Bardzo podoba mi się obróbka w tych fotkach a w połączeniu z tematem, obie fotki zasługują na uwagę i mz są jednymi z najciekawszych w tym wątku.
Prośba do autora: Kolego Fidel jakbyś podzielił się detalami na temat obróbki obu zdjęć, nie tylko ja byłbym wdzięczny ale zapewne duża cześć fanów PSucia.
Mimo że obie prace uważam za bardzo dobre, pozwoliłem sobie wrzucić kilka sugestii:
brak kontrastu na obu zdjęciach (wspomniany już przez kolegów) który zaowocował wspomnianą "mgiełką", nie był na pewno założony, podejrzewam że nie studiowałeś histogramu dla obu fotek, które obrabiałeś pewnie na nieskalibrowanym monitorze lub laptopie którego ekran przekłamał kontrast ....
tak nawiasem: nie wiem czy pracujesz w 16 bitach, jeżeli nie to warto, szczególnie przy zdjęciach z tak daleko posunięta obróbką...
do podbijanie kontrastu znacznie lepiej jest wykorzystywać Curves niż Levels, mamy znacznie więcej kontroli po za tym warto używać Adjustment Layers z przypiętymi do nich maskami, przy pomocy których stosunkowo łatwo można podbić kontrast lokalnie, np po zaaplikowaniu w ten sposób mocnego kontrastu na masce można "wymalować" miejsca gdzie mocniejszy kontrast nie jest nam potrzebny bądź gdzie giną nam szczegóły ...
dobre efekty przy korekcie kontrastu przynosi również stosowanie warstw(Adjustment Layers) w trybie Overlay ze zmniejszoną Opacity do 30% tak zrobiłem z twoja druga fotką - podbijając kontrast z mniejszą utrata szczegółów niż przy korekcie Levels:
dodatkowo pozwoliłem sobie na rozmazanie tła, które jest tak samo ważne w portrecie jak i model - gdybyś przesuną się odrobinę w prawo, podczas robienia tego zdjęcia i tarcza na ścianie nie stykała by się z głowa dziewczyny byłoby znacznie lepiej, irytuje mnie także (prawie) pionowa linia wbijającą się w głowę modelki - stąd mój zabieg z poprawianiem GO.
aha prze kadrowałem trochę rezygnując z uciętego kubka w kadrze ...
Co do fotki z mężczyzną ... ok rozumiem że w śród polaków z chromosomami "Y" modne są fryzury a'la Auschwitz-Birkenau i możne czami wygląda to OK, ale pokazywanie całej głowy z średnio-mocnym ubytkiem włosów, szczególnie głowy osoby stosunkowo młodej, to jakieś nieporozumienie... oczywiście może mieć to jakieś walory artystyczne ale nie wiem czy jest to przyjemne dla samego modela... który facet lubi wlepiać gały w swoją łysinę, skoro większość populacji (bez chromozomu Y) preferuje bujne czupryny ;)
W tym przypadku pokusił bym sie o kadr kwadratowy z cięciem przez środek czoła - co poprawia kompozycje, podkreśla oczy modela i odwraca uwagę od dominującej łysiny :
przy okazji widać na histogramie jak "słaby" był kontrast wyjściowy fotki (wolna przestrzeń po prawej lewej stronie histogramu), dosunięcie suwaków o granic histogramu poprawiło zdecydowanie kontrast...
dodatkowo pozwoliłem sobie na delikatne rozjaśnienie głębokich cieni pod oczami, lekką korektę cery na policzku oraz na usuniecie zaczerwień na twarzy, oraz poszerzenie lewego ramienia, którego rozświtlona krawiędż zbytnio odwracała uwagę w tym ciasnym kadrze ...
na zakończenie przed i po
pozdrawiam
V.