Odp: Canon EOS R6 Mark II
Ale do brzegu, do czego zmierzałem :) ?
Nie ma sensu pokazywanie nam kadru z 7dmk2, gdzie wszyscy wiemy iż nie poradzi sobie w warunkach trochę trudniejszych i takich gdzie rozpiętość EV będzie duża.
Nie ma więc sensu wklejać go jako jakiś przykład, szczególnie w wątku o R6mk2. No bo to nie ta liga ani z AFem ani DRem.
Nie kwestionuję, że to nadal fajny sprzęt i sprawia dużo frajdy (jak dla mnie sprawia czasem 6D), jednak 3EV różnicy w DR to jednak za dużo aby cokolwiek nam pokazywać w 2023 jako przykład :)
W R6M2 podoba mi się to, że spot AF ma funkcję śledzenia w servo "łapie" obiekt i śledzi go w całym kadrze.
r6 mark II- problem z wyzwyalaniem lamp
Hej. Czy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jak ustawić prawidłowo aparat? Posiadam od paru dni r6 mark II, dziś chciałam porobić zdjęcia w studiu, ale na trybie manulanym nie działało mi wyzwalanie lamp. Na trybie C1/2/3 lampy błyskały, ale nie miałam wpływu na przesłonę w aparacie. Zależy mi, aby pracować na trybie manualnym i żeby lampy działały/ Posiadam lampy fomei digitalis oraz wyzwalacz radiowy tr-2d
Odp: r6 mark II- problem z wyzwyalaniem lamp
Cytat:
Zamieszczone przez
becik23
Hej. Czy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jak ustawić prawidłowo aparat? Posiadam od paru dni r6 mark II, dziś chciałam porobić zdjęcia w studiu, ale na trybie manulanym nie działało mi wyzwalanie lamp. Na trybie C1/2/3 lampy błyskały, ale nie miałam wpływu na przesłonę w aparacie. Zależy mi, aby pracować na trybie manualnym i żeby lampy działały/ Posiadam lampy fomei digitalis oraz wyzwalacz radiowy tr-2d
Upewnij się, że w trybie M masz aktywna opcję błysku.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...af46c381eb.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
becik23
czy mogę prosić o pomoc??
W menu aparatu jest zakładka sterowania błyskiem, w której najpierw trzeba włączyć opcję zdalnego wyzwalania lamp drogą radiową, a nie optyczną, a dopiero potem ustawić z poziomu tego menu parametry lampy. Nie wiem, czy te lampy obsługują pomiar TTL, ale jeśli nie obsługują, to taka opcja po prostu nie będzie w menu aparatu dostępna. Zostanie tylko podanie stopni mocy dla poszczególnych grup lamp.
Jak widać zrobiłem czyszczenie OT. Część postów poszła do piachu, część wydzieliłem, te o fotografowaniu ptaków, są tutaj: https://www.canon-board.info/threads/118815
Szło by jeszcze zrobić z tych usuniętych wątek o DR i rankingu DXO, Czym oni sie kieruja itd. Jak Wam zależy to takie wątek mogę zrobić, bo posty które są usuwane są dla moderatorów widoczne i możemy nimi zarządzać, np tworząc z nich watek.
Piszmy o R6 mk II.
Cytat:
Zamieszczone przez
becik23
Błysku nie będzie przy włączonej migawce elektronicznej, zmień na mechaniczną lub lepiej na półmechaniczną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Błysku nie będzie przy włączonej migawce elektronicznej, zmień na mechaniczną lub lepiej na półmechaniczną.
Dokładnie tak.
W dodatku cicha migawka aktywuje elektroniczna migawke.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...95a940b6be.jpg
dziękuję za rady, pomogło wyłączenie cichej migawki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becik23
dziękuję za rady, pomogło wyłączenie cichej migawki :)
Super!