Zrobiłem dzisiaj mały update do wersji 2.0.7.1. Udało mi się znacznie podnieść jakość i dokładność działania filtra "detale" bez utraty prędkości.
Wersja do druku
Zrobiłem dzisiaj mały update do wersji 2.0.7.1. Udało mi się znacznie podnieść jakość i dokładność działania filtra "detale" bez utraty prędkości.
A ja tam czekam kiedy wersja 2 pojawi się w Appstore:) :)
Odkąd pojawił się Natural, to Effects jak by zszedł na drugi plan, a szkoda.
No to trzymamy za słowo ;-)
Wersja 2.0.8 beta (06-06-2011)
Edytor:
Zredukowany szum i ulepszona jakość filtra "Detale".
Dodany parametr "Ostrość" w zakładce "Winietowanie".
Dodany podgląd ustawień zakładki "Winietowanie".
Dodany podgląd ustawień zakładki "Wyostrzanie".
www.machineryhdr.com
Może pisz jeszcze jakiej to wersji dotyczy.
MACHINERY Natural HDR
Wersja 2.0.9 beta (08-06-2011)
Edytor:
* Poprawiony moduł przetwarzania wsadowego
Przetwarzanie wsadowe jest dostępne także w wersji demo.
www.machineryhdr.com
Dostępna wersja Machinery Natural HDR 2.0.9 stabilna
Oprócz zmian wprowadzonych w wersji beta, ulepszony też został kolor jaki daje filtr detale.
Aby uruchomić przetwarzanie wsadowe należy użyć aplikacji Machinery Explorer w celu utworzenia listy plików, które mają zostać przetworzone. Przy pomocy polecenia "Przetwarzanie wsadowe" lista zostanie przeniesiona do głównej aplikacji Machinery.
Machinery Natural HDR Wersja 2.0.9.3 (23-06-2011)
Edytor:
* Ulepszony filtr "Detale".
* Poprawiony interfejs użytkownika.
Uchylę trochę rąbka tajemnicy i pokażę część z różnic jakie będą między obiema wersjami.
Machinery Effects 2.0 będzie mieć trzy różne metody 'podkręcania' zdjęć a także dodatkowe filtry i narzędzia do ulepszania ostatecznego efektu.
Filtr 1. To znacznie ulepszony algorytm znany z wersji Effects 1.5.5.
Filtr 2. Obecnie w Natural HDR jest dostępny filtr 'detale'. Ten sam filtr ale w znacznie bardziej rozbudowanej wersji i z większym zakresem regulacji będzie również w wersji Effects 2.0.
Filtr 3. Na razie tajemnica :-)
czekamy :)
Machinery Natural HDR Wersja 2.0.9.4 (08-07-2011)
Edytor:
* Poprawiony model zarządzania pamięcią.
Mam jeszcze jedną niespodziankę na dzisiejszy wieczór. Dostępna jest 64-bitowa wersja programu Machinery Natural HDR. Znika wreszcie problem wczytywania bardzo dużych obrazów np. panoram po czterdzieści tysięcy pikseli szerokości i więcej.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1 (14-07-2011)
Edytor:
- Poprawione działanie funkcji Cofnij / Ponów.
- 64-bitowa wersja programu.
- Poprawione różne drobne błędy interfejsu.
- Konfiguracja opcji sprawdzania aktualizacji przy starcie programu.
Explorer:
- 64-bitowa wersja programu.
Uprzedzając pytanie o Effects 2.0. Będzie już niedługo, robię wszystko co mogę.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.1 (20-07-2011)
Edytor:
- Ulepszony algorytm łączenia obrazów HDR (mniejszy efekt ciemnych obwódek).
- Poprawiony błąd braku zapisu parametrów korekty ekspozycji w projekcie.
Będzie taki sam, oba programy bazują na wspólnym kodzie.
W tej chwili wersja Effects wygląda tak:
Docelowo będzie jeszcze trochę zmian w interfejsie.
Powoli powstaje instrukcja do programu, dostępna pod adresem:
http://www.machineryhdr.com/natural/instruction.php
Bracketing i korekcja ekspozycji w pojedynczych plikach
Machinery uratuje twoje niedoświetlone zdjęcia nawet jeśli nie posiadasz oryginału w formacie RAW.
Dzięki funkcji korekty ekspozycji pojedynczych plików, nawet w formacie JPG, możesz tworzyć obrazy HDR mając do dyspozycji tylko jedną klatkę zdjęcia!
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.4 (28-07-2011)
Edytor:
* Tryby przetwarzania dla obrazów panoramicznych 180 i 360 stopni.
... i ładny sampelek znaleziony w sieci i przetworzony przez Machinery.
http://img855.imageshack.us/img855/9235/morzetp.jpg
www.machineryhdr.com
Rzutem na taśmę Machinery Natural HDR wersja 2.1.5 :-)
Dodałem połówkowy podgląd oryginału i usunąłem różne drobne bugi, mam nadzieję że skutecznie :-)
Aktualizacja jest dostępna z poziomu programu i na razie widnieje w spisie jako wersja beta.
Chyba demo na stronie nie bangla...
Marku, jak wyglądają plany wypuszczenia wersji ang. dla Machinery Natural HDR? Nie ukrywam, że zainteresowałem kogoś, ale brak tej wersji jęz. na stronie www (podobnie jak opisu i manuala programu) utrudnia zapoznanie się z możliwościami Naturala.
Plany rozwoju programu są następujące:
1. Wypuszczenie wersji Effects 2.0 najszybciej jak tylko się da.
2. Tłumaczenie obu wersji programu na j. angielski i niemiecki.
W zasadzie angielska wersja interfejsu Natural jest gotowa, ponieważ dodając nową funkcjonalność do programu na bieżąco tłumaczę wszystkie teksty i elementy interfejsu. Rozważę czy już teraz wypuścić wersję anglojęzyczną zanim zrobię tłumaczenie strony.
Appstore czeka ;)
No więc ujmę to tak: animacje w polskim tutorialu pokazujące możliwości Machinery wywarły bardzo pozytywne wrażenie (jak również możliwość płatności via Paypal) :) Hamulec zakupowy jest jeden - dostępna tylko wersja polska (bo na pewno nie cena). Trzymam kciuki za dostępność czasu na tłumaczenie programu!
Premiera Effects 2.0 zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze trochę cierpliwości... :-)
Data i cena ........
a jak użytkownikami wcześniej zakupionych wersji [1.5.5], jak dobrze pamiętam też kiedyś pisałeś o możliwości aktualizacji czy cena będzie jak zakup nowego progr. czy aktualizacji ?
dzięki :)
Nie każdy zmieści się w tym terminie, ja zakupiłem licencję w październiku 2009 ;)
Z niecierpliwością czekam na nową wersję i jestem ciekaw ceny.
Oooops... nie wiem dlaczego nie wyświetliły mi się posty napisane po 7:32
Troche dziwnie wygląda mój wpis :D
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.6 (beta) (14-08-2011)
Edytor:
* Dodany mikser kanałów w warstwie "Kanały RGB".
* Ulepszony połówkowy podgląd oryginalnego obrazu.
Machinery Natural HDR Wersja 2.1.7 (18-08-2011)
Edytor:
* Dodana warstwa "Wygładzanie".
Warstwa daje możliwość redukcji szumu oraz kontrastów na zdjęciu.
Przydaje się także gdy filtr "detale" wyciągnie zbyt dużo niedoskonałości i artefaktów ze zdjęcia.
a ja mam 2 pytania :)
1) Skoro Effects 2.0 ma mieć wszystko to co natural i jeszcze dodatkowe opcje to po co rozwijać równolegle 2 programy? Nie lepiej skupić się na jednym z full opcjami, szybko go wypuścić i zając się później dodatkami typu inne wersje językowe, inne os'y itp itd...
2) Kiedy wyjdzie Effects 2.0 i dlaczego tak późno? :)) Poważnie jednak to czekamy wszyscy bardzo na tą wersję i chętnie bym już wykupił upgrade.
Ponieważ oba programy bazują na wspólnym kodzie to rozwijanie wersji Natural jest równocześnie rozwijaniem wersji Effects.
Jest kilka powodów dla których zdecydowałem się na dwa programy, jednym z nich to, że nie każdy chce "podkręcać" obrazki a jedynie składać ładne HDRy. Dzięki temu programy będą w różnej cenie, z dużo tańszą wersję Natural.
Będzie dostępny także upgrade Natural -> Effects w cenie ~różnicy między tymi programami.
Planuję na początek września, mam nadzieję że zdążę zrobić wszystko co zamierzam.
Po kilku poprawkach wersja 2.1.7 jest udostępniona jako stabilna.
Dodane także została pipeta usprawniająca tworzenie krzywych koloru i RGB.
Wersja 2.1.8 (08-09-2011)
Edytor:
* Przyśpieszenie obliczeń około 30%.
* Przyśpieszenie łączenia obrazów.
* Zmniejszenie wymaganej pamięci dla obrazów panoramicznych.
* Dodana opcja konfiguracji włączająca wyświetlanie wysokiej jakości.
Umieściłem uaktualnienie 2.1.8.3, które jeszcze bardziej przyśpiesza filtr "detale".