No tak, mój działa tak samo....ale co za dziwny dżwięk:-)))))))) trochę w szoku jestem.....ale niech im będzie....:-) Smieszny jest ten 5D MKII.....
Wersja do druku
Szczerze, to trochę plastikowo jest zrobiony ten 5D MKII, ale oczywiście rozumiem strategię Canona - jalpesze dla 1D/1Ds.
Do wszystkiego można się przyzwyczaić.....podobno robi super zdjecia i dlatego go kupiłem:-)
Jedyne co jest wkurzające, to skrzypiąca klapka od kart pamięci, ale albo po pewnym czasie się "wyskrzypia", albo się człowiek przyzwyczaja, bo ja po roku używania 5d2 już tego nie słyszę, reszta obudowy - rewelacja, bardzo solidna i żadne gumy się nie odklejają ;-)
Robi super zdjęcia - nadal :-)
Witam a ja od wczoraj jestem "szczęśliwym" posiadaczem 5D mark II z 24-70 L, porobiłem sobie troszkę testów w studio i nie tylko i z ostrością nie bardzo. założyłem obiektyw 70-200 f4 L i żyleta;-) takiej samej spodziewałem się z 24-70 a tu lipa. Czy mój obiektyw coś nie bardzo czy one tak mają. Znajoma też narzeka na nieostre foty ale z innym body. Została mi wymiana na inny egzemplarz czy model?? ;-( z góry dzięki za pomoc
Chciałem kupic ten obiektyw, ale strasznie duzo "quality control problems" z tym szklem. Ludzie bardzo czesto zwracaja na kalibracie. Dlatego wybralem 24-105, zeby nie ryzykowac. Gdybym zyl w USA, to wiem, ze mozna pojsc i wymienic, ale w Polsce jest trategia, wiec wybralem opcje z mniejszym ryzykiem.
Mam nadzieje, ze u ciebie to sie jakos w prosty sposob rozwiaze. Powodzenia i przykro mi, ze tak sie stalo. Bardzo mozliwe, ze nie uzywasz go tak jak rzeba. Jesli mozesz, pokaz zdjecie i zalacz EXIF zeby mozna bylo sprawdizc co nie tak.
w sklepie zamówili już drugi egzemplarz i koło wtorku mam się zjawić i jak faktycznie będzie różnica to wymiana jak nie to się pochlastam... ;-(
Oba obiektywy mają 70mm. Spróbuj może ustawić ostrość ręcznie w trybie LV x10, robiąc zdjęcie raz jednym raz drugim. Jeśli jakość będzie zbliżona, to znaczy, że jest nadzieja, że da się zgrać obiektyw z aparatem za pomocą mikroregulacji AF.
będę musiał spróbować dodam jeszcze że zrobiłem kilka na manualu i było ok, ale AF by sie przydał ;-)
Jeśli w manualu jest ostro to spróbuj się pobawić sam kalibracją AF-a. Powinno pomóc - jak nie to wymiana lub kalibracja w serwisie.