duze by az tak nie bylo, ale wazylo by z 3kg - jak nie wiecej
Wersja do druku
ad. a) zazwyczaj nie, choc wiadomo zalezy od sytuacji i czasem wieksze przykmniecie podyktowane jest czyms innym niz koslawo zaprojektowanym obiektywem. Poza tym ja nie napisalem ze te f13 gwarantuje dobre rogi, one po prostu zaczynaja zblizac sie do akceptowalnosci.
ad. b) napewno tez, ogolnie nie rozgraniczam czy powodem nieostrych rogow jest za male pole obrazowania, czy fikusna plaszczyzna ostrosci. Fakt jest taki ze da sie zrobic dobry obiektyw :) -> N14-24.
Przykladowo rekordy bije tu 17-40 gdzie:
-brzeg kadru najostrzejszy jest za | okreslajacym nieskonczonosc, srodek najostrzejszy jest na | a rogi przed | - jednym slowem KOSMOS plaszczyzna ostrosci wygladajaca jak fale na tafli wody od spadajacej kropelki :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...aha, no to trzeba bylo tak od razu :)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32508743
18 MPx - mniam mniam :mrgreen:
8 kl/s - no można kogoś przestraszyć :mrgreen:
19 pkt AF - zbawienie?
matryca - ? Mam nadzieję, że -h, Niech ktoś mi to policzy jaki to będzie odpowiednik w -c
cena - pomiędzy 1200 a 2700 jak mordę wychodzi $2000
To chyba jest to coś, ile MPx ma mieć ten plotkarski D300s? ;)
Niezły research w targecie 1D4, ciekawe co Nikonowi udało się zrobić od czasu D3, chodzi mi o ostrość plików.
Krótko: jeśli AF zadziała to będzie killer wszystkiego:
- 50D, kupujących 50D (bo nie ma Canona D300) będzie stać na to coś a 500D ile MPx ma każdy widzi
- 5DII, AF
- 1DIIN, niektórzy się przejechali na IIIrójce a Canon nie ma kasy z używek
- 1DIII, AF, MPx, kl/s już mniej ale zawsze 8 już da radę.
- 1Ds3, AF, gęstość piksela, szumy?
1. "Bez kozery dam" 12MPix w APS-C dla takiej gęstości (lub 20MPix w 35mm)
2. Wiarygodność bliska zeru... nie wierzę, że Canon zrobi niereproterską (nie-konia roboczego) puszkę APS-H, prędzej "dogęszczą" APS-C i będzie:
a) bardzo dobrze, jeżeli choć trochę poprawią dynamikę
b) bardzo źle, jeżeli choć trochę pogorzą dynamikę
zdRAWki
Ale to może być bekap nowego monsterka.
Nowy monster 10 kl/s - $4k, mniej MPx, ultimate h-iso performance
Nowy bekap 8 kl/s - $2k, więcej MPx (nie sięgają po 50D (h-rez) bo AF ssie), h-iso akceptowalne (1DIII).
Każdy z tragarzy nosi przynajmniej ze 2 sztuki, to oznacza oszczędność $2k przy AF, który musi dać radę, zatrzymanie w systemie znudzonych właścicieli nijakich (AF) 40/50D, mocne działo przeciw D300s.
Zastanawia mnie tylko gdzie go wykastrują czy opóźnieniem migawki (jak 5DII) czy...?
Wszystko powyżej 60ms (D3 chyba 39) będzie imho porażką.
Mogą np. wyciąć filmy 8).
predzej moja nerke :mrgreen:
nie ma takiej mozliwosci, zeby wyciepali , bo to jest takie samo go* jak DirectPrint - beda teraz ladowac do kazdego korpusu, zeby oprocz drukarek reklamowac tez kamery.
tu raczej, zamiast zyc zludzeniami, trzeba trzymac kciuki, zeby Canon klawiatury numerycznej w 600D nie wbudowal albo slotu na kartke do skserowania :-D
EDIT: przejrzalem sobie jeszcze szybko strone www Canona, tak dla pewnosci. i niestety sa jeszcze dwie niezaorane marketingiem DSLR dzialki: projektory i kamery do monitoringu :mrgreen: z tymi kamerami to wydaje sie za proste (i za malo marketingowe), ale na mysl o 5D mkIII wyswietlajacym filmy na scianie... az zamarlem z trwogi :-D
http://www.canon.pl/For_/Product_Finder/index.asp
Mnie się jednak słabo widzi wypasiony 60D. Rumorsy o nowym D300s (w sumie mało zmian - filmy, dwa sloty na karty i trochę drobniejszych poprawek) pokazują, że status qo raczej zostanie. Nie sądzę żeby Canon chciał się pozbawić bardzo lukratywnego segmentu xxD, który poniekąd sam stworzył i na którym (wystarczy popatrzeć na statystyki sprzedaży) niepodzielnie rządzi. Ja raczej przewiduję, że zgodnie z oczekiwaniami 60D będzie kolejnym liftingiem 50D tak jak było dotąd. I raczej na pewno będzie to APS-C.
Nie wyklucza to wprowadzenia do oferty jakiegoś zupełnie nowego segmentu np. takie "trochę" pro ;) APS-H tylko według mnie będzie to miało sens tylko wtedy jak pokaże się choćby jedno szkło pasujące tutaj zakresem (jako tzw. zoom podstawowy). I druga kwestia - marketingowa - segment ten będzie miał jakieś cechy unikalne - zarezerwowane tylko i wyłącznie dla aparatów z tej półki (np. eye control, czy np. unikalną ergonomię (proszę sobie tutaj nie dworować ;)8)) oraz tak jak napisał wyżej gietrzy będzie coś wycięte. Inaczej zawsze zaistnieje problem taki, że sprzęt może kanibalizować sprzedaż innych modeli czego jak pokazuje historia marketingowcy Canona boją się jak ognia.
I na koniec nie wiem czy jest prawdopodobne to, że Canon "puści" do końca roku tyle nowych puszek. Bo jeśli ma być 60D (co uważam za pewnik) to zostaje tylko jedna. I największa szansa IMHO jest na to, że będzie to kolejna jedynka APS-H i nowe szkła z nowym IS-em (tu stawiam na odnowiony 100-400). No a gdzie 2000D?
wszystko fajnie ale włąsnie brakuje jakieś puszki między 50D a 5D MkII 3.500 a 9.500 PLN to ogromna dziura do zatkania.
Dorabiaja ekran na wysiegniku. Dodakowo bezdie mozna go rotowac. No i pewno zmienia nazwe na 10000D bo nikon wpie* im sie w parade z numerkiem... a jak wiem to jest segment gdzie numerki licza sie najbardziej...
A co do przepisu na dowolna nowosc canona to mozna pokrotce opisac ja w ten sposob:
Wybierz sobie wymarzony zestaw cech nowego aparatu. Odrzuc 2/3 z nich. parametry pozostalej czesci podziel przez 2. Najistotniejszy parametr wez z genracji Obecnej-1. Wymysl sobie zestaw cech ktory nie chcesz aby znalazl sie w aparacie. Z tego zestawu wybierz 2/3 i polepsz ich parametry x2. Voila! ;)
Pozdrawiam
w Sumie trochę racji jest, że Canon powinien dać jakiegoś dajmy na to 7D za cenę ~6k, bardzo możliwe, że APS-H właśnie, ale na pewno nie będzie to zamiast 60D ale równolegle z nim. Jeżeli wyjdzie taka pucha z APS-H nie za wielką matrycą z dobrą dynamiką, 8fps, AF z obecnego 1D albo co najmniej bliżej 1D niż 50D, 19punktów to akurat mi ryba, chyba, że będzie przeprojektowany tak aby pokrywał pole jak w APS-C to będzie cudo i już wiem na co wymienię 40D:D
Ale powiedzmy sobie szczerze, ile osób potrzebuje jeszcze większy kąt widzenia, niż da Ci to 18,2mm?
Jak marzymy to ja chcę FF z AFem z 40/50D (tylko punkty AF odpowiednio rozmieszczone) w cenie pomiędzy 50D a 5DII, więcej nie potrzebuję :D Szybkości 1D, wbudowanego gripa, uszczelnień nie potrzebuję. Chce tylko FF i AF który będzie sprawnie działał z jasnymi szkłami, oczywiście z w pełni użytecznymi bocznymi punkatmi.
tak tylko spójrz jakim kosztem... 14mm f/2.8 bo ciemnijsze szerokie i tańsze to dopiero 17-40 a to już ekwiwalent 22 -52 mm czyli szeroki kąt tracimy troche.
Osobiście APS-H bym chciał w takim 7D czy jak go tam zwał. Za 5k bym jutro kupł odrazu ;-) choć cena pewnie bliżej 7 niż 5 będzie przez pierwszy rok.
- APS-H 16 mpx
- AF z 40/50D wzbogacony do 15 -17 pkt
- porządne ISO 3200 (optymalnie jak w 5D MkII - a wówczas może sie kończyć zakres i na ISO 6400) ;)
- dobry ekran
- dwa sloty - CF iSD
- górny ekran musi zostać :-)
- a resza jak w 40/50D i jest cacy.
moga nawet usunąć lampe z body aby powyższe było hihih
Właśnie ukazała się nowa pogłoska, że Canon zaniechał produkcji 35/1.4 L.
link
jezli to prawda to prawdopodobnie rozpoczna produkcje jego nastepcy czyli 35L II :)))
No, będzie 35mm 1.2 IS :) Cena 12k :)
Canon wogole coś ostatnio wziął się na porządki szklarni. Brawo. Oby jak najszybciej wypuścili na rynek te nowości i oby ceny jak najszybciej spadły:)
Cos mi sie zdaje ze jesli dojdzie do update to dojdzie tylko "II".
Łał, nowe 35, no to MMM przestanie narzekać (jeśli winieta będzie podobna do 24II).
W końcu pilnują swojego. W Nikonie beczą/błagają o jasne stałki od lat, NR ostatnio zamieścił schematy nowych 24/1.4 i 35/1.4, więc może Canon ma po prostu wszystko zaktualizowane tylko dozuje swoje nowości według starej strategi "po 2 MPx więcej" dostosowując ofertę do konkurencji, po sukcesie N14-24 nie chcą nic prze-gap-ić dosłownie po polsku i angielsku ;)
Nie widzę przeciwskazań i tak szkieł nie będzie w wolnej sprzedaży do końca 2010 (patrz 24II, nowe TSE, itd.) :mrgreen:
ahhh...no dokładnie tak jak piszesz...
właśnie z tego powodu zdecydowałem sie 35L mk I :)))
uważam ze to świetne szkło i nie jest mi do szczęścia potrzeba 35L mk II no chyba ze rzeczywiście canon zmienił by w niej światło na 1.2....wtedy miałbym ogromny dylemat :))))
pozdrawiam
No jak to? Dlaczego? Przecież Mk I to takie "boskie" szkło, ideał w którym nie ma czego poprawiać :mrgreen:
Nie, po prostu cena 5D Mk II jest wzięta z sufitu. Aparat z takim prymitywnym AFem i 3.9fps absolutnie nie jest warty 9.500zł
Ajlawjiu :mrgreen:
Nie, to nasze zarobki są wzięte z innego sufitu ;)
Imho każdy aparat bez pro AF (prosumer czyli) jest wart max. $2k.
Żeby toto miało chociaż krótki lag, 100% wizjer, no to ewentualnie a tak jest kupa i według northlight Canon patrząc jak D700 zjadło/zjada sprzedaż D3 ma/pracuje nad 1.6 pro (20 kl/s przy MLU, pro-AF) i low-$$$-FF, ale nadzwyczajniej w świecie się boi (i słusznie) to wypuścić bo będzie komercyjne sepuku.
Tylko jak można jeszcze odgrzać de facto 20D (najlepszy obrazek w serii 20-50), szczególnie teraz kiedy jest i 500D i D3000 za rogiem a o 2000D (450D) przycichło :sad:
pytanie tylko na ile to jest oznaka ze koniec 35L a na ile ze koniec 35 L robionego na ich rybek... w USA można kupić szkła w wersji na USA i importowane z po za.
co oznacza ze "robione na rynek USA"? czyms te szkla sie roznia? maja inny kolor czy cos?
http://www.bhphotovideo.com/find/HelpCenter/USGrey.jsp
Gwarancją - i to by było na tyle a reszta to bajania panów od teorii spiskowych.
Takich pogłosek o zakończeniu produkcji a co za tym idzie wypuszczeniu nowego modelu jest kilka co rok ( choćby słynne 400 5,6L od 10 lat ma mieć następce z IS i uszczelkami) I co - i NIC :)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32515334
Może się nazywać i Rebel D300xsi Death Kiss mam to gdzieś.
Skoro bolek wrócił ze spotkania z Canonem to aparat jest ze 3 miesiące od nas (patrz BestBuy D300), co daje sierpień jako anons i na indyka w sklepach.
Chciałbym sam sobie odpowiedzieć na pytanie w moim wątku dlaczego NIE D300s... już dziś :mrgreen:
Rebus rodem z Beerboya
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32530751
powinien dać
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32530408
Najbardziej mi się podoba 6,4 um - będzie Canonowo :mrgreen:
Dajcie sobie spokój z tym APS-H - nie tym razem na pewno.
ja się tak tylko zastanawiam - skąd te plotki i plany, skoro Canon nie potrafi wyrobić się z bieżącym zapotrzebowaniem rynku. Wszędzie braki.
Dla tych co potrzebuja szerokiego to aps-h jest niestety malo atrakcyjny.
Gdyby jeszcze sprobowali pogodzic bagnet EF-S z wiekszym lustrem i zachowac kompatybilnosc to owszem.
No i następna ploteczka :)
70-200 f/2.8L IS II już we wrześniu?
Bo???
W czasach kryzysu moce produkcyjne zmniejszają wszystkie firmy, to, że czekata na 5DII 2 tygodnie świadczy tylko o b. mocnej sytuacji finansowej Canona.
Canon zmniejszył produkcję "cyrklując" Nikon pojechal tak po bandzie , że weź mi dostań w USA Nikorry 35/1.8, 200/2VR, 200-400, 24-70, itd, itp. :!:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ten (nieistniejący ;)) aparat ma rozwalić D300s, dotychczasowa specyfikacja mówi, że tak będzie (cena, 6,4um, aps-h) - jedyną niewiadomą (jak zawsze) jest AF...
Chcesz low budget UWA masz 5D i S12-24.
bo seria xxD to seria amatorska i robienie w niej takiej matrycy kompletnie nie ma sensu z punktu widzenia finansowego, marketingowego i kazdego innego
jaki kit bylby to takiego body? 24-105? czyli bez szekokiego kata? cena zestawu? jakies 9000 zł minimum, tanszy kit? niby jaki?
kto by kupil takie body? posiadacze xxd? co by zrobili z obiektywami EF-S? pewnie sprzedali, ale kto by je kupowal, skoro nagle APS-C znika z rynku?
matryca APS-H sprawdza sie dobrze tylko w reporterce z dlugimi szklami, bo daje bez straty swiatla wieksza ogniskowa ale zarazem stosunkowo rzadko upakowane piksele co jest rownoznaczne z malymi szumami
Wiesz, pracuję dla kilku dużych, korporacyjnych i niektórzy z nich zmniejszają produkcję, a niektórzy nie; to nie jest reguła. Kwestia strategii. A Cwanon coś słabo "cyrkluje", bo dostań w USA 35 L lub 135 L (o 24 L II i np nowych TS'ach z wrodzonej grzeczności nie wspomnę. To, że ja mam tę 24-kę, nie znaczy, że mogę wejść do kiosku i sobie kupić). Ja tam kiszę swojego 5dMk2 (już trzeci egzemplarz) i na ten punkt nie narzekam.
Qrwa , spią czy co?
5D nie jest dostepny. Jakby chcial rozwalic to moglby dla mnie pojsc w APS-C, mysle ze w szufladzie maja zapas na kolejna rewolucje.
Ale dziura w segmencie jest potezna, majac 40D mysle o 5DII i wszelkie obliczenia wskazuja ze nie warto 40D sprzedawac, za maly procent ceny 5DII, lepiej niech jako backup zostanie.
Mogliby zostawic dostepny 5DI za polowe ceny mkII i nadal by sie sprzedawal dobrze.