Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?
Cytat:
Mniejsze RAWy możesz sobie ustawić na 5dII, ale jedyneczka jest naprawdę OK. W zasadzie wszędzie poza filmem wolałbym mieć 2x5dI niż 1x5dII.
To już nie RAW. Tylko sRAW czyli s(hit)RAW. RAW to zrzut danych z matrycy, a nie zrzut danych z matrycy który jest przeskalowany.
5D MkII Raw vs SRaw comparison | Timothy Armes' Blog
Też potwierdzam, że 5 mk I ciągle robią zdjęcia. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jelly chyba się czepiasz :) masz zapisane 12-14 bitow informacji o swietle i kolorze, bez kompresji stratnej, tylko rozdzielczość zniżoną (chociaż nie sprawdzałem, czy mały raw kwantyfikuje piksele np z 2x2 do jednego czy po prostu wycina co drugi, jesli to ta druga opcja to faktycznie gorzej).
Cytat:
czy mały raw kwantyfikuje piksele np z 2x2 do jednego czy po prostu wycina co drugi, jesli to ta druga opcja to faktycznie gorzej).
Przy 5 to właściwie może to jakoś pomniejszać z 2x2. Przy 10 musi przeprowadzić demozaikowanie i potem jakieś pomniejszanie bikubiczne. :) 5 byłoby do łyknięcia jeszcze. Chociaż 5 mpx to już mało i jak chce się zdjęcie naprostować to może być zonk.
48 MPX jakby było to by mogło dawać ładne RAW 12 MPX. :) Czy Nikon ma tak opcję?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
48 MPX jakby było to by mogło dawać ładne RAW 12 MPX. :) Czy Nikon ma tak opcję?
Nie ma.
A wracając do tematu wątku, czyli czy warto jeszcze kupić 5D?
MZ, już nie warto: na egzemplarz w dobrym stania trafić coraz trudniej, technologia poszła nieco do przodu i ceny są raczej wygórowane w stosunku do jego wartości, bo zaczyna go otaczać aura "Classic".
Takim "nowym" 5D zrobił się obecnie...5Dmk2 ;) i myśle, że jest to obecnie bardziej racjonalny zakup.
Jeżeli już brać puszkę w przedziale cenowych obecnego 5D, to za nieco mniej nawet, można nabyć w bardzo dobrym stanie Fuji S5Pro. Ale to już inna historia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
technologia poszła nieco do przodu i ceny są raczej wygórowane w stosunku do jego wartości, bo zaczyna go otaczać aura "Classic".
Chyba kolega przespał ostatnie parę miesięcy.
O aurze "classic" można było mówić, jak ciężko było kupić starą piątkę poniżej 4 tysięcy złotych, teraz spokojnie można kupić za 2500.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Nie ma.
A wracając do tematu wątku, czyli czy warto jeszcze kupić 5D?
MZ, już nie warto: na egzemplarz w dobrym stania trafić coraz trudniej, technologia poszła nieco do przodu i ceny są raczej wygórowane w stosunku do jego wartości.
O dziwo ostatnio kupilem uzywke z malym przebiegiem i wizualnie jak nowy za 2600.
2500-2600 za nieskatowany egzemplarz (niektórzy kupują jednak po to by mieć, a nie po to by fotografować) to bardzo dobra cena.
Cytat:
Jeżeli już brać puszkę w przedziale cenowych obecnego 5D, to za nieco mniej nawet, można nabyć w bardzo dobrym stanie Fuji S5Pro. Ale to już inna historia.
Nikkor, crop, mało MPX, taka sytuacja. Szkoda, że Fuji nie zrobiło czegoś na FF.
Niekoniecznie miałem na myśli tylko polski rynek. Jaka jest obecnie cena, to ja wiem. Właśnie dlatego uważam, że nie warto.
Wątek nie najnowszy ale może znajdziesz w nim podpowiedź: http://www.canon-board.info/canon-ds...mark-ii-83333/
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Tak, to na pewno. Ja cytowałem właśnie white paper, ale może znajdziesz tam coś jeszcze :-) Jednak bym się nie spodziewał, szczególnie kiedy taki 1D X ma osobnego Digic-a 4 tylko do liczenia AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Rob Galbraith też o tym wspominał zaraz po premierze mkII - jak znajdę chwilę to poszukam, bo samego mnie to nurtuje :).
Póki co znalazłem tyle:
Cytat:
The 5D and 5D Mark II share one other notable AF hardware similarity: both utilize a dedicated 32-bit RISC microprocessor to perform AF calculations (in contrast, Canon's Mark III models utilize DIGIC III for this).
This should mean the speed of autofocus will feel about the same as before, with one caveat: because the 5D Mark II's main CPU, DIGIC 4, is much faster than DIGIC II in the 5D, certain functions of the new model may end up enjoying a slight speed boost, even if they don't directly depend on the DIGIC processor to perform their specific function. Autofocus speed could well be one such function that is improved in this way, though whether any speed jump is noticeable or leads to a higher percentage of in-focus pictures is impossible to say without actually using the camera.
The 5D Mark II does include two more obvious changes in its AF system, relative to the 5D: it now has the ability to detect scene colour temperature and light flicker, then incorporate that as part of the camera's autotofocus calculation, plus AF Microadjustment, to compensate for focus calibration error in the camera body or combination of body and attached lens, has been added.
ale to jeszcze nie to. Gdzieś był dokładny opis łącznie ze zdjęciami płyty głównej.