Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez flipflap
1DX MKII jest niesamowity. W ostatni weekend pojechalem porobic troche ptaszkow. AF jest o niebo lepszy niz 5d3
Super testy! Gdzie robiłeś foty? :o
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrekhd
Witam to mój pierwszy post od bardzo dawna , moja pierwsza jedynka którą miałem od nowości to 1ds mkIII, z ktorego byłem pod wzgledem obrazowania bardzo zadowolony. Obecnie posiadam 5d mkIII i zdecydowałem się dokupić 1dx MKII , gdyż miałem w reku 1dx i stwierdziłem że to rakieta , dlaczego 1dx mkII? , ponieważ tym aparatem nie tylko chce fotografować ale też czasem użyć go do zrealizowania reportażu z wesela ,a teraz pytanie, do tej pory nie widziałem porównania 1dxII z 5dmkIII chodzi o jakość obrazu Full HD bo to bardzo ułatwiło by mi jakąś ocenę .
Ile miejsca zajmuje 1 godzina nagrania w najwyższej jakości Full HD i na jak długo filmowania starczy jedna bateria , pozdrawiam
Full HD w jedynce jest bez porównania lepsze, dodatkowo Dualpixel i slow-mo czterokrotne, 4K do 30fps bez problemu zapisuje na CF. Profile w miarę podobne, więc można to zgrać kolorystycznie. Akumulator wytrzymuje krócej niż w 5D3.
Jednak filmowanie wesel takim sprzętem, to droga przez mękę, polecam 2 x C100M2 w podobnej cenie, albo C300 używkę.
Jak budżet bardziej ciśnie, to a7S (II) + a6300 na żyro (i plecak zapasowych baterii). Choć to kompletnie nieergonomiczne, to przynajmniej mobilne rozwiązanie i daje radę przy dwu-trzykrotnie wyższym ISO niż Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
the.watcher
Jednak filmowanie wesel takim sprzętem, to droga przez mękę, polecam 2 x C100M2 w podobnej cenie, albo C300 używkę.
C300 do wesel to IMO zupełnie słaby pomysł, a i C100 ergonomicznie nie rozpieszcza. Do reporterki ślubnej to te kamery się moim zdaniem słabo nadają ale wiadomo, że każdy ma swoje preferencje.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Doszło kilka niezbyt pochlebnych opinii dotyczących użytkowania tego aparatu w bardzo specyficznych warunkach - ISO powyżej 1600, na zewnątrz przy sztucznym oświetleniu, koncert/sala weselna z dużą ilością mieszanego sztucznego oświetlenia, przy wyłączonym i włączonym odszumianiu na Standard.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Doszło kilka niezbyt pochlebnych opinii dotyczących użytkowania tego aparatu w bardzo specyficznych warunkach - ISO powyżej 1600, na zewnątrz przy sztucznym oświetleniu, koncert/sala weselna z dużą ilością mieszanego sztucznego oświetlenia, przy wyłączonym i włączonym odszumianiu na Standard.
Serio ? Adam, Zevros ten sam początek IP 89.229 ...
Gdzie w tych opiniach jakieś przykłady ? Ciekawy przykład traktowania opinni w internecie jako wyroczni, powielania informacji.
Ktoś coś gdzieś przeczytał. I klepie dalej ... :)
Sam możesz wystawić dowolną opinię na dowlny aparat.
Śmiać mi się chce jak widze opinie na sprzęt (inny) który posiadam, wiele i tu podobnych przykładów czym to się nie da robić zdjęć.
"Jak fotograf **** ... " i tyle na temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Gdzie w tych opiniach jakieś przykłady ? Ciekawy przykład traktowania opinni w internecie jako wyroczni, powielania informacji.
Ktoś coś gdzieś przeczytał. I klepie dalej ... :)
Sam możesz wystawić dowolną opinię na dowlny aparat.
Śmiać mi się chce jak widze opinie na sprzęt (inny) który posiadam, wiele i tu podobnych przykładów czym to się nie da robić zdjęć.
"Jak fotograf **** ... " i tyle na temat.
Może ktoś kupił, myślał, ze za 26 tys to aparat robi tylko klatki na World Press Photo conajmniej a tu zonk, ciężka, droga kobyła, a zdjecia robi takie same jak cos tańszego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Niezły żart. Aparat za 26 tyś. i słabo działa tryb portret. Odszumianie w jpeg to porażka a jako dowód może podesłać RAWy...
No i ergonomia do bani. Ja bym przed zakupem jednak wziął to body w rękę.
Ogólnie to na miejscu krytykanta sprzedałbym to w cholerę i kupił kilka sztuk 5DII (bo lepsze);)
Napisał też 27.10.2016, że "W następnym tygodniu zrobię stronkę z rawami do pobrania i z dokładnym opisem błędów" i linka już nie podał. Zamiast tego pojawiła się kolejna fatalna opinia. Szkoda klawiaturę strzępić na takich troli.
Czytając te recenzje, przypomniały mi się te dotyczące Canona 1200mm
Recenzje obiektywu za 350 000 złotych - Joe Monster
Recenzje są genialne. Wracając do 1DXII jest niesamowity. Szczególnie w sportach lub na ptaszki czy samoloty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
... a i C100 ergonomicznie nie rozpieszcza. Do reporterki ślubnej to te kamery się moim zdaniem słabo nadają ale wiadomo...
Nie wiem skąd to bierzesz, przez lata grałem na C100 i jestem zachwycony zarówno jakością obrazka jak i ergonomią. W szczególności gdy przeciwstawić to DSLR lub bezlusterkowcom Sony, które obecnie zawładnęły rynkiem filmowania ślubnego. Lepsza ergonomia od C100 tylko w kamerach ENG, które jakość obrazka mają daleko na końcu listy.
Nota bene, robiłem w zeszłym tygodniu zlecenie foto+video. Na 5D3 video raw (ML), a na 1DX2 4K@25p mJPEG z balansem bieli AWB-w i choć z tych rawów można wydłubać w Lightroomie dobry materiał video, to jednak prostota workflow'u z jedynki jest rewelacyjna. Korekcje w DaVinci minimalne. Po resamplu do FullHD obrazek wygląda lepiej niż z rawów na 5D3, gładki i pełen detalu. Profile: "detail" i "EOSHD C-log". A do tego całkiem skuteczne przeostrzanie... paluchem po wyświetlaczu :D