Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Szczerze mówiąc nie widzę tu żadnej masakry, wykonanie bardzo dobre. W porównaniu do Canona mogę zamówić prawie 3 sigmy co jest zaletą. Jeśli chodzi o jakość obrazka to Sigma nie ma się czego wstydzić. I powtórze, tu nie chodzi o brak kasy i fakt czy kogoś stać czy nie, lepsze słowo to bycie "naciąganym" przez jakiegoś producenta.
PS. Gdyby nie to, że jest jakaś konkurencja w stylu Sigmy czy Tamrona, oraz że są ludzie tacy którzy naiwnie nie kupują "Canon only" Canon i tak musi liczyć się z rynkiem ;)
OT - poza tym umówmy się, kto tu daje lepszą gwarancję ;P
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
5dmkIII to już archiwum Canona :) Za kilka miesięcy jeśli ktoś będzie chciał kupić nowy aparat będzie miał do wyboru tylko mkIV.
Myślę, że obecnie mamy trochę inną sytuację niż w momencie pojawienia się 5d mkIII. Wtedy bardzo dużo osób zmieniało 5dmkI albo 5dmkII w świetnym stanie, z małym przebiegiem aby mieć wreszcie sprawny AF z mkIII. Teraz myślę, że taki trend nie będzie występował już na taką skalę.
Nieśmiało obstawiam, że w PL głównymi nabywcami nowej iteracji 5-tki będą osoby, które:
1) zużyły swoje mkIII
2) przechodzą po mkI lub mkII ze względu na AF
3) wchodzą w FF z cropa (i chcą kupić nowy aparat)
4) z jakichś powodów czują niedosyt przy 6d
A swoją drogą ...jakbyśmy tu nie narzekali to i tak będzie się sprzedawał jak ciepłe bułeczki :D
Myślę, że zapomniałeś o poprawionej matrycy, zwłaszcza pod względem DR. Poczekamy na pierwsze testy ale patrząc po tym co oferuje 1dx2 i 80d, 5d4 powinien mieć znacząco poprawioną dynamikę tonalną w stosunku do mk3. Jak dla mnie to właśnie lepsza dynamika tonalna i użyteczny szybki tryb AF w live view będą argumentami za zmianą z mk3 na mk4. Szkoda, że nie dali odchylanego ekranu ;(
Cytat:
Zamieszczone przez
MikaEli
Myślę, że zapomniałeś o poprawionej matrycy, zwłaszcza pod względem DR. Poczekamy na pierwsze testy ale patrząc po tym co oferuje 1dx2 i 80d, 5d4 powinien mieć znacząco poprawioną dynamikę tonalną w stosunku do mk3. Jak dla mnie to właśnie lepsza dynamika tonalna i użyteczny szybki tryb AF w live view będą argumentami za zmianą z mk3 na mk4. Szkoda, że nie dali odchylanego ekranu ;(
To już nawet wiadomo: https://www.dpreview.com/news/322975...to-the-5d-line
Technologie ta sama co 80D i 1dx2 - wyniki podobne. Jeszcze nie w pełni ISO invariant ale już prawie. Dobrze, Sony zacznie odczuwać oddech w pewnej odległości za plecami to zmobilizuje się do kontynuacji wyścigu :)
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
MikaEli
Jak pokazują liczby to na razie jest o 1EV lepiej i nadal brakuje 1EV do konkurencji - to dużo i mało - może być za mało żeby wszyscy nagle czuli chęć zmiany, nie mitologizujmy aż tak tego parametru, fullframami canona daje się robić zdjęcia, 1EV zrobi oczywiście różnicę ale 2EV zrobiłoby robra :mrgreen:, a tak niektórzy poczekają na ten kolejny 1EV do następnej wersji :).
Ja mam nadzieję że jednocyfrowe canony będą bez gibanych ekraników - nie dali gibanego ekranika i tak ma być - za taką innowacyjność dziękujemy znaczy dziękujemy nie :).
Hehe, a tu za kilka lat powstanie jedynka z gibanym i ze względu na kolejne bajery będzie nią łatwiej filmować, niż robić zdjęcia...
PS Taki ponury żart...
Ciekawe kiedy Canon zrobi w końcu lustro z matrycą Sonego, jakby dali jeszcze dobrą cenę, to konkurencja miałaby ciężko.
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Ciekawe kiedy Canon zrobi w końcu lustro z matrycą Sonego
Ja się tego boję. Bo wtedy może wrócić Jan... :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Ciekawe kiedy Canon zrobi w końcu lustro z matrycą Sonego, jakby dali jeszcze dobrą cenę, to konkurencja miałaby ciężko.
Konkurencja właśnie się wypięła na to całe rozjaśnianie o +6EV i zrobiła D5 z normalną matrycą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ja się tego boję. Bo wtedy może wrócić Jan...
Heh.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Konkurencja właśnie się wypięła na to całe rozjaśnianie o +6EV i zrobiła D5 z normalną matrycą.
Ale rozszerzone ISO 3 melony dali.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Myślę że akurat na to pytanie odpowiedź jest dosyć prosta - nigdy 8-).
Nie jestem Janeek, ale były swego czasu jakieś plotki o tańszej puszcze i matrycy "third party", no ale nie wiadomo czy/kiedy wypuszczą jakieś "tanie" FF.
--- Kolejny post ---
http://www.canonrumors.com/canon-actively-testing-third-party-sensors-cr2/