Witam,
kwestia ile zamierzasz zainwestować na początek,
jaki będziesz miał koszty działalności (szacunkowo)
i wtedy dopiero się okarze czy opłaca się być vatowcem czy nie.
pozdrawiam
Wersja do druku
Witam,
kwestia ile zamierzasz zainwestować na początek,
jaki będziesz miał koszty działalności (szacunkowo)
i wtedy dopiero się okarze czy opłaca się być vatowcem czy nie.
pozdrawiam
Inwestowanie będzie z dotacji (18 000) przez pierwsze dwa laty mniejszy ZUS. Nastawiam się na działalność FOTO, ale z racji dużego doświadczenia w branży IT - serwis/sprzedaż, chcę się zając tez tym. Zwłaszcza, ze jest grono osób, które znając mnie i chętnie "przejdą" pod moją opiekę. Pod działalność będę chciał wciągnąć autko, ale to tylko raz na jakiś czas części, km dużo robił nie będę a ropkę kombinuję z "innych źródeł" przynajmniej na razie. Na wielką sprzedaż sprzętu komputerowego nie liczę, może czasem się trafi jakieś większe zamówienie z Urzędu (informatyk - znajomy). Żadnego sklepu mieć nie chcę, koszt najmu i zamrażanie gotówki w sprzęcie mnie nie kręci, już się w takim nasiedziałem u eks pracodawców.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak dobrze pójdzie to po roku lub dwóch zatrudnię się u znajomego co by nie płacić zusów itp, on sobie wrzuci w koszta, ja mu co jakiś czas fv wystawie na serwis. Jeśli dobrze kombinuję.
dobrze kombinujesz ;)
co do meritum to w VAT bym się nie pakował.. zwłaszcza jak większość to będą usługi..
firmom wbrew obiegowej opinii wcale faktura VAT nie jest potrzebna bo VAT jest "transparentny" a rachunek i tak w koszty wrzucają.. usługi informatyczne (mam wpisane jako dodatkowe PKD) robię a jak jest jakaś sprzedaż to przez kolegę który ma sklep komputerowy..
Witam,
poniekąd masz rację...rachunek w koszty... ale
taki przykład:
firma zamawia u ciebie modernizację sprzętu komputerowego (części + usługa).
Ty zakupujesz cześci tanio na f-vat.
Nie będąc Vatowcem mógłbyć wystawić rachunek na firme (tylko w tym przypadku już może jej zależeć na Vacie - logiczne),
Mógłbyś na tym sprzęcie zarobić (no bo kupiłeś taniej) ale jeżeli nie możesz wystawić f-vat to firmy zazwyczaj chcą na sprzęt fakturę od gościa od którego ty kupiłeś (żegnaj zarobek) + rachunek na usługę.
chyba że się mylę
pozdrawiam
po pierwsze założenie takie jest nie do końca jak piszesz bo kolega ma takie:
- usł. informatyczne są "przy okazji" a sprzęt to już w ogóle rzadko..
ja jak muszę wystawić fakturę sprzętową to fakturuje mi to kolega, który handluje sprzętem - fakturę wystawia po normalnych cenach a na marżę (lub marżę i robotę) dostaje ode mnie rachunek.. ale to naprawdę rzadko bo ja raczej robię usł. inf. dla tych samych kontrahentów zawsze i usługi typu antywirusy, kopie zapasowe, instalacje itp.
a co do VATu to jak w firmie jest normalna księgowa to VAT im zwisa i powiewa ;)
bo nie ma różnicy czy wystawisz im rachunek na 1000 zł (bez VAT) czy na 1000zł netto plis VAT.. 1000 idzie i tak w koszty a VAT najpierw tobie płacą a potem odpisują w rejestrze.. więc są z VATem na zero..
[QUOTE=arturs;862731]
a co do VATu to jak w firmie jest normalna księgowa to VAT im zwisa i powiewa ;)
QUOTE]
no i tu jest pies pogrzebany....
No dobra a jak jestem zatrudniony na umowę o pracę i nie chce działalności. Czy mogę podpisać z młodymi UMOWĘ ZLECENIE I odprowadzić od tego 18%?? jak się z tego ewentualnie rozliczyć na koniec roku?