Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
dzis rano przeczytałem komentarze pod testem na optycznych, ktos wspomniał o mojej wypowiedzi na cb dot. PR sigmy na optycznych i @Arek troche nerwowo/zbyt nerwowo zareagował...:mrgreen:
jest pare przysłów na taka okolicznośc... 'uderz w stół...." na złodzieju czapka..." itd...
Ja tam nie wiem czy to PR czy nie PR, bo z Arkiem już dawno się nie widziałem i nie gadałem. Faktem jest, że współpraca z dystrybutorem Sigmy zawsze im się układała, ale to też kwestia podejścia K-Consult (fajne chłopy).
Dla mnie Sigma 85 ma "tylko" 2 wady - waga/rozmiar i średnica filtra, bo musiałbym kupić nowy, drogi i tylko pod ten obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Dla mnie Sigma 85 ma "tylko" 2 wady - waga/rozmiar i średnica filtra, bo musiałbym kupić nowy, drogi i tylko pod ten obiektyw.
No a co z kalibracją? Była konieczna?
Nie wiem, bo ze względu na te wady jej nie mam.
Aktualnie posiadam C 85/1.8 i raczej składaniam się ku Tamronowi.
AF w mojej sztuce 85 1,4 L działa wyśmienicie.
Szybko i absolutnie bezbłędnie, ciężko się do niego przyczepić.
Ostrość na 1,4 wyśmienita, nawet na mocno upakowanych matrycach.
Sigmę wybrałbym TYLKO i wyłącznie wtedy, gdyby względy finansowe wzięły górę (np. gdybym fotografię traktował hobbystycznie a nie zarobkowo, choć wtedy pewnie ograniczyłbym się do 85 1,8 Canona).
Każdy ma jednak swoje preferencje i trzeba to uszanować. Nie neguję wyboru Sigmy bo wielu osobom te obiektywy pasują bardziej niż odpowiedniki Canona, nawet wyłączając aspekt cenowy.
A optyczni... jak to optyczni :) Ja ich traktuję jedynie jako pewnego rodzaju bazę danych, gdybym zaś chciał się sugerować testami, żałowałbym kilka razy pewnych wyborów.
To, że forują pewne marki jest oczywiste, doskonale to widać.
Nie zaglądam od dawna na tą stronę, ale pamiętam, że teorii i laboratoryjnych testów tam ogrom zaś z przełożeniem tego w codzienność czy chociażby nawet z robieniem prostych zdjęć mieli już problemy :)
Też nie narzekam na ten obiektyw. AF zdaje się działać całkiem sprawnie, obiektyw rysuje bardzo ładnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
i tyle w tym temacie,
nawet IS, teoretyczna szybkość i ostrość nowego szkła tego nie pobije... (qrcze, żebym ja tak potrafił...nawet w połowie...w jednej czwartej...w... :-))
Jestem przekonany że autor tych zdjęć spokojnie zrobił by je C85/1.8