no chyba mi nie probujesz wmowic, ze twoj 17-40 jest realnie ostry w rogach przy f/16. poniekad, jakiekolwiek bys tam f nie wstawil, to nie kupuje ;)
no dobra, moze w cropie to tak... ;)
Wersja do druku
Swiadom jestem, ze siedzimy sobie tutaj i wypisujemy nasze pobozne zyczenia, a Canon i tak zrobi to co sie im bedzie oplacac, nawet jesli naszym zdaniem bedzie to bez sensu. Ta firma ma genialny marketing. Wystarczy tutaj wspomniec samopromowanie sie w sieci 7d. Puscili w ludzi kilka(dziesiat) bodziakow, a pare milionow szuka kazdego sampla czy szczegolu specyfikacji. Dla mnie majstersztyk.
Jesli ten nowy 17-40 II bedzie lepszy optycznie, z ostrymi rogami przy F8, a ja akurat bede potrzebowal go do krajobrazu na pewno sie zastanowie. Z drugiej strony Canonowi nigdy nie bedzie sie oplacalo wyprodukowanie takiego szkla bo spadlaby sprzedaz 16-35 II (chyba ze kosztowalyby tyle samo).
Ale zawsze dochodzi ryzyko ewentualnego oclenie plus problemy gwarancyjne. Ja tam wole zaplacic wiecej. Kwestia mozliwosci.
Info pochodzi z dobrego źródła northlight a i sam Westfall ztcp też zabieral głos w tej sprawie. Tak czy siak źródło informacji zapowiedziało stangnację (50D AF) a rewolucję dopiero jeszcze wtedy w 70D (7D AF).
I tak i nie. Vincent otrzymał Piątkę bo się akurat napatoczył a Canon i tak wydaje ciężkie $$$ na promocje każdego dslr - zdjęcia z imprez w azjatyckich oddziałach.
900 zł - Samyang 14/2.8 - jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać :mrgreen:
Ja swoją Piątkę miałem na pl-gwarancji. Nie chcesz wiedzieć jak i ile razy w stefana mnie zrobił monopol.........
chyba, ze Sony wypusci swoje 16-40/4 a Nikkor to glosne ostatnio 16-35/4.
bo jak jeden albo drugi odbiora Canonowi monopol w dziedzinie UWA-zoom f/4, to skosnoocy panowie szybko dojda do tego slusznego wniosku, ze skonczylo sie wciskanie kaszany. a nie mam wiekszych watpliwosci, ze nawet Sony (scratch it: Tamron) potrafi dobrze zaprojektowany pod cyfre 16-35/4, ktory bedzie w rogach ostrzejszy niz otaczany, bog wie czemu, kultem 17-40. nagle okaze sie, ze ten canonowski czerwony pasek jest z okladem najmiekszy w rogach wsrod konkurencji.
chodza pogloski o takim Nikkorze 16-35/4 i mam cicha nadzieje, ze ten lens faktycznie wyjdzie. bo jak wyjdzie, to nie mam watpliwosci, ze pokaze Canonowi co znaczy okreslenie "ostry obiektyw". trzymam tylko kciuki, zeby reakcja nie byl cash-back 200$ na 17-40, tylko mkII tego skadinad bardzo sensownego lensa
mam wrazenie, ze to ciebie ekscytowal 7D, ktorego nigdy bysmy w takim ksztalcie nie zobaczyli przed 2011, gdyby Sony nie przylozylo sie do rynku i skopania Canona po jajkach?
Sony to nieodmiennie drogi szajs, od ktorego trzymam sie z daleka. ale dosc mocno im kibicuje, bo Nikon nie byl w stanie zmusic Canona do ruszenia d* z piedestalu. tak po prawdzie, to im bardziej patrze na to co Nikon i Canon wypuszczaly(wypuszczaja) tym bardziej mam podejrzenie, ze ksiegowi obu firm wspolnie chleja sake i dziela rynek miedzy siebie, zeby maksymalizowac dojenie ludzi z kasy :(
nie sadze. bo oni tez musza we wlasciwy target mierzyc, zeby nie doprowadzic do zwolnienia ksiegowych w Canonie (bo z kim beda wtedy doceniac kunszt destylarni ;) ?). wiec te 16-35/4 musi byc drozsze od 17-40, ale tez wyraznie tansze od 14-24 i tez optycznie gorsze.
a ze mogliby zrobic 16-35/4, z ktorego zdjeciami moznaby sie golic... :-D Canon tez by mogl. i tyle z tego wynika :)
A to sorry. Ja mam szczęście :-D
Przesadziłeś z ceną II - musi być sporo tańszy od 16-35, ale do "zagospodarowania" jest 800$ różnicy, więc sporo. Nawet cashback da się wcisnąć na zachętę
Dadzą dobrą cenę to nie spadnie.
A może efektem będzie wreszcie dobre szerokie szkło Canona...
A mi chodziło tylko o Tomka... z sony najbardziej lubię neony nocą, można zejść z IsO o 1-2 EV...co do szajsu: A900 na ISO100 rozdzielczością zmiata wszystko, jakbyś dostał w plener taki secik a900 i ZA16-35 myślę, żeby wyjść z twarzą logowałbyś się pod innym nickiem ;)
Wątpię, żadnym UWA lensem jeszcze nigdy nic nie pokazali od czasów zabójczej broni 1 (17-40) po never ending story (14II)
Plotkarskie 12-24 ma to zmienić - mam nadzieję, że podejdą do tego jak do 1D4
Chodziło mi o relację światło/rozmiar/ostrość ;)
Jak szkło jest pokroju 14-24 cena nie ma znaczenia.
no dobra, to zeby nie bylo niedomowien: nie zawsze oba warunki "szajs" i "drogie" sa spelnione. czasem zdarza sie, ze jeden z nich odpada.
byc moze. chociaz wiecej dobrego zrobilby po prostu update 17-40. bo to jest, nawet w chwili obecnej, maszynka do tloczenia jenow dla Canona, ktora sama jedna sciaga do systemu Canona rzesze ludzi. a jakby jeszcze oprocz czerwonego paska i sensownego zakresu byla ostra, to sake by sie strumieniami lala :mrgreen: fakt, ze ostrosc nie jest warunkiem kluczowym do dobrych wynikow sprzedazy (jak juz Canon niejednokrotnie pokazal), ale upieram sie, ze by tu pomogla.