-
No niestety przy takiej rozdzielczości matrycy cudów nie należy się spodziewać. Uparcie śmiem twierdzić, że max dla APS-C to ok. 12 MPix.
Z uporem maniaka powtarzam - zainteresowani niech zrobią test z monitorem i interferencyjnymi okręgami, które pojawiają się przy perfekcyjnie ustawionej ostrości - tam wychodzą wady AF i widać, że nawet najmniejszy ruch pierścieniem ustawiania ostrości ma WIDOCZNY wpływ na ostrość, badaną w skali 1:1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michaljedynak
No niestety przy takiej rozdzielczości matrycy cudów nie należy się spodziewać.
A mnie to wygląda na zabieg marketingowy, skierowany do szumofobów i testujących szum w jpg. Zauważ że detale są (zwłaszcza w RAW), tylko moim zdaniem domyślne wyostrzanie zostało zmniejszone, aby ukryć szum.
PS. Ma ktoś DPP 3.7 do podzielenia się? Nie wiem dlaczego jeszcze Canon nie wypuścił update?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michaljedynak
Z uporem maniaka powtarzam - zainteresowani niech zrobią test z monitorem i interferencyjnymi okręgami, które pojawiają się przy perfekcyjnie ustawionej ostrości - tam wychodzą wady AF i widać, że nawet najmniejszy ruch pierścieniem ustawiania ostrości ma WIDOCZNY wpływ na ostrość, badaną w skali 1:1.
TDP od pewnego czasu już ostrzy ręcznie (LV x10) przy zdjęciach ISO 12233.
Być może też w nowszych modelach z AF w LV ostrzy automatycznie (bez ryzyka błędów kalibracji "normalnego" toru AF).
-
-
Ciekawe.
http://www.ftna.es/index.php?option=...51376#msg51376 (iso3200)
i komentarz z linkami z dpreview:
Cytat:
Of course. We are testing the camera (we have some bodies) in different conditions.
If you see the other test at ISO 1600 in artificial light:
http://www.ftna.es/...index.php?opti...0&topic=6048.0
Or the first one, processed with lightroom:
http://www.ftna.es/...index.php?opti...0&topic=6026.0
You can see the difference. I have the 1DMKIII since 2007 and with hundred of thousands of pictures and I can tell you that in every condition the new 7D is better. I bought this 7D for a spare bodie, wainting for the new 1D but now I´m thinking in to use it for nature and for my job
-
Wydaje mi się, że mój tamron 28-75mm f2.8 odżył przy 7D. Jakoś chyba szybciej łapie ostrość. Muszę to sprawdzić jeszcze dokładniej :)
-
Hehe,
co prawda chyba po lekkiej mutacji ale też będą sprzedawać :)
http://www.fotoceny.pl/tow/15425_a.html
-
a ja ciągle czekam na fotkę zrobioną 7d na ISO 6400 przy lampce nocnej z żarówką 60W
(...)
-
Iso 6400 przy lampce nocnej z zarowka 60W to nic. Ja czekam na testy AFservo sledzacego czarnego kota w czarnym pomieszczeniu, przy zapalonej zapalce, na iso 12800 w serii 8fps :P Nic ludziom nie pasuje, no zupelnie NIC. To jest przerazajace :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Linki źle wkleiłeś, trzeba z nich wykasować "..." żeby zadziałały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tezet-gdynia
Iso 6400 przy lampce nocnej z zarowka 60W to nic. Ja czekam na testy AFservo sledzacego czarnego kota w czarnym pomieszczeniu, przy zapalonej zapalce, na iso 12800 w serii 8fps :P Nic ludziom nie pasuje, no zupelnie NIC. To jest przerazajace :(
Wiesz....ten aparat dla wielu miał robić obiady i dobrze wieczorem a nie robi :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Richie
Wiesz....ten aparat dla wielu miał robić obiady i dobrze wieczorem a nie robi :).
:?po wieczorem - przecinek i będzie OK:lol:
Wspaniałe i dokładne podsumowanie .
Ja jestem zadowolony w 120% . Tymczasem przestałem myśleć o 1D mkIII . Tak jak napisałem wcześniej , jest to puszka "reporterska" dla "ubogich" - oczywiście wg mnie . Z przyzwyczajenia czekam jeszcze na testy profesjonalne , które i tak nie wpłyną znacząco na zmianę mojego zdania .
Dla poszukujących - nie jest to zamiennik za 5D lub 5D mkII !?.
Jeśli już , to tylko za 50D ? , a napewno będzie zamiennikiem dużo wyżej postawionym - dla użytkowników 30D i niżej oraz każdego z serii xxxD i xxxxD .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tezet-gdynia
to nie chodzi o to, że nic nie pasuje.
ja po prostu chcę puszki z całkiem ładnym, akceptowalnym ISO 6400.
bo takiego potrzebuję na wesele - bardzo by mi to ułatwiło robotę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michal_sokolowski
Póki co nie ma takiej puszki, która naprawdę robiłaby dobre zdjęcia przy tym ISO i słabym świetle. Ani Nikon, ani Canon. Owszem można zrobić, ale to już nie będzie to. Może za jakiś czas będzie taka pucha, ale nie licz na to, że poniżej FF.
Może być też tak, że producentom wrócą rozumy i przestaną iść na piksele i wtedy max 8mpix, FF i nowa technologia. Myślę, że wtedy będzie już całkiem nieźle :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michal_sokolowski
Ale przecież na obecną chwilę już doskonale powinieneś wiedzieć, że 7D nie jest nawet blisko tego celu.
Ba - pewnie 5Dmk2 by nie spełniło tego warunku.
Jak jest więc sens prosić o te zdjęcia...?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Ale przecież na obecną chwilę już doskonale powinieneś wiedzieć, że 7D nie jest nawet blisko tego celu.
Ba - pewnie 5Dmk2 by nie spełniło tego warunku.
Jak jest więc sens prosić o te zdjęcia...?
ja mogę potwierdzić z 5D mrkII. O ile jest naprawdę duży postęp w jakości obrazu na pełnej klatce, to mimo tego nie jest aż tak dobrze.
A co tu dopiero format APS-C
-
Czyżbym wyczuwał nutkę pesymizmu w wypowiedziach Kolegów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KMV10
Czyżbym wyczuwał nutkę pesymizmu w wypowiedziach Kolegów?
po prostu nie należy oczekiwać cudów w jakości obrazów. Bardziej trzaktować jako porządną puchę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Linki źle wkleiłeś, trzeba z nich wykasować "..." żeby zadziałały.
Wiem ale już nie mogłem przeedytować :(.
-
Gdzie można kupić grip do 7d (bg-e7) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
matzone
Gdzie można kupić grip do 7d (bg-e7) ?
z tego co wiem, na razie jest z tym problem, ale np. fotoforma w Warszawie reklamuje się z nim (pewnie pod koniec października będą mieli)
-
Mam nadzieje, że dotrzymają obietnicy. Operowanie puszką bez gripa to tragedia :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
matzone
Mam nadzieje, że dotrzymają obietnicy. Operowanie puszką bez gripa to tragedia :twisted:
:confused::confused::confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
matzone
A czemuż to :shock:?
-
myślę że to może wynikać z przyzwyczajenia tegoż uzytkownika ;)
Ja długo fotografowałem analogową lustrzanką minoltą dynax 7,
potem długa przerwa i cyfrowy kompakt, gdy po jakimś czasie udało mi się
kupić C5d mialem problem "czemu to ustrojstwo takie duże i ciężkie ?"
-
Aparat z gripem idealnie leży w moich łapach a swoją drogą 7d to wyjątkowo udany aparat.
-
grip to dobra rzecz, nawet ten siekierą ciosany do 20/30/40/50 D :-)
-
Witam - czekam i czekam na 7d . Złożyłem zamówienie na cyfrowe.pl i na tym koniec
Body ani widu ani słychu
Jak to jest że wszędzie jest a w największym sklepie ze sprzętem nie ma ?
Ktoś wie kiedy będzie ten aparat ?
Moze ktoś juz tez złożył tam zamówienie ?
mam lampę mam obiektywy kupiłem statyw , a nie mam puchy
zastanawiam się czy nie zrezygnować z cyfrowe.pl
co radzicie ?
gdzie zamówić puchę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filip7
gdzie zamówić puchę?
http://allegro.pl/listing/search.php...sg=0&string=7d
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filip7
Witam - czekam ... mam lampę mam obiektywy kopiłem statyw , a nie mam puchy...
co radzicie ?
Dokupić jeszcze głowicę do statywu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BuRton
Dokupić jeszcze głowicę do statywu ?
forumowy mądrala ?
Manfrotto MN804RC2 BASIC
Czyli zostaje allegro. Dziwne ze sklep , który jest największy i jak twierdzi profesjonalny do bólu, nie ma tego aparatu
Ogłoszenie wisi już od miesiąca
.ciekaw jestem jak zmieni się cena jak tylko cyfrowe dostanie ten aparat
-
Myślę, że aparaty w innych sklepach powinny być. Musisz pytać o dostępność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filip7
Witam - czekam i czekam na 7d . Złożyłem zamówienie na cyfrowe.pl i na tym koniec
Body ani widu ani słychu
Jak to jest że wszędzie jest a w największym sklepie ze sprzętem nie ma ?
Ktoś wie kiedy będzie ten aparat ?
A pytałeś ich kiedy będzie dostępne ? Ja zapytałem - odpowiedź przyszła szybko - w połowie miesiąca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5y12u3k
A pytałeś ich kiedy będzie dostępne ? Ja zapytałem - odpowiedź przyszła szybko - w połowie miesiąca.
a kiedy dzwoniłeś ?
ja dzwoniłem 6 dni temu to Pan powiedział ze może w październiku, może w listopadzie, a może w ogóle go nie będzie.
a mówili Ci coś o zmianie ceny ?
to już coś, polowa miesiąca za tydzień :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filip7
a kiedy dzwoniłeś ?
pytałem wczoraj - wielkość pierwszej dostawy nieznana, a co do zmian ceny - nie mam pojecia
wygląda jak powtórka z rozrywki jak to było przy 5dmk2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filip7
Manfrotto MN804RC2 BASIC
Tak, głowice też już masz. To faktycznie brakuje Ci tylko korpusu. 7D - jeszcze nie widziałem w sklepach.
Pozdrawiam i powodzenia życzę.
-
w Warszawie ma Rimex i Fotojulia z Canon Polska, Fotoit ma z Niemiec i jeszcze pewnie kilka firm, sprawdź na allegro w wiekszości wystawiają tam firmy - jest jakaś z Pruszcza Gdańskiego, mozna zadzwonić, dopytać i umówić się na obejrzenie i ewentualny zakup. na razie raczej tylko pojedyńcze sztuki mają, więc trzeba dzwonić i dopytywać
-
Dłuższe ekspozycje
Witam,
Wracając do tematu zdjęć, na którejś ze stron tego tematu proszono o sample na długich czasach ekspozycji.
Miałem dziś trochę czasu, aby wyjść ze statywem na miasto i cyknąć kilka zdjęć.
Z uwagi na silne porywy wiatru i chybotliwy statyw (taki zwykły, za 50zł) nie podjąłem się fotek na czasach dłuższych niż 15 sekund.
Pierwsza część zdjęć wykonana z Falcona 8mm (f 8, ostrość na 3m), zaś trzy ostatnie fotki pochodzą z C 50/1.8. Wszystkie zdjęcia na ISO 100.
Jpegi prosto z puszki (nie są to wywołane na komputerze rawy), ustawienia fabryczne, w tym redukcja szumów "standard" (niestety zapomniałem wyłączyć). Redukcja szumów dla długich ekspozycji wyłączona (oprócz jednego porównania, o czym poniżej).
jpg // RAW ..... 5 sek
jpg // RAW ..... 4 sek
jpg // RAW ..... 6 sek
Porównanie zdjęcia z wyłączoną oraz włączoną redukcją szumów dla długich ekspozycji - od razu zaznaczam, iż w tych warunkach i przy takiej ekspozycji porównanie to nie ma większego sensu, ale gdyby ktoś chciał, to jest...
red. wyłączona: jpg // RAW; red. włączona: jpg // RAW
jpg // RAW ..... 1.6 sek
jpg // RAW ..... 3.2 sek
jpg // RAW ..... 3.2 sek
jpg // RAW ..... 6 sek
jpg // RAW ..... 10 sek
jpg // mRAW // RAW ..... 13 sek
Mam nadzieję że komuś się to przyda, wgranie samych rawów zajęło mi blisko 2h... ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BuRton
Tak, głowice też już masz. To faktycznie brakuje Ci tylko korpusu. 7D - jeszcze nie widziałem w sklepach.
Pozdrawiam i powodzenia życzę.
akurat wczoraj przyszła paczka z wszystkim potrzebnymi gratami do zestawu
i uwierz mi - irytacja sięga zenitu. wyobraź sobie ze masz upragnione obiektywy a nie masz ich do czego podpiąć, na domiar złego facet przez telefon mówi, ze może w ogóle go nie będzie, to po kiego czorta umieszczacie go w sklepie ?
Ja boje się jednego - dają najniższa cenę w sieci 5999 zł - wiec tak
aha
ludzie składają zamówienia
czekają czekają
jak się doczekają cena o 500 zł większa
ale burze ze najtaniej rozpętali...
ech mam nadzieje ze nie będzie to powtórka z 5d mII
czekam do 15 później tak jak radzicie - uderzam w Polskę.
BuRton pozdrawiam serdecznie
-
nowy 1.09 fw na horyzoncie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tezet-gdynia
iso 6400 przy lampce nocnej z zarowka 60w to nic. Ja czekam na testy afservo sledzacego czarnego kota w czarnym pomieszczeniu, przy zapalonej zapalce, na iso 12800 w serii 8fps :p nic ludziom nie pasuje, no zupelnie nic. To jest przerazajace :(
.... :)
-
Ja dostałem dzisiaj taka odpowiedź od http://www.cyfrowe.pl/
"Witam!
Kontaktuję się w sprawie zamówienia nr 105556 złożonego w naszym sklepie internetowym www.cyfrowe.pl.
Niestety nie możemy jeszcze zrealizować zamówienia, ponieważ nadal czekamy na dostawę towaru.
Będziemy na bieżąco informować o stanie realizacji zamówienia.
Twoje zamówienie:
1. Canon EOS 7D Body 1 szt. x 5999 zł
Przepraszamy za wydłużające się oczekiwanie i dziękujemy za cierpliwość. "
????????
-
Z tego co ostatnio gdzieś wyczytałem, planowane były/są podwyżki Canona o 10% w Stanach, więc może i w innych częściach globu to samo będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MTBTREK
Twoje zamówienie:
1. Canon EOS 7D Body 1 szt. x 5999 zł
Przepraszamy za wydłużające się oczekiwanie i dziękujemy za cierpliwość. "
????????
Jesli maja byc PL to trzeba czekac, kolega kupil dwa dni temu w foto-it za 6200 i nie byla to jedyna sztuka na stanie.
-
Nie martw się, jak na coś się dłużej czeka to potem jest się z tego bardziej zadowolonym i przywiązanym ;)
-
no wychodzi cyfrowe :) jednemu mówią ze wcale - drugiemu ze za tydzień - a trzeciemu ze nie wiadomo :)
-
Twierdzenie ze z dostepnoscia jest jak z 5D Mk II jest jak mawiaja politycy mijaniem sie z prawda. Aparat jest od reki w kilku miejscach. Ja nie mialem wiekszego problemu z zakupem. Oczywiscie cena byla troszke wyzsza niz 5999. Zreszta ta jak na sprzet pochodzacy z dystrybucji na Europe jest chyba nierealna...
Teraz czekam z niecierpliwoscia na nowy ACR bo bez mozliwosci korzystania z RAW'ow dla ten aparat jest mocno nieuzywalny. Nie mowiac o Canonie, ktory wypuszcza nowy sprzet, a DPP 3.7 jak nie bylo tak nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tasma
Twierdzenie ze z dostepnoscia jest jak z 5D Mk II jest jak mawiaja politycy mijaniem sie z prawda. Aparat jest od reki w kilku miejscach. Ja nie mialem wiekszego problemu z zakupem. Oczywiscie cena byla troszke wyzsza niz 5999. Zreszta ta jak na sprzet pochodzacy z dystrybucji na Europe jest chyba nierealna...
Teraz czekam z niecierpliwoscia na nowy ACR bo bez mozliwosci korzystania z RAW'ow dla ten aparat jest mocno nieuzywalny. Nie mowiac o Canonie, ktory wypuszcza nowy sprzet, a DPP 3.7 jak nie bylo tak nie ma.
Podobno nowe oprogramowanie do Canona 7D pozwala na edycję mRAW'ów. Sam tego nie sprawdziłem jeszcze, bo bawiłem się głównie na jpgach i RAW'ach, które są obsługiwane i przez lightrooma w wersji 2.5
-
-
W jaki sposob LR obsluguje Ci RAW'y? Czy nie robi tego przez ACR? Sorry za pewnie glupie pytania, ale nie mialem nigdy z Lightroomem do czynienia.