Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
cholasz
Sęk w tym, że ja kartę gwarancyjną mam, a sprzedawca się zobowiązuje do realizowania gwarancji. Jeśli nie na Żytniej, to w ich zaprzyjaźnionym serwisie, gdzie na bazie oryginalnych części dokonają tej naprawy za darmo.
Dokładnie o to chodzi, sprzedawca a nie Canon Polska będzie w tym przypadku gwarantem, a jeśli tak, powinien wystawić własną kartę gwarancyjną. Kiedyś było bardzo opłacalne ściąganie sprzętu zza wielkiej kałuży, i ten sprzęt (pomimo tego, że był nowy, miał karty gwarancyjne) nie był u nas serwisowany darmowo w ramach gwarancji.
Jeśli nic się nie będzie działo, to nie ma żadnej różnicy, w przypadku drobnych napraw - nie ma różnicy, w przypadku większych, wymagających specjalistycznego osprzętu, może wyślą na własny koszt na Żytnią, albo zaczną kombinować ("zaprzyjaźniony serwis" może np. nie mieć dostępu do przyrządów serwisowych dla najnowszego body).
Wywołałem sobie trochę RAW-ów z 80D. Podobają mi się kolory na niskich ISO. Wreszcie są nasycone a nie jak w starej matrycy 18Mp.
Możliwości wyciągania z cieni na niskich ISO też wydają się duże. Niestety DPP rozjaśnia tylko o 3 EV - tu widać zaszłość ze starych matryc Canona ;).
Polecam każdemu zabawę z wywołaniem sampli samemu bo inaczej trudno wyrobić sobie zdanie.
Moim zdaniem do ISO 3200 można śmiało focić jeśli chodzi o szum ale spada DR i nasycenie kolorów (jak we wszystkich matrycach - Nikonowych też).
Witajcie !
Może Wy coś poradzicie...
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem owego body. Nie pstrykałem dość dużo zdjęć, bo nie było takiej potrzeby. Fotografia to moje hobby, a nie praca. W miniony długi weekend zabrałem swoje body na wycieczkę. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, co się stało. Do torby spakowałem body, dwa obiektywy, wszystko należycie zabezpieczając. Docierając na miejsce wyciągnąłem body i moją sigmę 70-200. I tak sobie chodziłem spacerowałem pstrykałem. Nie zawsze robiłem zdjęcia, więc że tak to nazwę "przytuliłem" obiektyw i aparat do siebie z racji wielkości obiektywu. Starałem się to robić tak, jak zawsze robiłem z moim canonem 50D. Aparat oparty był o podkoszulek miękki bez guzików czy jakiś napisów. Gdy w pewnym momencie postanowiliśmy usiąść odpocząć odłożyłem aparat na stół i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem przetarcia... Myślę, sobie, że coś się pobrudziło... przecieram a ślad nadal zostaje. Jestem pewien, że nic nie uderzyło żaden czynnik zewnętrzny nie miał miejsca. Aparat ani nie upadł, ani nic na niego nie spadło. Był po prostu oparty o podkoszulek. Jedyna reakcja to taka, że podczas chodzenia ocierał się o podkoszulek. Jestem przerażony tym stanem rzeczy.... Reklamować ? Jak im udowodnić, że niema tu mojej winy, że nic nie spadło itd. Sam fakt jakoś mnie nie przeraża, ale jak to body będzie wyglądało np za 3 lata ??? Będę wdzięczny za porady co robić dalej z tym faktem. Załączam zdjęcia.. pod tym linkiem: Galeria zdjęć Pierwsze zdjęcie przedstawia sposób trzymania przeze mnie aparatu w momencie nie robienia zdjęć. Ze względu na wielkość obiektywu (70-200) musiałem go "przytulić" do siebie w momencie nie robienia zdjęć. Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają owe przetarcia. Co radzi
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
podczas chodzenia ocierał się o podkoszulek
To chyba o taki :confused: :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Gdyby był taki nie robiłbym z siebie wariata. Jak dla mnie mało śmieszny żart... obyś sam kiedyś nie miał takiego przypadku. Ten się śmieje co się śmieje ostatni ;)
To wygląda na głebokie rysy? Są takie czy to tylko wytarta farba?
tapnięte z tela
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
To wygląda na głebokie rysy? Są takie czy to tylko wytarta farba?
tapnięte z tela
Nie ma żadnych rys, bo tak jak mówię nic na niego nie spadło, ani nic z nim się nie działo nie wiadomo jakiego. Normalnie wytarta farba :( To widać na żywo najlepiej.
Guzik, ekspres, zegarek...
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Z całym szacunkiem gdyby to była moja wina nie robiłbym z siebie wariata... Po prostu postękałbym pod nosem na siebie i jakoś się z tym pogodził. Ale teraz zaczynam się bać co będzie dalej,,, jak ten sprzęt będzie wyglądał za jakiś czas. 50D miałem 3 lata kupiłem używany i nie ma śladu, że go ktoś używał. Tu ma ledwo dwa miesiące i farba schodzi :/ Bez kitu :/
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
Gdyby był taki nie robiłbym z siebie wariata. Jak dla mnie mało śmieszny żart...
Bez urazy, to miał być niewinny żarcik :oops:
Cytat:
Zamieszczone przez
K@milos
obyś sam kiedyś nie miał takiego przypadku. Ten się śmieje co się śmieje ostatni
Nie mam 80D, ale mam 4 inne puszki Canona, jakoś specjalnie na nie nie chucham i żadna tak nie obłazi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A może sprzączka od paska :?