Okej, nie widzialem w oknie pisania posta, ze poszlo autosprostowanie juz.
Wersja do druku
Okej, nie widzialem w oknie pisania posta, ze poszlo autosprostowanie juz.
Bez przesady! Zdarza się najlepszym.
Mam wrażenie, może mylne, że to będzie przypadek, gdzie mk2 nie zastąpi mk1, tylko ją uzupełni. Myślę, że to efekt wysłuchania próśb wielu zawodowców, którzy płakali z tęsknoty za pancernością wersji EF. Sądzę, że wersję obecną (raczej chwaloną) pozostawią dla tych, co na pierwszym miejscu cenią kompaktowe rozmiary a mk2 zostanie wydane z myślą o tych, którzy muszą mieć taki sprzęt, który w najgorszym wypadku będą mogli wykorzystać do samoobrony;)
Albo pojda w slady sony i zrobia 2.8 budzetowe.
No z przesadą - mam w zwyczaju sprawdzać czy wiem o czym piszę, zanim napiszę (choć to nie jest norma tu na forum) - tym razem zaufałem starzejącej się pamięci ;-)
Może rzeczywiście jest teraz pewien konflikt pomiędzy potrzebami użytkowników banetu RF.
Zawodowcy itp potrzebują "pancerności" znanej z EF a tacy ludzie jak ja - raczej potrzebują miniaturyzacji (u mnie to im mniejsze body i szkła tym lepiej).
W sumie to jakbym sprzedał to co mam (poza 100-500 oczywiście) i kupił takie 24-240 to pewnie specjalnie bym nie ucierpiał a tym bardziej nie zauważył jakiejś katastroficznej różnicy w jakości (w wypadku publikacji 2400px). No ale to nie wypada ;-) Szeroki kąt można sobie skleić z kilku węższych klatek ;)
p,paw
nikonowcy mają naprawdę super z tym nowym 180-600, szkło się mocno broni w zestawieniu z innymi
https://www.youtube.com/watch?v=7loeXXUP4Ic
Canon c'mon! you can do it! just believe in youerself! :lol:
W skrócie: ten Nikon pod względem ostrości idzie łeb w łeb z Sony 200-600 na każdej ogniskowej, ale jest od niego ca 2x wolniejszy, co nie powinno stanowić problemu w realnym użytkowaniu.
A Canon wywala na to wszystko jaja i patentuje sobie jakąś poczwarę o f/9 :mrgreen:
No tylko ze te nowe RF tele zajmuja w plecaku tyle miejsca co pollitrowa butelka wody - a cos takiego jak na filmie powyzej na lotnisku to juz cala zabawa.
coś tam jednak patentują sensownego f5-6.3 ;) pytanie co się ukaże, kiedy będzie dostępne i w jakiej cenie
https://www.canonrumors.com/canon-pa...lephoto-zooms/
nie liczyłbym na porządne szkła RF-S, to ewidentnie segment jaki Canon kieruje dla amatorów
Może jednak coś w tym być patrząc na test 28-75/2.8 zrobiony przez Optycznych:
https://www.optyczne.pl/579.1-Test_o..._mm_f_2.8.html
"[...]warto pamiętać, że samym schematem optycznym zdjęć się nie robi. Ważne jest to z jaką jakością wykonano soczewki, jak je ze sobą złożono, jakimi powłokami jej pokryto, jaką zastosowano obudowę, gdzie wstawiono przysłony i karbowania oraz jak wszystko wyczerniono. Nie mówiąc już o silniku autofokusa oraz innej średnicy bagnetu. Wszystko to wpływa nie tylko na jakość uzyskiwanych obrazów, ale także na komfort pracy. Nie powinno więc nas dziwić, że w pewnych kategoriach osiągi testowanego Nikkora są inne pierwszej wersji Tamrona. [...]"
Canon miał tylko 2 wysokorozdzielcze modele: 5Ds i R5,
Nikon 7: D800, D810, D850, Z7, Z7 II, Z9, Z8,
a Sony 8: A7R, A7R II, A99 II, A7R III, A7R IV, A1, A7R V i A7CR
W zależności od rodzaju uprawianej fotografii wysokorozdzielcze modele FF służą albo do otrzymywania bardzo dużych plików pozwalających na wydruki dużego formatu, albo na korzystaniu z dużej gęstości pikseli i wykorzystywaniu tylko części matrycy do osiągania sensownych rozmiarów zdjęć, i to ta druga opcja jest pożądana przez fotografów przyrody, jednakże jeszcze lepiej pod tym względem wypadają aparaty APS-C.
Zamówię mk2 jak tylko będzie można niezależnie od spec.
Ktoś chętny na R5? ;)
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
jak wyjdzie R5mk2 to będę śledził OLXy, na bank. Być może będzie można wyrwać R5 w całkiem sensownych pieniądzach :)
PS: ale nie wiem czy chce mi się czekać tyle czasu :lol:
Hehe. Ja tak szczerze to mam już kolejkę na to moje R5. Znajomi wiedza, że używki ode mnie to jak nówki w dodatku w nieprzyzwoicie niskiej cenie (bo ja 10x wolę sprzedać po taniości znajomemu niż puścić w nieznane ręce). Takie fanaberie ;)
Ciekawe czy ten luty to jest choć trochę realny.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
A ja w kwestii sprzętu foto na nic już nie czekam i niczego więcej nie zamierzam kupować.
Ja czekam.
Na wieksza rozdzialke i 4k/120. Moglbym brac juz teraz R5 w promce, ale jak za progiem mk2 to sie chwile wstrzymam. Bede mial nowe body to bede kombinowal cos z nowym tele.
Cokolwiek to będzie, to będzie kosztowało chore pieniądze.
A kiedy będzie RF 50/1.4?
Słyszał coś / ktoś?
Myślę, że nigdy. Jasność f/1.4 została zostawiona dla Sigmy, która się nie kwapi bo pewnie nie widzi popytu.
Ogniskowa ekstremalnie trudna. Przy f/1.2 jeszcze jest szansa na ciekawszą fotkę. Po przymknięciu - banał.
Szkła 85/1.2 czy 135/2 produkują dobre fotki praktycznie bez talentu fotografa. No to są obsadzone.
Brakuje RF 35/1.2 i tu coś się pewnie szybko pojawi.
Oj, popyt by był i to olbrzymi. Między słabym optycznie 50/1.8 (z ceną poniżej tysiąc zł) a 50/1.2 za 10 tysięcy jest przepaść. Cenowa i jakościowa. Solidne szkło 1.4 w cenie około 4 - 5 tys. by miało branie.
Cyfrowe.pl podało, że w 2023 w pierwszej 10-tce sprzedawanych obiektywów siedem było marki Canon. Sigma widzi popyt, tylko nie ma zgody by w to wejść.
tym bardziej dziwi że Canon nic nie robi w tym kierunku, R jest na świecie już 6 lat..
Nie będzie niczego.
Popatrzcie na bestsellery FF w B&H https://www.bhphotovideo.com/c/produ...l-frame-lenses
A może nie jest błędnym założenie że jednak u Canona wiedzą na co jest najlepszy popyt ;)...
Wiadomo, że kreują rynek, a nie wsłuchują się w potrzeby użytkowników.
Po pierwsze -jeśli masz wymagania co do dostępnej optyki
to masz przejść na pełną klatkę.
Dlatego nie ma choćby RF-S 22/2 i 32/1.4
o odpowiedniku EF-S 17-55/2.8 nawet nie wspominając.
Bardzo słusznie. Potrzeby, które artykułują użytkownicy nie przekładają się na zakup. Przykład: ludziska biadolili aż do obrzygania, że Canon powinien wypuścić 85/1.4, a gdy to zrobił w postaci znakomitego EF85/1.4L IS to olali to szkło. Podobnie jest z RF85/2 lub RF 24/1.8. Podobnie wpuścili w maliny Sigmę z 24-35/2.
Oni wiedzą, na co jest popyt, ale pomimo tego realizować swoje długofalowe założenia. To można wywnioskować z ich wypowiedzi o tym dlaczego niechętnie widzą innych producentów optyki. Że nie będą oferowali takiej super jakości jak oni. Tak jakby RF 50/1.8 taką jakość oferował ... Oni nie chcą środka, który by zapewniła np Sigma, bo ta kasa by trafiła nie do nich. Środek sami zrobią, kiedyś ... Pierw wycisną co się da z profesjonalistów. Ta działka jest najbardziej perspektywiczna. W sensie, że najdłużej przetrwa. Pamiętasz kiedy mówiłem, że Canon wygasi Canona M? Nie zgadzałeś sie z tym. Odcieli to co najmniej perspektywiczne, a zabiera im miejsce na liniach produkcyjnych,
W tych nowych systemach C i N sporo brakuje do "kompletu" optyki. Trzeba mieć priorytety. Co sie stawia na pierwszym miejscu. Canon stawia na najbardziej perspektywiczne produkty, czyli te z linii profesjonalnej.
Rynek robiących byle czym byle jakie fotki został zagarnięty przez smartfony i wydaje się nie do odzyskania.
Amatorzy zaskakująco chętnie sięgają po profesjonalne szkła i korpusy. Z różnym efektem fotograficznym ale fakt taki widzę.
Ocaleje najwyższy segment po smartfonowym tsunami.
No dobra, tanio już było. Ale kiedy w końcu będzie dobrze?
wydaje się że "średnia półka" u canona nie istnieje od dawna, niektórzy amatorzy na ten przykład nie robią fotek przy okazji urlopu, a wyjeżdżają na urlop aby robic fotki - potem patrzą na te fotki i zastanawiają się co poszło nie tak - odpowiedź jest prosta, obiektyw był budżetowy i miał soczewki z wysokiej jakości plastiku, lustrzanka była ze średniej półki ale jej autofocus trafiał w co chciał tylko nie w to w co celował użytkownik, a matryca w owej lustrzance to była wielokrotnie oświeżana i technologicznie była trzy rewolucje do tyłu - to wymusza inne niespodziewane zachowania konsumenta amatora bo jakoś nikt mu nie chce zwrocić kasy za safari w afryce.
A weź mi niczego nie wmawiaj, proszę. Dobrze wg mnie by było, gdyby można było sobie rozwijać system w każdym segmencie cenowym. Obecnie Canon olewa średnią półkę RF i nie dopuszcza producentów niezależnych sam nie oferując żadnej sensownej optyki do APS-C, a jedynie jakieś śmiechu warte wypizdki w chorych cenach. Gdybym np. zrezygnował z R7 jako konia roboczego w fotografii przyrodniczej, to co ja nim więcej mogę robić, i jakimi obiektywami, żeby to się kupy trzymało? Na wieki wieków EF-y przez gazrurkę, a i tych do APS-C nigdy do koloru, do wyboru, nie było?
Ciekawe ile sprzedaje się poszczególnych obiektywów Fujifilm X -gdzie jest pełna oferta.
Sony po latach posuchy w aps-c i gdy już pełnoklatkowe A7 zgarnęły dużą część ryku
dodało jednak do oferty: w 2019 roku 16-55/2.8 i 70-350mm, a w 2022 11/1.8, 15/1.4 i 10-20/4.
No i powstały w ostatnich 3 latach między innymi
Sigmy 10-18/2.8, 23/1.4 i 18-50/2.8, Tamrony 18-300, 11-20/2.8 i 17-70/2.8 oraz Tokina 11-18/2.8.
Więc chyba rynek na aps-c jest.
Jeżeli coś nie jest najpopularniejszym obiektywem Canona, to nie jest najpopularniejszym obiektywem w ogóle :mrgreen:
Canon, jak czytamy, zaplanował na luty premierę trzech "niszowych" szkieł. Rumorsy twierdzą, że tilt-shifty. Trudno tu mówić o popularności ani o tym, że to najbardziej oczekiwane szkła.
Lider rynku nie miałby problemu w wyprodukowaniu z mocowaniem RF
istniejących już obiektywów EF-M: 22/2, 32/1.4 i 28/3.5 Macro
gdyby tylko chciał...
na miejscu Canona też bym olał apsc, a szczerze to dziwię się, że ciągle to rozwijają
i co robi apsc R7 między pełnoklatkowymi R6 i R8? ni mom pojęcia
@Kolekcjoner
-Przemyślałeś temat i skasowałeś swój komentarz z 22:57?
:D