Ale mowicie o tym samym programie?
Bo ty chyba piszesz o Canonowym Remote Capture albocos a Kolekcjoner o Breezesys DSLR Remote Pro.
Wersja do druku
A chyba masz rację.. bo chyba o to pytał Krzysztof.. ale sprawdziłem ten z linka podanego przez Kolekcjonera - tak faktycznie jest opcja AF w LiveView - nawet działa - w tych warunkach oświwetleniowych co teraz mam - żarówka 60W i 24-105 zapięte - działa wolno ale działa..
O przepraszam ale coś mi wątek uciekł.
Tak chodziło mi o ten program anonsowany na dpreview. Nie mogli tego dać prosto do puszki zamiast żeby robił to ktoś inny?
dzisiaj miałem okazje przez 5 godzin bawić się 3 nowościami canona. 40 D z gripem, 1 Ds MK3 i 1 D MK3. Obiektywy 50, 70-200/2.8 i 16-35/2.8.
Jutro możecie tez się nimi zająć :razz: W Bydgoszczy, w godz 12-15 w Muzeum Fotografii na ul. Królowej Jadwigi.
Mam nadzieję, że przez to moje info nie zjawią sie tam tłumy. Mają przyjść to wszystko oglądac uczniowie szkół foto. Będzie można się wkręcić.
Jest zaimprowizowane studio oraz stoją, w drugiej sali drukarki wielkoformatowe. To głownie dla poligrafów było zorganizowane to spotkanie, ja się dowiedziałem o tym, bo wzięli ode mnie modelkę. Nie wiedziałem jakie aparaty będa na prezentacji, ale na wszelki wypadek wzięłem Nikona D200 i swoja kartę CF by móc porównac fotki. Aparatami było zainteresowanych z 5 osób, a ja miałem pod swoimi skrzydłami własnie te wszystkie body, studio i modelkę. Mogłem się nafotografować do woli.
Porobiłem trochę zdjęć jedynkami, przeleciałem wysokie czułości 1D (mam same jpgi), a 1Ds na wszystkich czułościach (tu komplety -jpg + RAW) - od studyjnych fot na niskich ISO, aż do 1600 na sali. RAW mam pootwierane tylko z tych studyjnych - 100-400 ISO. Niestety Tify maja po 60 MB.
Ciężko mi mówić o odczuciach. D40 pominęłem. Dla mnie - nikonowca przesiadka w gałkologii była straszna. Aż mi było głupio się pytać co chwilę o najbardziej podstawowe zmiany funkcji w aparatach. Po kilkunastu minutach trzymania 1ds miałem ochotę nim walnąć o podłogę :smile: ale jego cena mnie powstrzymała. Potem odkryłem joystick :lol: Po godzinie było w miare OK, zaczęłem sie przyzwyczajać.
Pewne zaskoczenie - regulowanie FF/BF 20 szkieł dotyczy tylko optyki canona. Nie da się podobno tego robić z tamronami, sigmami itd. Histogramy są malutkie. Zmiana zdjęć na wyświatlaczu (odtwarzanie) nie jest zbyt szybka.
Co do zdjęć które mam. Jestem zawiedziony 1D. Spodziewałam się na wysokim ISO nie wiadomo czego. Tymczasem on chyba jest słabszy od 5D.
Za to jestem zaskoczony pozytywnie 1Ds. Własnie wysokim ISO, które "przypadkowo" sprawdziłem. Te jego 1600 jest nie rewelacyjne, ale naprawde niezłe. Jak najbardziej używalne. Przy tak drobnych pikselach! Za to 1D ma te czułość wg mnie niewiele lepszą.
Domyślne ustawienia jpg w obu body dają miękkie jpg, takie jak w Nikonie D200 - na które u nas narzekają. Dzięki uprzejmości pana z obsługi mam rozpakowane RAW ze zdjęć studyjnych 1Ds (bo na razie soft do dekodowania nie jest ogólniedostepny). Ustawienia ostrośc na 3. Od razu wiele lepiej niż w jpg. Ilość szczegółu - olbrzyma, jak sobie człowiek uświadomi, że ogląda na monitorze tylko mały wycinek z 5616 x 3744 pikseli. Ponieważ był to pokaz drukarek to oczywiście zrobiłem 3 wydruki w formacie około 100x70 cm. Wydruki z jpg, bez obrobienia (nie było PS) wyglądały świetnie. A ponieważ czym większy format tym dalej się go ogląda - to sądzę, że te 21 MP jest juz absolutnie wystarczające do wszystkiego (no dobra, do 99,9% profesjonalnych zastosowań) :smile:
1Ds ma byc dostępny już w tym miesiącu. Cena 22 - 25 tys, zależy od narzutu w sklepach.
Nie jestem zorientowany czy te pliki z 1DS dla kogoś maja wartość, jpg maja po 6-8 MB, RAW 20-26 MB, tify 60 MB
Jacku zapytam wrednie :mrgreen: to kiedy kupujesz Ds-a? I nie mówię tu o zmianie systemu :). Ds i jedno szkiełko na ten przykład..... ??? :lol:.
To świetne body (a własciwie matryca), chyba niewielu zaprzeczy (najwyżej canik, bo 1 Ds nie ma cropa :wink: ).
Wiesz, że mnie wysokie ISO nie grzeje, ale tam jest całkiem dobre. Na 800 ISO nie ma utraty szczegółu, a kaszka tak drobniutka, że po przeskalowaniu w dół jej absolutnie nie będzie. 1600 niewiele gorsze. Idealna puszka nawet do slubów :grin: Naprawdę.
Niskie ISO - wiadomo. A 21 MP dla mnie ma zaletę. Gdyby mi ktos je podarował to bym się ucieszył mimo takiej ergonomii :lol:
Nie zmienie jednak systemu. Nie po pokazaniu się D3. Co prawda nie tyle MP co bym chciał, ale pliki śliczne. Pościagane mam kilkanaście pełnych sampli, od ISO 200, 400 do 25600. I bardzo dobrze jest wg mnie do 1600, a 3200 jest akceptowalne. O 1 EV wyżej niz u canona. Jestem tym zdziwiony. Wolałbym by "przeskoczono" canona w MP, a nie w ISO, no ale cóż. Może się kiedyś doczekam, bo nie wiem czy dokonam jakiś zmian, czy kupie D3.
Jacku i tak kupisz cropa - zakładzik? :) :D
Nowy Ds był chyba raczej optymalizowany pod niskie iso. Także tu na pewno przewagę będzie miał D3 (o mniejszych pikselach nawet nie wspominam).
Dla mnie osobiście wielką zaletą Ds-a jest jeszcze to, że przy sRAW-ach 5 MPx i 5 kl/s jest to praktycznie body do wszystkiego.
Domyślam się, że zmiana systemu Ci nie w smak i to nic dziwnego. Może Nikon za jakiś czas wypuści jakiegoś FF-a z większą liczbą pikseli.
tez tak sadzę. I dlatego zdziwił mnie na wysokich, bo o to go nie podejżewałem. A jeszcze bardziej zdziwło to, że sa one porównywalne z reporterskim 1D, który ma jednak nieco większe piksele i powinien byc optymalizowany pod wyższe ISO.
naprawdę 1 Ds to body do wszystkiego - jak piszesz o sRaw itd. Tylko te pieniądze...
Kurcze, zapomniałem go posprawdzać jak tam z ostrością w rogach. A wkoło był taki ładny mur, nowa cegła klinkierowa :)
oj Jacku Jacku ty jeszce wiele o życiu nie wiesz ;)
Zamiast tak sie męczyć niemiłosiernie kup w końcu ten aparat z FF i nam wszystkim ulży :)
nie martw sie nie mialem na mysli ciebie ty jestes zwyklym niepoprawnym teoretykiem ktory nigdy w zyciu jeszcze fajnego zdjecia nie zrobił bo ty po prostu wolisz sie podniecać nowościami zamiast skupić się na tym co najwazniejsze czyli foceniu :) Mówiąc szczerze żal mi ciebie i pisze to bez cienia zlosliwosci ;)
Dla niecierpliwych ;):mrgreen:. Pojawiły się plotki o 7D.
Podobno ma mieć takie specyfikacje ;):):
Wygląda jak lista pobożnych życzeń - taki D3 killer :lol:. No cóż - czas pokaże.Cytat:
-12mp
-5fps,Up to 21 RAW files
-dust removing system
-15-point TTL CMOS sensor
-Center point additionally sensitive with lenses of F2.8 or faster
-96% frame coverage
-Magnification: 0.71x
-3.0 " 640×480 TFT LCD (920,000 pixels)
-ISO 50-3200 extended to 12800 and 25600
-DIGIC III, 14-bit
-Canon EF lens mount (not EF-S)
-Live View Mode
-The Body Is Much Identical to 5D, Could Share The Handgrip
-Surprisingly cheap, US: $ 1,899
Cuda się zdarzają...
i wstępna selekcja fotek podczas ich robienia:)
W ogóle to taki aparat zostanie w torbie ;)
Aż strach pomyśleć, że byłbym skłonny kupić lustrzankę (cyfrową oczywiście), która w ogóle nie miałaby LCD na tylnej ściance :lol:
No i co z tego, kiedyś gry zajmowały 48 kilobajtów, teraz więcej zajmuje tablica partycji na dysku, gry wiadomo ile zajmują, 1000 krotnie więcej i jakoś nikt nie jętrzy. Wszystko jest kwestią punku odniesienia, kiedyś gra na Amigę na 4 dyskietkach 300kilowych to był mega wypas i przesadna zjętość miejsca, dzisiaj gry na 2x DVD lub na HD DVD już nikogo nie dziwią, bo mamy taką skalę wyjściową.
Pozdrawiam
Pn.... ;) nie odwracaj kota ogonem, LCD nie jest najważniejsze w aparacie ale to tylko przykład ślamazarności Canona i niechęci przed daniem użytkownikowi czegoś więcej, nawet na CB ludzie narzekają na postawę C.... więc nie udawaj że nie wiesz o co chodzi, nie mówię oczywiście o obrazie bo ten, wiadomo że jest super.
Pozdrawiam
tutaj nowa pożywka dla dyskusji :-)
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8744-9119
--> http://canon-board.info/showthread.php?t=26801
W!
Ta 800 mialem okazje podpiac w zeszly weekend na stadionie Chelsea.
Zreszta juz wspominalem jakies dwa miesiace temu, ze Canon testuje na zawodach nowe dlugie szkla. Teraz juz wiem ze to 800, bo oznaczen zadnych nie miala. Szklo jak wszystkie dlugie stalki - dla profesjonalistow sportowych glownie, zoologow i atronomow.
Mi bardziej pasuje nadal 600 ;)
Zdrowko
Cos sie dzieje. Cena 5D spada o $100 na tydzien.
http://www.amazon.com/Canon-EOS-5D-D.../dp/B0007Y791C
$2199 we wszystkich "najdrozszych" sklepach aktualnie.
Czyli odgorny oficjalny spadek cen.
Mozna znalezc ponizej $2000. Jesli to nie jest dowod na 5D MkII
w przeciagu miesiaca, to nie wiem co jest...
Kurcze, 5D MkII czy 1Ds MkIII, decyzje, decyzje :lol:
Zeby choc LCD poprawili i zrobili jakies uszczelki, to 5D MkII
wygrywa. Ale nie tylko w moich oczach. Ciekawe jak ta zagwostke
marketing Canona postanowil rozwiazac...
No wiesz, z jedynka to kazda puszka wygrywa - ale tylko cenowo:wink:
Masz to za co placisz, jezeli zapodasz jedynke to nie bedziesz debatowal i tracil czasu na tym forum, tylko bedziesz robil zdjecia - a koledzy beda zbierac szczeki z podlogi:lol:
Biorac marketing Canona na logike to 5D MkII ( jezeli wyjdzie) nie moze byc taki wypasiony( a jezeli bedzie to nie moze byc taki tani ), bo polozy jedynke:-)
no i już jest pierwsze miejsce gdzie mozna kupić EOS'a 1Ds Mark III
cena : 29288,99
http://www.allegro.pl/item258004864_...iii_body_.html
Zawsze mam radochę z precyzji ustalania ceny :-)
Zastanawia mnie, że tak cicho jest o kicie ze stabilizacją. Wydawało mi się, że sens tego szkła polegał na dodawaniu go do każdego korpusu i w ten sposób "każdy" Canon miałby od razu stabilizację jak korpusy konkurencji.
A może zmieniono koncepcję i Canon zaskoczy nas stabilizacją w korpusie 500D? To już niedługo przecież...
Jakoś nic do tego sklepu nie mam, kupowalem u nich kilka drobiazgów, ale jakiś czas temu mieli w ofercie 12 sztuk 1200/5.6 ;)
Sam obiektyw:
http://www.digital24.pl/product_info...oducts_id=2887
5D za $2149 w B&H (szukaj PPE07GIMHX)
Naprawde sadzicie, ze na nowego 5D trzeba czekac do lutego?
Jako bardziej obeznani w strategi Canona, pewnie będziecie się spodziewać (patrząc historycznie), jak Canon postąpi po wprowadzeniu 7D, czy 5D przestanie być produkowana czy dalej będą robić piątkę ?
Zastanawiam się co będzie się bardziej opłacało, kupić 5D pod koniec roku i załapać się na CashBack czy kupić około Maja 2008, tylko powstają pytania czy będą wtedy jeszcze nówki no i czy cena znacząco spadnie.
P.S.Jaką przewidujecie cenę 7D na starcie, tyle co 5D na starcie czy jednak niżej ?
Pozdrawiam
Dlaczego, bo PMA? Przeciez na PMA moze on juz by w sprzedazy,
na tej wystawie czesto nie ma premier lecz po prostu mocna
promocja istniejacego nowego produktu...
Konkurencja dla 1Ds MkIII? Z tym musza sie pogodzic tak czy inaczej
i miesiac w ta czy wewta nic nie zmieni.
Tak dramatycznego i szybkiego spadku cen nie widzialem jeszcze
nigdy. Moze na serio Nikon ich pogonil i podjeli meska decyzje -
wprowadzamy 5D MkII dokladnie gdy D300 i D3 beda w sklepach.
Pytanie czy meska decyzja dotyczy tez opcji w tym body...
Po pierwsze to na mur bedzie 5D MkII nie 7D. 7D bedzie innym, tanszym
body pozniej, musza zostawic sobie ta nazwe...
Przewiduje $2999 za nowego 5D MkII jak rowniez z pewnoscia lepsze body.
Czy AF bedzie identyczne jak 40D? Jak dla mnie moze byc, to calkiem
dobry AF. Co bedzie poza tym? Chcialbym wiedziec...
Pewnie cos przeoczylem, ale moze mnie ktos uswiadomic czym bedzie 5d MKII a czym 7D? Moze sa juz jakies dane co te puchy beda mialy na pokladzie, bo moze 7D i 5D MKII to te same puchy, tylko rozdzieliliscie je, zreszta na nie wiem jakie roznice?
Może być tak że pokaże się 7D bardzo podobny do 5-tki coś a'la 20D-30D. Wtedy 5D zniknie z rynku niemal natychmiast. Druga opcja to tak jak pisze snowboarder:
Tyle że nie sądzę żeby Canon wypuścił jak by nie było konkurenta dla Ds-a w terminie jego premiery. To by była zbyt mocna konkurencja wewnętrzna. Czy na mur 5D MkII - niekoniecznie. Może być tak że właśnie w okolicach premiery Ds-a lub niedługo po (PMA) dadzą 7D, który nie będzie stanowił dla jednki zbyt silnej konkurencji (zwłaszcza jeśli będzie miał 12 MPx), a dopiero na (przed) Photokiną dadzą prawdziwego następcę 5D.
Jaki sens wypuscic 7D z 12MP jako "nastepce" 5D? To bylby idiotyczny wrecz
ruch. Proba rozbicia 5D na dwa aparaty poprzez wprowadzenie najpierw
nizszego modelu bez wyzszego bylaby niezlym fiaskiem marketingowym -
"po ponad dwoch latach Canon upgrade'uje 12MP 5D do nierozniacego sie
niczym 12MP 7D"...
Poki co zamiast takiego dziwnego zagrania (ktorego nie bedzie, moge sie
zalozyc) Canon obniza cene 5D - jak osiagnie $1899, to sie moze
okazac, ze Nikon D300 juz tak swietnie na papierze ani na zywo nie
wyglada... A o to Canonowi chodzi.
Natomiast moze zagarac inaczej - zatrzymac 5D jak jest z oficjalna
obnizka jeszcze bardziej - $1799 a DODATKOWO wprowadzic 5D MkII -
za $2999 - 16MP itd