1 załącznik(ów)
Re: Odp: Canon EOS R7 i R10
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
próbuję przestawić ramkę AF palcem- a ekran mi gaśnie, bo załapuje czujnik przy okularze i przełącza na EVF, i tak za każdym razem.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kolega ma A7 III i ma identyczny problem, bo też LCD się odchyla jedynie w osi okularu, i też mu gaśnie, jak chce coś tam palcem na nim zrobić.
No to kolega raczej nie ma A7 III, albo baaaaaaaaaaardzo dawno nie zdejmował muszli ocznej i nie czyścił szybki czujnika wizjera i dlatego "mu gaśnie". Raczej ma A7 mark I albo mark II. Dopiero od A7 III dowolne odchylenie LCD powoduje całkowite wyłączenie czujnika EVF na muszli ocznej.
Info dla kolegi: Po otwarciu ekranu LCD automatycznie wyłącza się czujnik na muszli ocznej. Z tego powodu podczas patrzenia przez wizjer nie następuje automatyczne wyłączenie wyświetlacza aparatu. Przy otwartym ekranie LCD priorytet otrzymuje funkcja podglądu na żywo. https://www.sony.pl/electronics/supp...icles/00021081
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Bezlusterkowce w pewnych sytuacjach, gdy trzeba korzystać z odchylanego LCD, nadają się tylko dla ludzi mających zdrowy wzrok i mogących wodzić nosem po ekranie. 15 lat temu ja też tak mogłem, ale to było 15 lat temu. W pozycji stojącej lub siedzącej swoboda ruchów jest większa i łatwiej sobie sterować odległością oczu od ekranu, ale w takich warunkach, jak opisałem, to jest dramat.
Dużo nowych modeli ma już w tzw. standardzie automatyczne wyłączanie się czujnika na muszli ocznej po otwarciu ekranu LCD, czasem trzeba aktywować tą funkcję w menu. No i większość ML ma też możliwość wyboru LCD i EVF guziczkiem/przyciskiem na "pryzmacie" opisane: FINDER/MONITOR (FINDER/LCD) https://www.sony.pl/electronics/supp...icles/00021081
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Niemożność założenia celownika kątowego na okular bezlusterkowca to jest mz największa porażka konstrukcyjna, jaką sobie można wyobrazić.
???????
Każdy producent dowolnego bezlusterkowaca dostarcza mobilne aplikacje na smartfony i tablety do obsługi aparatu fotograficznego. Wystarczy zainstalować i z poziomu smartfona można sterować ustawieniem eskpozycji, punktami AF i spustem migawki.
https://www.canon.pl/apps/canon-camera-connect/
"Dzięki aplikacji Camera Connect możesz używać urządzenia mobilnego do zdalnego fotografowania za pomocą aparatu Canon. Skomponuj ujęcie, ustaw zoom, ostrość, samowyzwalacz i nie tylko, a następnie zwolnij migawkę — wszystko ze smartfona lub tabletu. Zdjęcia i filmy zostaną zapisane w aparacie."
Załącznik 9275
Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5
@atsf Nie dałeś rady sfocić tego grzyba? Serio? :shock:
Wiesz, te emocje na grzybach. No i ten grzyb to wyjątkowo szybki był ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
@
atsf Nie dałeś rady sfocić tego grzyba? Serio? :shock:
Nie dałem rady, ale w głównej mierze "zawdzięczam" to pośpiechowi, bo byłem w towarzystwie znajomych, i to takich, których trzeba pilnować, aby się nie zgubili w lesie. Postępowanie z moimi lustrzankami mam "we krwi", natomiast z M5 niewiele zdjęć robiłem w ogóle, a w takich warunkach jeszcze nigdy, więc kiedy coś idzie nie tak, jak się jest przyzwyczajonym, to irytacja narasta. Machnąłem ręka i odpuściłem sobie zdjęcia, bo zaczęła się sprawdzać stara prawda- albo grzybobranie, albo fotografowanie grzybów. Kiedy jestem sam, to mam więcej cierpliwości, i pewnie bym jakieś zdjęcia zrobił, ale to nie zmienia faktu zauważenia przeze mnie niedogodności wynikających z braku możliwości założenia celownika kątowego.
Ostatnio robiłem zdjęcia lustrzanką ptakom na wodzie z tak samo minimalnej wysokości i strasznie mnie irytowało to, że mój celownik kątowy nie pasuje na okular C 7D II, więc czasami brałem zamiast niego C 80D, ale gdybym wziął bezlusterkowca, to szlag by mnie trafił jeszcze bardziej, niż przy tych grzybach, bo one przynajmniej nie spitalają. Do obserwacji LCD z odległości ok. 20 centymetrów w pozycji leżącej bym potrzebował mocnych okularów ca +3 lub +4 D, w których z kolei na większą odległość patrzeć się nie da, więc ciągłe ich ściąganie na przemian z zakładaniem może doprowadzić do szewskiej pasji.
Analogiczne moje grzybno-trawiaste doświadczenia z micro 4/3, Panas LX7
Również należy do tej grupy, która nie wyłącza czujnika przyłożenia oka wraz z odchyleniem ekranu, ale da się z tym żyć.
Szczęśliwie nie poczuli się zmuszeni do kopiowania układu lustrzanki, wizjer jest po lewej a nie centralnie. Wystarczy nie kręcić się lewą ręką w tamtej okolicy. Układ Smieny górą, może jakiś ruski agent w tej Japonii pracował ? Ustawienie niższej czułości tego czujnika z dwóch, jedne ustawienie, zrealizowałem.
BTW postawiłem sobie pytanie w/s kompleksów w fotografii, np uż. smarkfonów maja kompleks braku bokehu i dostają go cyfrowo (rzygam wtedy dalej niż widzę), ML-si maja kompleks nie posiadania lustrzanki (przynajmniej w wyobrażeniu projektantów)
W moich m4/3 zainteresowaniach wprawdzie przewiduję przejść/uzupełnić się w Olympusie przez wydajną stabilizację w body, ale panasonikowy celownik "jak Smiena" uważam za genialny
Z przeszkadzajów, to jeszcze nie wyczaiłem jaki fałszywy ruch zmienia (zawsze zwiększa) kwadracik AF, ale jak długo się świeci, reaguje na rolkę i zmniejszam. W niedzielę sfocusowałem na strumień w wąskiej luce miedzy krzakami itd. grzyby miedzy trawami już bywały.