Na pewno pomocna była informacja że nie ma informacji o naładowaniu lamp standardowym sygnałem tonowym. To spore utrudnienie, a poleganie na pilotach w plenerze raczej mija sie z celem bo nie będzie ich widać.
Wersja do druku
Na pewno pomocna była informacja że nie ma informacji o naładowaniu lamp standardowym sygnałem tonowym. To spore utrudnienie, a poleganie na pilotach w plenerze raczej mija sie z celem bo nie będzie ich widać.
Adso - tematem wątku jest zestaw studyjno-PLENEROWY i takie warianty proponuję tu rozpatrywać. ze wszystkimi wynikającymi z tego konsekwencjami w tym także cenowymi i wagowymi
W kwestii Elinchroma i kosmicznych cen mówimy Ranger Quadra ... ;)
Zrobiłem małe podsumowanie, dodałem ceny niezbędnych rzeczy (statywy, soft 80x120 + grid, okta fripers 120 + grid, wyzwalacze chinskie) i wychodzi co następuje (ceny za 2 lampy):
1. zestaw QUANTUUM R+ Dual Power 600Ws - ok. 4100zł
W zestawie od producenta dostajemy jedynie lampy z zasilaniem, zatem dodatki należy dokupić samemu. Minusem jest czas działania na akumulatorach (do 100 błysków), wiec na pewno trzeba dokupić ze dwie sztuki zapasowe (nie uwzględnione w cenie). Plusem natomiast jest cena takiego zestawiku.
2. zestaw QUANTUUM R+ 600 Digitall - ok 5500zł
Ten zestaw różni się od poprzedniego tym, że lampy nie posiadają opcji zasilania z dwóch źródeł, wiec trzeba do nich dokupić zasilacz plenerowy, najlepiej 2400W. Uwzględniłem więć cenę zasilacza za ok. 2tys zł + 300 zł na dodatkowa baterię. Z dwiema bateriami wystarcza na ok. 350-400 błysków (pełnej mocy) dwiema 600-tkami. Również we własnym zakresie należy dokupić niezbędne akcesoria (uwzględnione w cenie)
3. zestaw FOMEI Panther - ok 5600zł
Pierwszy w zestawieniu kompaktowy zestaw do błyskania w plenerze. Na plus rozmiary lampek oraz zasilacza który jest w zestawie. Niestety na minus jest to, że przy dwóch lampach nie wyciągnie się z nich więcej niż 300Ws na każdą, co sprawia że w słoneczny dzień za dużo nie zwojujemy. Nie da się również wymieniać akumulatora w zasilaniu, zatem 150błysków i do ładowania. W zestawie od producenta brak niezbędnych dodatków, wiec należy dokupić to samo w zestawie 1 (statywy, softy, wyzwalacze uwzględnione w cenie).
4. zestaw ELINCHROM BX-Ri 500 Set To Go - ok 6400zł
Dwie lampki 500Ws. Plusem a zarazem minusem tego zestawu jest jego markowość z ktorej wynika konieczność korzystania z drogiego osprzętu. Można pokusić się o przejsciówki dostępne na ebay'u i kombinować z rozwiazaniami bowensowskimi. W zestawie jest wyzwalacz Skyport, zaś lampy maja wbudowane odbiorniki. Są też statywy oraz softboxy (niewielkie, ok 60cm i nie mam pojęcia czy to te szybko rozkładalne?). Niezbędne jest dokupienie zasilacza plenerowego z dodatkową bateria, ale to już zostało uwzględnione w cenie.
5. zestaw FOMEI Travel Pack - ok 7200zł
W zestawie są dwie lampy 600Ws, zasilacz plenerowy, statywy oraz parasolki, ale dodałem do ceny softboksa 80x120 z gridem oraz okte, wyzwalacze i dodatkową baterię aby mieć 350-400 błysków w plenerze.
6. zestaw ELINCHROM Ranger Quadra - ok 8200zł
Najbardziej kompaktowy zestaw studyjno-plenerowy. Mocą nie zabija - 2x 400Ws, a przy dwóch lampach z jednego zasilacza moc dzielona jest na obie i 2gie zrodlo blyska jedynie z moca 30%. Trzeba też kombinować z przejsciówkami na bowensa, chyba że ktoś ma ochote na softobksy po tysiaku i więcej ;) Na plus wbudowane odbiorniki Skyport. Dodatkowa bateria 500zł.
Najbardziej poręczny jest zestaw nr 6 oraz 3, ale jako że przy 2 głowicach moc jest dość mocno ograniczana chyba nie są tak bardzo plenerowe jak by się wydawało ;) Pozostałe zestawy to kobyłki, zwłaszcza te do których trzeba targać zasilacz 2400W. Najbardziej po środku wydaje się być Quantuum ze swoimi DualPowerami ...
a więc podsumowując pod uwagę biorę: Quadra, Alien Bees i powerlux 600Ws + QUANTUUM Leadpower LP-750
i chronologicznie mamy:
max. moc lampy: 400 vs 640 vs 600 [Ws]
masa: +- 5,30 vs 11.5 vs 9.3[kg]
ilość błysków przy maksymalnej mocy (powinno być raczej przy 400Ws ale inni producenci chyba nie podają): 150/110 vs 400-500 vs 380
szybkobłyskotliwość;);) (czas ładowania przy maksymalnej mocy): 4/0.73 vs 2 vs 1[s]
sterowanie zdalne: skyport (mam te najpopularniejsze universal szwajcarskie, produkowane w Indiach;) canion może pomoże czy można nimi regulować) vs PW ( i coś tam coś tam musi do tego być, RC09??) vs pilot za 300zł
współpraca z systemem Bowens: przejściówka (dostępna: gdzies mi się obiła w necie) vs wg Janusza Body dostępna (wg mnie nie ) vs w lampie.
biperek naładowania: tak vs nie vs tak
cena (jeśli się mylę lub gdzieś znajdziecie tańsze to proszę poprawcie mnie:
ok 5000zł vs ok 2000zł vs ok. 3519 (bez pilota lecz lampa RC)
.
mój subiektywny odbiór jakości: wysoki vs średni vs niski
możliwość pracy przy zasilaniu bezpośrednio z gniazda sieciowego: NIE vs TAK vs TAK
jeśli gdzieś popełniłem błąd proszę o poprawienie mnie i zrozumienie.
i bądź tu człowieku mądry
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hehe widzę iż Czacha zrobił to lepiej;)
ja wiem, ze najlepiej by było gdyby zestaw z zasilaczem ważył 2kg, powodzenia. Fragment opisu firmowego: "Wszystkie lampy D-Lite it dedykowane są dla profesjonalnych fotografów do pracy w studio i plenerze."... jest napisane, że w plenerze czy mi się tylko wydaje? biorąc pod uwagę, ze najcięższy element czyli lampa waży 1,5kg to cały zestaw ile waży 6-8kg. dużo? Zasilacz Powerlux 1200WS 8kg. Razem 16kg i około 300 błysków w plenerze.
Marek, dwie Quadry z jednego zasialania nie beda blyskały po 400Ws.. bedzie słabiej.
Czacha...dodatkowy akumulator do 2400WS kosztuje 1400zł a nie 300
uzupełniam:
ELINCHROM D-Lite-it 4 + Powerlux 1200WS = 4300zł
Skład zestawu:
2 x 20484.1 D-Lite 4 it / 400ws
1 x 19349 EL - SKYPORT NADAJNIK RADIOWY ECO
1 x 11088 KABEL SYNCHRO,
1 x 26143 REFLEKTOR 16cm / 90st.
1 x 26124 DEKIEL OCHRONNY,
2 x 26129 SOFTBOX 66 x 66cm Z TORBĄ ZABEZPIECZAJĄCĄ
1 x 33198 TORBA NA 2 LAMPY D-Lite,
1 x 30162 ZESTAW STATYWÓW 85 x 235 cm Z TORBĄ
1 x 72405 PŁYTA DVD D-Lite it
2 x 2000010 ŻARÓWKA MODELUJĄCA
ilość błysków w plenerze 300-350 na pełnej mocy lamp
ja porównałem po 1 lampce bo z praktyki wiem, że jedna mi styknie i jest to wg mnie dobry kompromis między mobilnością a jakością. Dodatkowe to już aparatowe.