no jak ma przekazac autorskie prawa ?
w zaleznosc od zaresu zdjecia cena bedzie rozna , co innego akt a co innego krajobraz
Wersja do druku
no jak ma przekazac autorskie prawa ?
w zaleznosc od zaresu zdjecia cena bedzie rozna , co innego akt a co innego krajobraz
"Przekazujesz prawa autorskie i majątkowe?"
Osoba która kupiłaby takie zdjęcie, mogłaby dowolnie nim dysponować i czerpać korzyści z jego reprodukcji. Informacja o mnie jako autorze pozostałaby przypisana do zdjęcia...
"Wyceniasz siebie, swój warsztat, doświadczenie. Wyceń najprościej jak się da. Kiedyś ktoś powiedział, że sprzedajesz coś za tyle, ile Ci zapłacą."
No właśnie problem w tym że nigdy nie miałem czegoś podobnego do wyceny... co innego zrobić komuś sesję, ślub, czy auto /mieszkanie do sprzedaży. Warsztat - pełna klatka i stałe eLki, trochę oleum w głowie - nie byłaby to więc taka całkowita partyzantka ;-)
Właśnie dla maksymalnego uproszczenia, wolałbym uniknąć rozróżniania typu akt / architektura / krajobraz...
Potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia jak to ugryźć...
Negocjacje zacznij od 1000 za zdjęcie.
Witam, mam zrobić zdjęcia, które trafią później na stronę internetową kancelarii adwokackiej. Mają być fotki wnętrza oraz zdjęcia osób, które tam pracują. Mam zrobić jeszcze parę zdjęć w plenerze jednemu z adwokatów. Ile "krzyknąć" żeby nie zniechęcić i żebym nie był stratny? Dodam, że zdjęcia będą robione w Warszawie.
@Lukas87 najlepiej chyba podzwonić do konkurencji "pod przykrywką" i spytać ile mniej więcej by taka usługa kosztowała ;).
ile można wołać od firmy państwowej za reportaż o ich pracy powiedzmy 350 zdjęć. wiem tyle, że osoba która podejmie decyzje o wyborze fotografa liczy się z pieniędzmi, więc nie chcę żądać zbyt dużo, z drugiej strony zaniżać stawkę też nie bardzo.
lokalizacja wwa
To zależy ile cenisz swój czas. Jeden weźmie 1000 zł i będzie się cieszył, że zarobił a drugi za 2000 nie będzie chciał aparatu z torby wyjąć.. :D Licząc kwotę jaką zaoferujesz, nie zapomnij o czasie spędzonym przy kompie .. ;) A co do konkretnej wyceny to nie pomogę bo się nie znam.. :P
właśnie bardziej chodzi mi o opinię osób, które miały podobne doświadczenia lub znają stawki. 1k myślę, że to zdecydowanie za mało jak na wwa.