Kazdy moment i miejsce jest dobry, by wyjaśnic podstawowe pojęcia.
Mam nadzieję, że Sebastian nie ma mi tego za złe. Wszak zdjęcia jakie prezentuje są najwyższej klasy. Tylko te plamy na udach cheerleader'ek rozbudzają wyobraźnię ;)
Wersja do druku
Chyba tego pytania jeszcze nie bylo tutaj...wiec zapytam:
Jak mierzysz swiatlo szczegolnie koszykowke gdzie w tle masz ciemna publicznac (zdjecia spod kosza)?
Dzieki
Mario
Ale to nie ma najmniejszego znaczenia jak, skoro robi jak robi.
Popieram. Na hali jest bardzo statyczne oświetlenie i używam pomiaru histogramowego :D
Ok, M wyjasnia temat, sadzilem ze uzywaz tez TV. Pomiar o tyle ma znaczenie dla mnie ze ciagle dziala, bez wzgledu gdzie jestes czy M, czy TV, AV. Co prawda nie ma to wiekszego wyplywu w M na zdjecie...ale Ty jako uzytkownik dostajsz info czy jest ok, over czy under przed kliknieciem i zbadaniem histogramu.
Z ciekawości, w jakim celu miałby używać trybu Tv? Bo nie widze, ani jednego argumentu niestety, ale może brakuje mi kawy po prostu..
Pomiar w trybie M nie żadnego wpływu na zdjęcie to po pierwsze. Po drugie, bez przesady, ale w sali gdzie oświetlenie jest bardzo statyczne to na oko lepiejbym określił parametry bliższe dobremu histogramowi niż walczył z pomiarem. Szkoda czasu, serio.