Odp: Canon 135mm f2 L Opinie
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dzisiaj robiłem na zmianę 17-40 i 135 i powiem, że 17-40 wypadł bardzo słabo.
A ja dzisiaj jeździłem Polonezem a potem Mercedesem i powiem, że ten Polonez to lipa jest pod każdym względem :D
Wytalkowane z GT-I9100
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dzisiaj robiłem na zmianę 17-40 i 135 i powiem, że 17-40 wypadł bardzo słabo.
Niesamowita konkluzja. Przecież to bliźniacze obiektywy do tych samych zastosowań! Canon nas oszukuje. Powinien zrobić jeden dobry obiektyw do wszystkiego!
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Niesamowita konkluzja. Przecież to bliźniacze obiektywy do tych samych zastosowań! Canon nas oszukuje. Powinien zrobić jeden dobry obiektyw do wszystkiego!
Dokładnie :D
Nie ma to jak porównać konia z koniakiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
A ja dzisiaj jeździłem Polonezem a potem Mercedesem i powiem, że ten Polonez to lipa jest pod każdym względem :D
Wytalkowane z GT-I9100
Raczej powinno być jeździłem Jeepem, a potem Mercedesem i powiem ,że terenowiec na torze asfaltowym wypadł słabo.
Tom77 nie gniewaj się.;)
Cytat:
Zamieszczone przez
milsa666
Raczej powinno być jeździłem Jeepem, a potem Mercedesem i powiem ,że terenowiec na torze asfaltowym wypadł słabo.
Tom77 nie gniewaj się.;)
Oj tam nie czepiajcie się. Wiem, że to nie to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Oj tam nie czepiajcie się. Wiem, że to nie to samo.
Widzę, że wątek zabiłem porównaniem 135 do 17-40.
Odkopię ten wątek. Od dawna miałem ochotę kupić to szkło. W końcu znalazłem przemiłą ofertę na ebayu z gray importu i zaryzykowałem. Po tygodniu dostałem paczkę.
Co do szkła, trafiła mi się sztuka z 2017 roku, więc ok. Obrazek... jeszcze nie mogę się niczym pochwalić ale rozdzielczość jest b.dobra a rozmycie jak masełko. Już teraz mogę powiedzieć, że to moje najlepsze szkło do portretu (właściwie kupiłem je aby fotografować dzieciaki). Jeszcze jedno, właściwie można robić zdjęcia od f2 - masakra jakaś.
Ja przymykam do F2.2, ale nieraz zapominam i potem sam sie dziwie, ze zdjecia wychodza ostre i magiczne, od pelnej dziury.
tak, w tym obiektywie przysłona to zbędny dodatek...
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jeszcze jedno, właściwie można robić zdjęcia od f2 - masakra jakaś.
Warto tu dodać, że szkło jest z 1995r. a patrząc na nowe Sigmy gabarytowo całkiem zgrabne.
85mm jest jednak bardziej uniwersalne. Przy 135 dystans do modela jest odczuwalnie większy. Przy całej sylwetce trzeba trochę krzyknąć żeby kogoś przestawić :) ale obrazek wszystko wynagradza. Ostrość i kolory są idealne. AF jest bardzo precyzyjny. Nawet w trudnych warunkach.
Moja opinia o tym szkle jest taka, że absolutnie do niczego nie można się przyczepić. Nawet gdybym na siłę chciał coś znaleźć to nie potrafię :)