Moja wersja. Całość w ACR 6.0 plus delikatne wyostrzenie w PS i to wszystko.
Wersja do druku
ale po co się silić na takiego kadrowanie ;]
MM---> Ok wszystko gra. RAW jest niedoświetlony tak jak mówiłeś ok 1,5 EV. Ja sprawdzałem tego jpega co micles wrzucił dlatego takie głupoty wyszły.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kadrowanie takie jak u autora żeby łatwiej było porównać.
E, lepiej nie kadrować bo nikt idealnie tak samo nie skadruje.
Obrobiłem jeszcze raz, tym razem z dużą dbałością i bez patrzenia na resztę zdjęć z danego miejsca.
A niedoświetlone to jakieś 2,3EV jest :P Zdarza się. Lepiej niedoświetlić na iso400, niż prześwietlić na 3200 ;P
Tak patrzę się na to zdjęcie i uważam, że kolory to najmniejszy problem. Ono jest całe do kitu. Focus miałeś na biuście brunetki, ale najostrzej wyszła opalona blondynka i ornamenty świecznika. 35mm, 1/125 Iso 400 i niedoświetlone. Wzrok leci ku dziewczynie w w amarantowo-czarnej sukience, ale ona jest poza GO. Potem pięknie przecięta świecą kobieta. Całości dopełnia kobieta bez głowy. Widzę, że potem ratowałeś to kadrowaniem, ale w momencie robienia zdjęcia nieźle się pogubiłeś. Może jednak warto pomyśleć o zoomie.
Ostrość jest na najbardziej na lewo kieliszku, żeby było widać, że to kieliszek. Mając do wyboru lekko-poza-GO-twarze, albo lekko-poza-GO-kieliszek, wybrałem to pierwsze, bo to drugie nawet przy małej różnicy odległości staje się powoli nieczytelne.
Świeczniki ze stołów bardzo chętnie bym pozestawiał, ale sam rozumiesz...
A czym się różni zoom od cropa 20%? Przy 21mpix raczej nie widać różnicy. A zooma 1.4 ni hu hu. Robiłem tą fotę z zamiarem uchwycenia tych dwóch lasek i ich zacieszu. Lepiej zrobić minimalnie szerzej i wykadrować, niż
a) kłaść się na stole, zrobić zamierzony kadr, ale mieć przerysowane postacie
b) przepinać na 50/85 i nie uchwycić momentu
c) nie robić w ogóle
Jeżeli iso400 jest o 2EV niedoświetlone, to ok byłoby na 1600. 1.4>2.8 to kolejne 2ev i robi nam się 6400. 1/125 to raczej dobry czas jeżeli chodzi o wesele - kilka zdjęć przed tą fotą pewnie robiłem taniec, gdzie softbox był światłem głównym, a ambient był dopełnieniem, dlatego takie ustawienia. Softboxa przestawić w 5s nie da rady. Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby zapisanie sobie 2 presetów, jeden na foty z softem, drugi na foty bez softa i przełączać między nimi w takich nieprzewidzianych sytuacjach.
Wiadomo, że to reportaż i nie ma tu miejsca na super kadry i perfekcyjną kompozycję. Nawet najlepsi w tym fachu w swoich portfolio unikają zdjęć przy stole bo niewiele mają do pokazania. Tutaj głównie chodziło o balans bieli i tyle.
nie no przecież tutaj na forum można prezentować tylko zdjęcia z głębokim przesłaniem i wypasionym kadrem...
a na weselnym stole nie ma prawa stać świeczka , flaszka , kwiaty itp. , no i gościom trzeba zabronić szwendać się koło stołu bo psują kadr. Wesele dla fotografa jest i basta.
Dziękuję, dziękuję :P
255.
256.
257.
258.
259.
260.
261.
262.