Monitory mają swoje ograniczenia i kompensować można (i trzeba) oświetleniem miejsca pracy. Ma być na tyle widno, żeby dolny zakres dynamiki tego co widzimy był wyżej niż punkt czerni monitora. Wtedy czarne jest czarne.
Wersja do druku
Monitory mają swoje ograniczenia i kompensować można (i trzeba) oświetleniem miejsca pracy. Ma być na tyle widno, żeby dolny zakres dynamiki tego co widzimy był wyżej niż punkt czerni monitora. Wtedy czarne jest czarne.
Witam
Mam takie pytanko. Mam stary monitor Eizo S1931 - ma on przepracowane ok 17.000 godzin :) więc nastał czas na wymianę. Pytanie jest takie do foto ślubnego 50% LR, 50% PS jaki Panowie polecacie monitor .
nowy -SX2462
nowy EV 2736
używany CG241
...a może jeszcze coś innego?
Warunki oświetleniowe standard czyli wieczorkiem i mało światła :)
ps. Co myślicie o sklepie RCS2 - wart polecenia (mówili, że skalibrowaliby mi monitor po zakupie)
diplo, ja mialem S1921 i zamienilem go na SX2462. Po zmianie mam wiecej pikseli na ekranie, lepsza matryce i w koncu wide screen ktory ciagle jest 16:10.
Wez pod uwage ze SX2462 jest monitorem troche grubszym niz S1931, wiecej miejsca na biurku potrzebuje. Jest to szeroki gamut wiec wiecej kolorow widac jak na sRGB :)
SX2462 to profesionalny monitor IPS, mysle ze nie bylbys zawiedziony, zwlaszcza ze robisz fotografie slubna.
Praca wieczorem+mało światła wymaga mocnego obniżenia luminancji i ew. skorygowania TRC zgodnie z modelem percepcyjnym CIECAM02 dla widzenia w ciemności.
Zalecałbym więc podświetlenie LED i monitor z pełną sprzętową kalibracją, gdzie tego typu kombinacja alpejska jest możliwa.
Moje propozycje na chwilę obecną - NEC EA244WMi, P232W, P242W (dostępny pod koniec czerwca), EA274WMi (dostępny jeszcze niewiadomo kiedy). Rekomendowany model to P242W z uwagi na elektroniczną kompensację równomierności podświetlenia i precyzyjny, 14(16)bit 3DLUT.
Propozycja na niebawem - NEC PA242W - pierwszy monitor B G+R LED ze 100% pokryciem Adobe RGB i wszystkimi bajerami ;)
Ha ją bardziej byłem za Eizo. W jakiej cenie mniej więcej będzie to PA242w
+/- cenia PA241W (ok. 4kpln)
EIZO ma świetne panele i arcyciekawą ofertę - poniżej serii ColorEdge nie mają one jednak możliwości tak precyzyjnej optymalizacji pod niekorzystne warunki obserwacji jak nowe modele NEC.
O kurka duuużo. Miałem mniej więcej budżet przygotowany do 3000 max 3500 (a to i tak b.dużo). A ten CG241 - od zaufanego właściciela ma chyba ze 3k godzin wyświeconych. Zależy mi koiniecznie na 24"
Ale czekaj PA241 czy PA242 ?
Bo ja już byłem przygotowany na ten SX - a teraz to już nic nie wiem :(
PA242W to następca PA241W, którego obecna cena wynosi ok. 3900 - cena PA242W powinna być*zbliżona.
Moja rekomendacja to P242W - normalnogamutowy (tj. ~sRGB), matryca AH-IPS ze sterowaniem 14(16)bit 3DLUT, pełną sprzętową kalibracją, elektroniczną kompensacją równomierności itp. Pełna sprzętowa kalibracja, podświetlenie W-LED z szerokim zakresem regulacji jaskrawości pozwalają zoptymalizować go do pracy w mroku. W stosunku do PA242W brakuje mu tylko 100% pokrycia AdobeRGB. Prawdopodobna cena na poziomie obecnego P241W, tj. ok. 2800-2900PLN.
SX2462W to świetny panel, ale zakres regulacji jaskrawości i możliwości sprzętowej kalibrację są nieco gorsze - podświetlenie WG CCFL nie pozwoli zejść tak nisko jak LED.
@Czornyj - nie wiesz czy RCS2 będzie go miało w swojej ofercie. Romawiałem z nimi jakiś czas temu i gość który opowiadał o monitorach był niesamowicie zorientowany w temacie. ps. w razie czego można przy okazji się do Ciebie uśmiechnąć co do kalibracji :oops:
Pisałem zupełnie poważnie.
ho, ho,ho no to pozazdrościć uczniów ;)
@Cichy a jak Tobie sprawuje się ta EV-lka. Bo widzę na codzień ev 24" i szału nie ma i straszne kąty, Szary wpada w czerwony a monitor był kalibrowany.
Musialbys chyba sam zobaczyc, bo ja mam porownanie tylko ev 23 i 27 i wszystko jest na korzysc tego drugiego zdecydowanie.
@Cichy Tą 27 brałeś jakąś selekcjonowaną czy trafiłes od razu świetnie.
Na chybił trafił brana.
Z tego co wiem kalibrowany własnie był i1DP. Więc może to walnięty monitor.
Mnie też po przesiadce na SX-a ze zwykłego Dell-a IPS drażnił zielonkawy zafarb kiedy patrzyłem na monitor pod kątem. Po kilku dniach magicznie zniknął. Nie mam doświadczenia więc nie wiem czy to złudzenie po przesiadce ze starego na nowy i się przyzwyczaiłem czy po prostu sprzęt się wygrzał po kilku dniach.
Koniec, końców zamieniłem go na CX240 i tu od pierwszego dnia ideał.
CX240 ? - i cena rośnie o 2K - nie da rady :(
Witam,
Mam pytanie do właścicieli SpectraView 271 lub innych modeli 27 calowych o rozdzielczości 2560 x 1440.
Jak jest z mniejszą rozdzielczością, grafika 2560 x 1440 w tym monitorze ale jak wygląda zmniejszenie powiedzmy na 1600 x 1200 czy jakość się pogarsza.
Obecnie mam wynalazek samsunga 215TW i tam nie ma możliwości zmiany rozdzielczości.
Pozdrawiam
To jednak zostanie 215TW + NEC (chyba 271 jeszcze nie jestem pewien).
Powinien wystarczyć taki zestaw, do grafiki jak i programowania a także od czasu do czasu starcraft2 :)
Dzięki za pomoc.
@Banan82 powiedz mi jakie masz miejsce do pracy?
Załóżmy:
1. Jasno - biurowo mnóstwo okien - dzień
2. Jasno - 1 okienko - dzień
3. Ciemno - lampa wisząca bez szaleństw :) - wieczór lub/i noc
4. Ciemno - światło "nastrojowe" :) - wieczór lub/i noc
4. Ciemno - nie widać własnych rąk :mrgreen: noc
Jak z tym srebrzeniem ekranu? Trzeba selekcjonować?
Póki co czekam na ten NEC o którym mówil Czornyj ale... znając poślizgi w datach premier i różnice w cenach, mogę się doczekać nowego monitora po sezonie. Więc rozważam jeszcze tego SX a 3,5 klocka to max co dam za monitor, bo za więcej żona by mi walizki przed drzwi chyba wystawiła.
Witam,
Miał może ktoś z Was styczność w praktyce z LG 29EA93?? w teście http://www.chip.pl/ranking/wyswietla...owyzej-24-cali zyskał prawie 100pkt (max) za jakość obrazu bijąc nawet Eizo FlexScan SX2762W pod tym względem. Za ergonomię owy wyświetlacz zyskał nieco więcej niż 50pkt i to mnie zastanawia czy ten LG ma ograniczone opcje kalibracji czy w czym jest ból...
Szczerze mówiąc o tym LG wcześniej w ogóle nie słyszałem, ale okazuje się, ze to jest praktycznie szrokogamutowiec. LG 27EA83 ColorPrime
Chętnie zobaczyłbym jego porównanie z jakimś Eizo lub Necem.
PS. znalazłem, że ten LG mocno "przecieka"
PS. 2 - czerń pod kątem w tym LG to biel, miszcz :)
http://www.youtube.com/watch?v=jzwlWotwfzg
Tutaj masz kalibrację tego LG LG 29EA93 H/W Calibration.mp4 - YouTube
oj tam, oj tam
Jedyne co widzę, to, że krycie AdobeRGB na tym wykresie po kalibracji raczej ubogie i nie jest to na pewno 98% jak pisze producent. Właściwie to jest troszkę więcej niż sRGB i to wszystko, a filmiki z tymi czerniami i podświetleniem wyglądają katastrofalnie.
@Cichy a EV w zakresie AdobeRGB jak Ci sie sprawuje? Gra i buczy czy tylko buczy :)
Już pisałem, że EV jest bezgłośny. SX lekko mi piszczał.
Co to znaczy "jak się sprawuje w zakresie Adobe RGB" ? To przecież nie jest szerokogamutowiec..
Wiem, że bezgłośny - pisałeś przecież :) Chodziło mi raczej o to czy nie przeszkadza Ci brak AdobeRGB w pracach obróbkowych?
OKi -pytania nie było :|
Diplo. Mam dość jasny pokój, okno za plecami i do południa wpada tamtędy słońce. Po południu jest neutralnie. Pracując przy monitorze wieczorami obniżam natężenie oświetlenia. Monitor i tak jest ustawiony na około 12-14 jasności ( na eizo to normalka) . Fotografie obrabiam pare razy w miesiącu I taki setup mi pasuje. Jest srebrzenie w rogach ale głowy sobie tym nie zawracam. Pracuje na OSX swoją droga i monitor swietnie współpracuje z macbookiem
Panowie a jak poprawnie ustawić jasność monitora? Na oko żeby nie waliło po oczach?
Mój p232W podobno ustawia samemu ale jak mam za dnia ustawione 30 to i w nocy po zgaszeniu wszysktich świateł jest tyle samo.
ja w ciagu dnia mam okolo 24-28 natomiast w nocy zjezdzam do zera (s2433), z tym ze w pokoju mam bardzo ciemno. zdjecia obrabiam tylko w dzien. Zresztą imo sam sobie odpowiedziales na pytanie, ustaw tak zeby nie walilo po oczach.
Jak już jesteśmy przy p232w to może poradzi kto jak poustawiać MultiProfiler'a Na jakim picture mode mam pracować? Póki co ustawiłem na "Full" bo tak mi kolory najbardziej pasowały. W monitorach jestem zielony całkowicie i nie wiem czy to co mi się pokazuje jest ok.
Ustawia się tyle, żeby monitor nie świecił, tylko sprawiał wrażenie jakby to obraz był na nim nadrukowany. Przyłóż białą kartkę do białego obrazu na monitorze, tak najłatwiej ocenić czy jest OK. Jak obraz świeci, to znaczy że jest źle.
Jak myślicie warto go kupić? Będzie służył do obróbki zdjęć. Może ktoś używa tego modelu?
Dell U2311H czarny - Monitor LCD/LED 23" - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
te Delle nie ciesza sie dobra slawa, bardzo szybko sie "wypalaja" i powstaja plamy na matrycy. Mam w pracy 27 calowa odmiane tego monitora i po paru miesiacach juz byla nierowna. Jest tani ale lepiej dolozyc troche do Eizo jesli sie mysli o fotografii.
jeszcze jedna opcja to isc na zywiol i kupic taki monitor z nadzieja ze bedzie dobrze sluzyl:) Lepszy IPS od laptopwego wyswietlacza:)
dzięki za odpowiedź :) Odpuściłem temat :) Pozdrawiam
U mnie żadnych plam nie było, jedyny minus że musiał się wygrzać z 5 - 10 minut zanim zaczynało się obróbkę. Poza tym nawet fajny, dużo wejść (2711).
W opcji EKO można rozważyć nowego NEC EA274WMi, który powinien pojawić się po wakacjach. Powinien być niedrogi, a dzięki możliwości sprzętowej kalibracji (bezprecedensowy ewenement w tej klasie) jakościowo całkiem niezły.
Testowałem ostatnio jego mniejsze wcielenie NEC EA244WMi (cena ok. 1500PLN) i jest b. fajny, a tani - równomierność jak na monitor bez kompensacji jest naprawdę niezła:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...-01_02-01.html
Liniowość zarówno natywna, jak i w fabrycznym trybie sRGB d... nie urywa, natomiast po sprzętowej kalibracji przy pomocy GCMC QA daje zupełnie znośne rezultaty:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...-01_02-32.html
Dokładniejsza walidacja liniowości na 100 próbkach:
White point error = 0.686204 deltaE
Maximum neutral error (@ 0.975117) = 1.681167 deltaE
Average neutral error = 0.838355 deltaE
Number of measurements taken = 100
Do plusów należy dodać satynowy dyfuzor i lepszą, 8-o bitową matrycę AH-IPS. Jest też wygodny hub USB z dwoma portami na boku obudowy, kompletny zestaw portów DP/DVI/HDMI/D-SUB, oraz głośniczki.
Jeśli EA274WMi będzie nie gorszy i będzie miał równie rozsądną cenę jak EA244WMi, zapowiada się hicior:!: