-
Jesli w Twojej miejscowosci bedzie slub i sa to obce osoby to cena od 800zl w zwyz za same zrobienie zdjec lacznie z ich obrobka i nagraniem na CD. Mysle ze max co mozna wziasc to jakies 3/4 tego co biora lokalne zaklady tym sie zajmujace.
I pamietaj by z ksiedzem za wczasu pogadac i/lub ew zrobic kurs liturgiczny by nie bylo niespodzianki w dniu slubu
-
Jeśli chodzi o wyceny usług to jak już się w tym trochę siedzi jest łatwiej bo liczysz sobie:
20k zainwestowane w sprzęcie
20% od ceny oddajesz US
spędzasz X godzin przy kompie
ponosisz koszty w postaci materiałów, czasu i dojazdów
Mówisz to wszystko znajomym i mają już pogląd, że to nie jest takie sobie "cykanie".
Zazwyczaj mówię cenę jaką biorę od klienta, a potem przedstawiam im ofertę "po znajomości". Zazwyczaj nie ma przykrego wyciągania usługi za grosze.
Inna sprawa, że staram się od niedawna robić po znajomości tylko plenery ślubne. To jest zazwyczaj prezent. Robienie po znajomości jest na dłuższą metę męczące.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
te 20k jest oczywiście przykładowe
-
A czy ktoś może podpowiedzieć jak wycenić usługę - robienie regularne zdjęć ubrań do sklepu internetowego. Po mojej stronie modelka, wizaż, zdjęcia.
Jedna sesja tygodniowo i od kilku do kilkunastu ubrań.
Klienta interesuje ile by płacił za zdjęcie - ale to nie bardzo rozwiązanie dobre gdyż w jednym tygodniu mogę mieć 5 ubrań w następnym 10.
Ogólnie czy ktoś wykonuje podobne sesje? proszę o jakąś informację aby podejść do tematu aby klient był zadowolony i ja :)
-
70 zł/zdjęcie , publikacja na net bez ograniczeń , tyle ja bym wziął najmniej przy tej ilośći zdjęć tzn powiedzmy min te 5 na sesje + koszta modelka/wizaż
przy większej ilośći 50-60 zł/zdjęcie
-
MM - czyli 70 * 5 = 350, wizazystka i modelka ile dostaną?
-
a to zależy chyba jak dobra modelka jest i wizażystka , wizaż lekką reką 80-100 zł min.
-
Czyli liczyć powinienem 50-70 za fotkę plus koszty dodatkowe czyli wizażystka 100 - modelka - właśnie ile można zapłacić modelce - prawdopodobnie będę brał dziewczyny które znam więc nie mówimy o cenie z agencji
-
drugie tyle modelce i w sumie zostaje Ci niewiele. Chyba ze komercyjne TFP :)
-
jakie zostaje nie wiele ?
skoro znasz , spytaj się ile chcą , na tym to polega w końcu
-
350 - 100 wizaz - 100 modelka = 150zł. Twoj czas na obrobke, sprzet.. to duzo? zwlaszcza ze zdjec tylko 5, ale przygotowania do sesji tez swoje zajmuja. ciezko mi powiedziec - nie robie komercyjnie takich zdjec wiec nie wiem ile czasu zajmie zarobienie 150zł - podatek i inne koszta?