Po 1 sztuce każdego projektu + 100zł za czas ;)
zdRAWki
Wersja do druku
A jak zamierzacie je oświetlić? Bo szaro to widzę ;-)
jeżeli to są tylko tekturowe pudełka to ja osobiście wolałbym dużego softboxa z góry lub ewentualnie 2 po bokach, pózniej Ci sie jeszcze do czegoś przydadzą, do namiotu głownie małe rzeczy chyba że kupisz duzy namiot :) ja namiotu uzywam do fotografi chromu (wszytsko w nim widać\0
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=marekapn;949175]jeżeli to są tylko tekturowe pudełka to ja osobiście wolałbym dużego softboxa z góry lub ewentualnie 2 po bokach, pózniej Ci sie jeszcze do czegoś przydadzą, do namiotu głownie małe rzeczy chyba że kupisz duzy namiot :) ja namiotu uzywam do fotografi chromu (w chromie wszytsko widać)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeżeli to są tylko tekturowe pudełka to ja osobiście wolałbym dużego softboxa z góry lub ewentualnie 2 po bokach, pózniej Ci sie jeszcze do czegoś przydadzą, do namiotu głownie małe rzeczy chyba że kupisz duzy namiot :) ja namiotu uzywam do fotografi chromu (w chromie wszytsko widać)
z namiotem wyjdzie taniej niż z softboxem :)
i jeszcze pytanie: skąd taki rozrzut cenowy? Wy piszecie o 5 PLNach, a są firmy, które biorą 1 PLN od sztuki?
Nikt Ci nie broni zrobić tego nawet za darmo, ale policz sobie ile czasu zajmie Ci zrobienie zdjęć i ile obróbka. Podziel kwotę jaką chcesz wziąć przez liczbe godzin i zobacz jaka stawka wyjdzie.
Podpowiem Ci że najniższa krajowa to teraz ok 6,15 pln za h na rękę a weź pod uwage że wykorzystujesz (zużywasz) do tego własny sprzęt. 1 pln to jakaś porażka nawet przy założeniu że ktoś ma w małym palcu ustawienia i obróbkę i zrobi to w miarę szybko. Trzeba jeszcze wycenic to że Ty wiesz jak to zrobić.
Bierz jak najwięcej możesz :D
Ale weź pod uwagę specyfikę lokalnego rynku i możliwości zleceniodawcy. To duże pudełka? Małe pudełka? Błyszczące? Matowe? Kolorowe czy szare? Jakiej jakości zdjęć oczekuje zleceniodawca? Na białym tle? Ile będziesz obrabiał jedno zdjęcie? Wiadomo, że 5 zł za sztukę małego pudełeczka brzmi nieźle, ale prawda jest taka, że przy naprawdę prostych packshotach zrobisz to wszystko z obróbką w parę dni, więc jak zawołasz sobie 5000 za takie zlecenie, a zleceniodawca to jakaś niewielka firma i szuka taniej oferty, to znajdzie, a wtedy nie zarobisz ani grosza.
Oczywiście przy takiej ilości zdjęć musisz sobie dobrze zorganizować pracę, bo jedna minuta więcej na zdjęcie, to w sumie ponad 15 dodatkowych roboczogodzin. Na początku rób małą partię, tak żeby właściwie dobrać parametry. A potem już pstrykaj hurtem, i hurtem obrabiaj.
Co do zużycia sprzętu, to przy 1000 zdjęć umówmy się że jest niewielkie. 1/100 deklarowanego przebiegu migawki? Dolicz trzy stówy, starczy z górką ;)
Pozdrawiam
a jakie stawki macie koledzy za zdjęcia z klubów? w grę wchodzą zdjęcia z 2-3 godzin imprezy...
w moim mieście kluby zbyt duże nie są, nie pozwalają na zbyt wiele fantazji ;)