Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Bez urazy, to miał być niewinny żarcik :oops:
Nie mam 80D, ale mam 4 inne puszki Canona, jakoś specjalnie na nie nie chucham i żadna tak nie obłazi ;)
A może sprzączka od paska :?
Poniosło mnie trochę, ale to złość... Wybacz :D To moja druga puszka, 50D zdecydowanie więcej używana i jak pisałem niema nawet śladu na niej. Myślę, że nie - nic takiego nie kojarzę, żeby coś mogło ocierać... Sam już nie wiem co robić zgłupiałem jak wtedy gdy ściągnąłem go z szyi :/
Za kolegą wygląda to jakby gdzieś obtarło o część plastikowa paska do aparatu. Samo z siebie raczej by nie było takich rys.Załóż w domu taks samo aparat z obiektywem i przyglądnij się czy jest taka możliwość aby podczas ruchu , aparat mógł zahaczać o pasek lub jego elementy plastikowe.
Teraz przymierzyłem pasek do aparatu i na 100 procent porysowała Ci to miejsce koło lampy wbudowanej- sprzączka plastikowa przez którą przechodzi pasek .
Takie białe rysy - o ile o nie chodzi - to kilka miałem na 60D. "Się zrobiły" z dwa lata temu i teraz patrzę - nie ma (starły się?) ...ale ja się takimi drobiazgami nie przejmuję... grunt, że aparat jest sprawny.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Za kolegą wygląda to jakby gdzieś obtarło o część plastikowa paska do aparatu. Samo z siebie raczej by nie było takich rys.Załóż w domu taks samo aparat z obiektywem i przyglądnij się czy jest taka możliwość aby podczas ruchu , aparat mógł zahaczać o pasek lub jego elementy plastikowe.
Teraz przymierzyłem pasek do aparatu i na 100 procent porysowała Ci to miejsce koło lampy wbudowanej- sprzączka plastikowa przez którą przechodzi pasek .
Już myślałem, że moja zagadka się rozwiąże,,, ale to co piszesz miało by sens gdyby zarysowania były z lewej strony czyli na tej ręce na której trzymałem aparat. Przy takich ustawieniach pasków,,, lewy wchodzi pod spód, a prawy był za bardzo naprężony by dotykać body. Próbowałem "idąc" i praktycznie nie ma możliwości zetknięcia. Ani się nie potknąłem ani nie wywaliłem... nie wiem w którym momencie to się stało, a szkoda.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Goranick
Takie białe rysy - o ile o nie chodzi - to kilka miałem na 60D. "Się zrobiły" z dwa lata temu i teraz patrzę - nie ma (starły się?) ...ale ja się takimi drobiazgami nie przejmuję... grunt, że aparat jest sprawny.
Tak dokładnie chodzi o białe przetarcia. oby znikły same tak nie spodziewanie jak się zrobiły :D
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
Już myślałem, że moja zagadka się rozwiąże,,, ale to co piszesz miało by sens gdyby zarysowania były z lewej strony czyli na tej ręce na której trzymałem aparat. Przy takich ustawieniach pasków,,, lewy wchodzi pod spód, a prawy był za bardzo naprężony by dotykać body. Próbowałem "idąc" i praktycznie nie ma możliwości zetknięcia.
A paska do spodni nie zakładałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
A paska do spodni nie zakładałeś?
Nie zegarka też nie noszę od x lat :D
O coś na pewno przytarłeś . Po kształcie rys widać że to uszkodzenie wg mnie jak od zetknięcia się obudowy z czymś na pewno nie miękkim:)No chyba że to zażyło się wcześniej a Ty dopiero w dniu fotografowania to zauważyłeś .Może w torbie, plecaku.To typowa obcierka.
Dyskusja o niczym. Gość gdzieś ewidentnie przytarł a teraz wali w zielonego krasnala.
Nie wiem jaki plastik to jest ale ten w 100D jest szorstki i na tyle twardy, ze zostaja na nim rysy od paznokci. Plastik dziala jak pilnik. Schodza jak przetrze sie wlgotna szmatka. Najwiecej jest ich miedzy gripem a obiektywem - tam gdzie trzyma sie zagiete paluchy podczas robienia zdjec. Te Twoje to sa rysy wglab plastiku czy tylko rysy "z czegos" NA PLASTIKU?
80D nie jest z plastiku, jest z żywicy poliwęglanowej
To mój pierwszy post na Forum dlatego dzień dobry wszystkim