
168. 400mm, 2.8, ISO 320, 1/320s, +0.33ev
Załącznik 19421
169. 400mm, 2.8, ISO 200, 1/100s, +0.33ev
Załącznik 19422
170. 400mm, 2.8, ISO 400, 1/160s, +0.33ev
Załącznik 19423
a tu już poza konkursem jak to podglądanie wygląda od kuchni:
Załącznik 19424
Świetne te Żubry i przy okazji zareklamuję moje rodzinne strony - Lasy Janowskie - parę lat temu przywieziono tam Żubry. Może kiedyś zapoluję z aparatem.
https://kurierlubelski.pl/co-slychac...ar/c7-18255963
o fajnie :) jeszcze drugie takie stadko by się przydało żeby nie było chowu wsobnego
ale ciekawe że koleś spotyka głuszce, to prawdziwy rarytas u nas
I takie stada po stolicy chodzą :) Świetne zdjęcia