Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD
No i ze słońca d..a. Prognozy się nie sprawdziły i jest mroźno, szaro i ponuro. Potestujemy chyba na wiosnę :) Ale miło jest wiedzieć, że do 400/5.6 i 100-400 się nie umywa. Tylko na podstawie czego te wnioski ? :]
Ja jedyne porównanie na razie widziałem tutaj: Finally: Tamron 150-600 vs Canon 400 f5.6L | CamAhoy!
Może macie jakieś inne ciekawe linki ?
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
o Fuck! , teraz widzę że coś nie tak z owym linkiem.:|
Niezłe, ale przesadzone trochę z krótkimi czasami i w efekcie z ISO (polecam zwłaszcza tygrysa):
Jason Holzworth Photography - Louisville Wedding, Portrait, Engagement & Event Photographer : gear
Tutaj z kolei (dla ptaków) detal zjadło zbyt ostre światło:
Google Translate
Lepszych fotek niż w/w jak dotąd i tak nie widziałem. (Nie)stety wszystkie z FF...
dla canonierów premiera nie tak wielka(jest 100-400 i 400L), ale nikoniarze, którym brakuje tele będą bardzo zainteresowani. Sam zastanawiam się nad zestawem np z d700. Wszystko zależy jaki będzie AF.
Nikoniarze mają przecie swój wspaniały telezoom Nikon AF-S 80-400 f/4.5-5.6G ED VR II, tyle ze drogi - 9500zł.
Nikon NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR II Review
Mamy konkretny test DustinAbbott.net serwer wygląda na przeciążony :)
Z podsumowania "As you can tell to this point, I think this lens is pretty fantastic."
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No i ze słońca d..a. Prognozy się nie sprawdziły i jest mroźno, szaro i ponuro. Potestujemy chyba na wiosnę :) Ale miło jest wiedzieć, że do 400/5.6 i 100-400 się nie umywa. Tylko na podstawie czego te wnioski ? :]
Ja jedyne porównanie na razie widziałem tutaj:
Finally: Tamron 150-600 vs Canon 400 f5.6L | CamAhoy!
Może macie jakieś inne ciekawe linki ?
Już pisałem na podstawie czego:
- jakość wykonania
- aberracje
- szczelność
- żywotność
- szybkość
- ostrość
Nie wiem kto robił ten test ale dla mnie jest po prostu żałosny. By zdjęcie wyszło ostre przy 400mm potrzebujemy czasu rzędu 1/800 s (podstawy fotografii) przy czasach 1/250 to może co najwyżej 100mm testować. P.S. Trzeba było jeszcze w tamim stabilizacje wyłączyć.
Tu macie wycinek 100% z canona 400mm f5,6L + EOS 40d (swoją drogą puszka naprawdę daje rozmazany obrazek i jeżeli chodzi o ostrość EOS 30d miażdży ją pod tym względem).
1/1000s, ISO 400, f5,6 wyostrzenie 2x. Odległość od modela bodajże ponad 20m + Padający śnieg.
Większy kontrast może też dawać złudzenie ostrości.
swoją drogą puszka naprawdę daje rozmazany obrazek i jeżeli chodzi o ostrość EOS 30d miażdży ją pod tym względem).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprostowanie:
Nie 30d a 350d.
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Już pisałem na podstawie czego:
- jakość wykonania
- aberracje
- szczelność
- żywotność
- szybkość
- ostrość
Super. Ale podaj link do tego porównania, żebyśmy się wszyscy mogli przekonać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Super. Ale podaj link do tego porównania, żebyśmy się wszyscy mogli przekonać.
Może Ty podasz? Najlepiej takie gdzie będzie można podejrzeć EXIF.
Tu niema co udowadniać - canon to pancerne szkło czy się to komuś podoba czy też nie. Aberracji brak. Napiszę więcej - ten tamron przy wspomnianym canonie to chińska plastikowa wydmuszka zasysająca kurz.
Sampla (100% krop) masz wyżej - patrząc na niego zdaje się, że z tym testem podanym przez ciebie jest coś nie tak. Dobry żart zoom tamrona bijący ostrością stałkę canona hehe. :-)