dopóki nie wejdziesz w zakładkę Develop :)
Wersja do druku
Wpisuje ponownie moje pytanie tutaj bo nie mogę sobie poradzić z tym uciążliwym problemem:
Ustawiając np WB czy dowolnie edytując zdjęcie w LR chciałbym je "podszlifować" w PS.
Wybieram opcje na zdjęciu EDIT IN-> PS..... -> Kopiuj ustawienia z LR (typ zdjęcia z listy rozwijalnej JPEG/TIFF/PSD).
I przy tej opcji w PS nie mam dostępu do wszystkich filtrów np FILTR->DEFORMACJA (jest szary).
Ale jak przy EDIT IN-> PS...-> wybiorę ORIGINAL to wszystkie filtry i ficzery PS działają (czyli oryginał).
Co robię nie tak? Próbowałem różnych kombinacji ustawieniami przy EDIT IN.
Niektóre filtry działają tylko dla obrazów w trybie 8-bitowym. Jeśli oryginał pliku jest 8-bitowy, to masz dostep do wszystkich filtrów. Jeśli jednak otwierasz go z ustawieniami z LR, to wtedy w PS otwiera się w takim trybie, jaki masz w ustawieniach LR - nawet 8-bitowy JPEG otwarty w ten sposób, w w PS będzie miał domyślny tryb ustawiony taki, jak w opcjach LR. Zatem, po otwarciu z ustawieniami z LR, aby mieć dostęp do wszystkich filtrów, musisz przełączyć obraz w tryb 8-bitowy (Image -> Mode -> 8 Bits/Channel). Piszę na podstawie mojego LR 4.2 i PS CS5 Extd.
Kurka... Czy muszę kupić PS CS 6, żebym mógł eksportować z LR 4.2 zdjęcia (foto plus wirtualna kopia) jako warstwy do PS (mam CS 5)? Za każdym razem muszę dodatkowo klikać, że wiem, iż wersja LR 4.2 jest w pełni kompatybilna tylko z wersją CameraRaw w wersji 7.2, której w PS CS 5 nie zainstaluję. Ma ktoś tak?
Tak jest
Możesz otworzyć jako warstwy - ja otwieram w CS5 (Edit in -> open as layers in photoshop). Trzeba potwierdzić "Open anyway" i otwiera zachowując modyfikacje z LR. Wielokrotnie sprawdzałem pod kątem różnic w interpretacji i wygląda na to że nie ma lub ich nie widzę.
Dzięki Kuba1, ale wiem że mogę. Wkurza mnie dodatkowe klikanie. Muszę poczekać aż się komunikat pokaże, klikam i następne pliki wysyłam. Wcześniej tego nie musiałem robić. Szkoda też, że nie można definiować własnych skrótów klawiaturowych jak w PS, bo Edit as layers... używam dość często.
Próbował już ktoś z forumowiczów wersję Lr 4.3 RC1? Ciekaw jestem wydajności (szybkości)
L
Wysłane przy użyciu aplikacji Tapatalk.
Zaktualizowałem Lightrooma z 4.0 do 4.2 i nie mogę sobie poradzić z usuwaniem aberacji, zmienił się sposób...?
Mam oryginalny LR4.0 w jaki sposób mogę zrobić z tego wersje 4.2 ?
Z Menu ... Help/ Check for updates ? czy nie?
4.3RC na stronie Adobe labs do pobrania. Adobe Photoshop Lightroom 4.3 Release Candidate | photo management software prerelease - Adobe Labs
moze komus sie przyda - z okazji promocji "Black Friday" Adobe daje dzisiaj 20% znizki na LR4:
https://store2.adobe.com/cfusion/sto...ionMethod=FULL (promo code: BF2012)
Szkoda że kod jest tylko na wersję full, a nie ma żadnych promocji na upgrade z LR3. Zawsze te 60zł by się przydało na inne drobiazgi.
Napisałem do Adobe, ale nie odpisali mi na maila do tej pory. Może ktoś z Was będzie w stanie udzielić mi odpowiedzi na poniższe pytanie. Mianowicie posiadam wersję studencką LR w wersji 3.6 i chciałbym zaktualizować oprogramowanie do wersji 4. Studentem już nie jestem i zastanawiam się czy mogę dokonać zwykłe aktualizacji (koszt ok. 310 zł) czy muszę zakupić program od nowa w wersji 4 (koszt około 500 zł). Z tego co pamiętam jest możliwa taka aktualizacja, ale chciałbym się upewnić, aby na pewno nie łamać prawa.
FAQ wersji studenckiej Adobe CS - wywiad z Klaudią Jaworską - Artykuły - Grafmag
Tutaj wywiad dotyczący PS6, jednakże podejrzewam, że ten fragment można odnieść również do LR:
[edit]Cytat:
Czy takie oprogramowanie ma „datę ważności”? Możemy go używać jedynie będąc na studiach, czy po ich zakończeniu także?
Licencja STE jest licencją wieczystą.
Czy możliwa jest aktualizacja do wyższego pakietu przy wersji dla uczniów i nauczycieli? Jaką licencję otrzymujemy wtedy?
Tak, aktualizacja możliwa jest za pomocą komercyjnej aktualizacji.
Jednak znalazłem na stronie Adobe (swoją drogą jest mało przejrzysta i ciężko tam było mi znaleźć interesujące informacje, ale jakoś się udało w końcu, a stronę już przeszukiwałem w weekend zanim napisałem ten post).
Także myślę, że problem rozwiązany i przepraszam za zbyt wczesne napisanie postu :oops:Cytat:
Zamieszczone przez strona adobe
Jest dokładnie tak jak napisałeś. Wersje Student nie podlegają upgrade a jedynie aktualizacji.
Dzięki za wyjaśnienia. Czyli wersje studenckie (tak jak napisał blackninja) podlegają aktualizacji oprogramowania. Natomiast upgrade jest możliwy poprzez zakupienie komercyjnego uaktualnienia z wersji 3 do 4 (koszt 309 zł) lub zakupieniu nowego oprogramowania w wersji 4 (koszt: 499 zł). W takim razie bez obaw mogę zamówić uaktualnienie zamiast kupować na nowo program w wersji 4.
Dzięki Panowie za wytłumaczenie :-).
Witam,
czy LR 4 będzie działał pod windowsem 8 ?
Pozdrawiam
Komuś udało się już ściągnąć LR 4.3? Po paru próbach ciągle dostaję komunikat o uszkodzeniu pliku instalacyjnego.
Poszło i działa bez problemu.
Panowie pomocy. Jak nauczyc lightrooma 3.6 zeby usowal automatycznie stuck pixele. Mam kilka bialych i fioletowych i niestety nie usowaja sie automatycznie. Co zrobic zeby je zmapowac bo wlasnie zaczynam obrabiac slub i mnie szlak trafi jak znow bede musial je recznie usowac na fotkach z wysokim iso.
Czy da się ustawić dane metadata żeby ZAWSZE się dodawały do eksportowanego pliku ?
Obecnie zawsze muszę przeklikać zakładkę, dodać ten preset którego zawsze używam i wtedy wyeksportować. Istnieje szansa zautomatyzowania tego kompletnie ?
Możesz ustawić opcje eksportu które zawsze używasz i stworzyć preset. Następnym razem gdy będziesz chciał wyeksportować wystarczy że klikniesz na "export with preset"
Mam stworzony present metadaty który chciałbym włożyć do presetu eksportu pliku. Podczas tworzenia presetu eksportu pliku mam w zakładce metadata zaznaczone all, tak by wszystkie dane zostały przenoszone dalej, nie mogę natomiast wymusić by zawsze mój preset metadaty był doklejany. Jak to zaaplikować ?
Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem ; p
Tomicher poszukaj po prawej stronie w oknie importu ;) Ja mam tak ustawione ale nie mam teraz przy sobie swojego kompa.
Jeżeli chodzi ci o dodanie do metadata informacji typu prawa autorskie, tagi, kontakt itd to przy imporcie. Czasami nie jest to praktyczne i potrzeba dodać metadata tylko do grupy zdjęć. Robi się to podobnie jak z synchronizacją ustawień w serii zdjęć tylko że musi być to załatwione w trybie Library.
Faktycznie działa to wszystko poprawnie.
Dziękuje.
Wyczytalem ze LR w module Library domyslnie wyswietla zdjecia w Adobe RGB, czy mozna to zmienic? Zdjecia wywolane do jpg w DPP a przegladne w LR Library wygladaja tragicznie, maja czerwony zafarb. Wspomne ze zarzadzanie kolorami w DPP mam odpowiednie, CS5 wyswietala te jpg (sRGB) identycznie jak w DPP.
Metoda zarządzania kolorem w Lightroomie jest dla użytkownika niewidoczna i w zasadzie nieistotna (poza momentem kiedy zdjęcia eksportuje się do plików lub drukuje, w tym momencie się nadaje jakiś profil docelowy, zgodnie z potrzebami). Problem ma swoją przyczynę raczej w błędnej kalibracji monitora lub uszkodzonym pliku ICC z profilem monitora, nie w Lightroomie. W programie nie ma opcji, które można "popsuć" aby osiągnąć efekt o jakim piszesz.
Jeśli chodzi o teorię, to Lightroom pracuje na własnej syntetycznej przestrzeni barw o bardzo dużym rozmiarze, do której i z której konwertowane są barwy ze zdjęć zgodnie z przypisanym profilem (najczęściej sRGB, Adobe RGB). Jak wspomniałem, sam proces jest niewidoczny dla użytkownika i z tego względu niekonfigurowalny.
No tak, ale jak pisalem w CS czy DPP wszytsko gra, czyzby plik ICC uszkodzil sie tylko dla LR?
--- Kolejny post ---
Szukam tez szybkiej metody na przegladnie duzej ilosci jpg z mozliwoscia ich korekty. W LR gdzie to dotychczas robie jest to dluuuga droga. W Library przegladanie, po wylapanym zdjeciu do poprawy otwarcie w Develop, export, import do katalogu, sync, nie nadpisanie tylo reki kasowanie starego zdjecia, uffff.... Da sie to przyspieszyc? A moze ktos ma inne metody poza LR ?
Sprawdzilem te same jpg na innym komputerze (mac) tam kolory sa wszedzie takie same, DPP, LR czy CS. Chyba blad tkwi gdzies w systemie ktory mam, win8.
Witam
Macie jakiś pomysł,żeby presety krzywych (plik acv) wgrać jako preset do lightrooma?
Jest to możliwe?
Ustawić ręcznie krzywą i zapisać sobie preset ?
Tak właśnie zrobiłem, ale jestem ciekawy czy da się inaczej ;)
przytrzymując któryś klawisz na klawiaturze można podświetlić maskę, może ktoś mi podpowie który to //:roll:
Pytanie co do lightroom 4, znalazłem w internecie wersję Adobe Lightroom 4 ENG WIN/MAC BOX Student Edition w atrakcyjnych cenach (+-300zł) czy ktoś ma taką wersję i czy jest to okrojona wersja czy opłaca się to kupić?
A tak trudno wklepać w google ? Wersja oprogramowania z licencją studencką. Możliwe używanie komercyjne jak i niekomercyjne. Brak możliwości dalszej odsprzedaży.
Tu nie kwestia tego co to za wersja komercyjna lub nie, tylko czy różni się od wersji pełnej za +500 zł którą 30 dni testowałem bo nie ma trail testu wersji student i o ile wersja pełna mnie zainteresowała to szukam obniżenia kosztów = czy ktoś z forumowiczów ma wersje student or wie czy jest to wersja okrojona o jakieś możliwości?