Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Jak ostatnio podoba mi się Twoja obróbka, tak tutaj jestem na nie. Silne kontrasty i przeostrzenie połączone z odszumianiem robią ogólnie jakiś taki plastikowy obrazek.
Ooo i to warto wiedzieć, bo z boku tego nie widzę !!!
Nawet wiem dlaczego, eksperymentowałem z wtyczką NIK Collection - Pro Contrast, najwidoczniej za dużo tego było z Affinity Photo.
741 mogłoby być naprawdę świetne ale...
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Silne kontrasty i przeostrzenie połączone z odszumianiem robią ogólnie jakiś taki plastikowy obrazek.
Czemu używasz TV a nie M? Tak pytam z ciekawości:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Czemu używasz TV a nie M? Tak pytam z ciekawości
Jakoś tak ustawiłem C1, że kryterium podstawowe - nie poruszyć. Tak mi zostało po 650D.
Za to jak wiesz, Auto ISO świetnie działa w 7D2.
Popróbuję z M - czas na 1/1000 1/1250 i f9 (lekko przymknięte) - tylko wymagane będzie dobre światło dla jak najniższego ISO.
--- Kolejny post ---
Dalsze popisy bez zbędnego (mam nadzieję kontrastu).
742) Ukłony i podskoki do samiczki
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jakoś tak ustawiłem C1, że kryterium podstawowe - nie poruszyć. Tak mi zostało po 650D.
Za to jak wiesz, Auto ISO świetnie działa w 7D2.
Popróbuję z M - czas na 1/1000 1/1250 i f9 (lekko przymknięte) - tylko wymagane będzie dobre światło dla jak najniższego ISO.
Chodzi mi o to że w M ustawiasz korektę ekspozycji, przysłonę, auto ISO i czas oczywiście i nie bardzo widzę sens używania TV. Ale może czegoś nie wiem:)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dalsze popisy bez zbędnego (mam nadzieję kontrastu).
Lepiej:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
i nie bardzo widzę sens używania TV
Muszę sprawdzić, jak działa wówczas AutoISO. Wszystko inne jest "na sztywno" i tylko to w regulacji body.
Chyba, że Ty już to sprawdziłeś i wiesz, tylko zagadujesz :)
Foto powyżej z ISO 800 i nic specjalnie z nim nie robiłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Silne kontrasty i przeostrzenie połączone z odszumianiem robią ogólnie jakiś taki plastikowy obrazek.
Heheh i Ci się dostało od ptasiarza;) żartuję :) ale należało Ci się :)bez urazy...
Ale tak na poważnie, każda ,,konstruktywna'' - jak mnie się to słowo podoba :) - uwaga, jest dla każdego z nas pożyteczna.Zaglądając na Twój wątek czy kilka innych ,też się czegoś dowiaduję i wyciągam wnioski .
Ja też przyznam szczerze- jakoś wolę ustawić na Tv.powiedzmy 60 % TV, reszta M.Jakoś czasami idzie mi się szybciej dogadać z moim 60D na TV.
Robert, masz co podpatrywać widzę :)zdjęcia fajnie pokazują taniec godowy .
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
ale należało Ci się bez urazy...
Biorę to na "klatę" :) Konstruktywna krytyka jest potrzebna.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Muszę sprawdzić, jak działa wówczas AutoISO. Wszystko inne jest "na sztywno" i tylko to w regulacji body.
Uwierz mi że dobrze działa. Na 7DII nie zrobiłem ani jednego zdjęcia w innym trybie niż M:)
Tak na marginesie to wczoraj, po pięciu miesiącach, pierwszy raz pożałowałem że się go pozbyłem. Wczoraj spełniło się moje ptasie marzenie. "Upolowałem" błotniaka stepowego. Tyle że z 250-ciu metrów:)Zdjęcia wyszły... dokumentacyjno - diagnostyczne:)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Robert, masz co podpatrywać widzę zdjęcia fajnie pokazują taniec godowy .
To tylko jeden wyjazd, zajechałem w "swoje" miejsce rano jak jechałem "do pracy" i jak wracałem po południu.
Zobaczyłem je z daleka z samochodu. Wysiadłem, maskowanie na plecy i podchody :) Żurawie dały mi fory !
--- Kolejny post ---
Hee...he, a ja się cieszę, za każdym razem jak słyszę cichutki klik migawki i klekot serii z "siódemki".
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Tyle że z 250-ciu metrówZdjęcia wyszły... dokumentacyjno - diagnostyczne
To zapodaj, chociaż zobaczę jak wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
pierwszy raz pożałowałem że się go pozbyłem. Wczoraj spełniło się moje ptasie marzenie. "Upolowałem" błotniaka stepowego.
Jak biały był to dobrze Ci tak :) po cholerę sprzedawałeś 7dmII :):) Robert, wybacz że w Twoim wątku ale musiałem mu dołożyć za jego absencję na forum i nie krytykowanie naszych zdjęć :)
Teraz czekam jak wstawi u siebie,żeby zobaczyć czy warsztat ulepszył czy stagnacja go dopadła :)