i dlatego, potem już w domu możesz bawić się suwaczkami do woli
3 zdjęcia już masz
Wersja do druku
Poligon to był dla 1Dx.. Canon się z tym nie krył, a raczej chwalił (Euro 2012) - Link. 5D3 nie jest aparatem stworzonym do zawodowego fotografowania sportu. Co nie znaczy, że nie można nim zrobić dobrych zdjęć szybko poruszających się obiektów.
ja nie wiem, czy to jest z regulaminem zgodne (jeśli nie - proszę ciąć), ale na pewno zgodne najściślej z tematem.
80% materiału to 5d3 z 24,35 lub 85L.
A&K: luz, blues i odżywający blog.. ť Adam Trzcionka Fotografia Ślubna Kraków
roboczo - bajeczny aparat.
przerabiałem 1d3, 1ds3, 1d4 - nic nie dawało takiej jakości obrazka i takiej jakości pracy.
niesamowity af, nieomylny i szybki.
obrazek urabialny w moim odczuciu lepiej nawet niż 5d2.
w zasadzie od lat aparaty oferują wszystko, co jest potrzebne do fotografowania i ja od lat nie ekscytowałem się sprzętem, ale piątka jest tego warta.
Witam
Pan Adam ma na pewno wiedzę na temat kolorów i Photoshopa, którym się umiejętnie posługuje, ale co jeśli pozostaniemy przy samym aparacie (P.S. chciałbym choć trochę tej wiedzy posiadać).
http://lmstudio.pl/wp-content/uploads/2012/08/kolor.jpg
White balance: custom (według wzornika CBL)
WB Shift: B4,M2
Color space: sRGB
Picture style: Neutral
Sharpnes: 3
Contrast: -1
Saturation: -2
Color tone: 0
Największy problem z odwzorowaniem kolorów, jest przy czerwieni papryki. Już na wyświetlaczu można zaobserwować nieprawidłowości. Uzyskane przeze mnie kolory na prezentowanym zdjęciu testowym są nieprawidłowe.
Manipulowanie niebieskim nie przybliżyło mnie do oryginału, (jabłko na prawym brzegu zdjęcia zaczęło nabierać delikatnie zielonkawego zabarwienia, a jest jasno żółte).
Często na zdjęciach wkrada się nieprzyjemny pomarańczowy kolor.
Na moim monicie nie widzę żadnych problemów. Może za wyjątkiem braku nasycenia, ale cóż ktoś ustawił -2, to i kolory się wyprały.
Nie widziałem oryginału, ale jakbym miał zgadywać, to na pewno wskazałbym, który z tych owoców jest czerwoną papryką ;)
PS. Jest już późno i pisze bzdury ;)
To czy jest 5dmk3 czy nie do sportu nie zależy do tego czy my to na forum ustalimy. Oglądałem program przed Euro w którym pokazane były przygotowania do zawodów. Prawie wszystkie aparaty na platformach zdalnych to były 5dmk3 .
- - - Updated - - -
Zgadza się!
- - - Updated - - -
Jak nazwał to jakiś foto magazyn - nikon 800 to lustrzanka na sterydach.
- - - Updated - - -
Pierwsze "ale" do gripa. Zapach tego zamiennika jest lekko nieprzyjemny i podobny jest do obuwia z dalekiego wschodu. Na razie wszystko inne jest ok.
Witam
Przeglądając ten wątek (nieco pobieżnie przyznaję) trochę się ubawiłem, przypominając sobie jakiś czas temu utyskiwania nad celowością opcji filmowania w aparatach (myślę że czas zweryfikował podobne "mądrości"), czy też jaki to fatalny jest następca pewnego modelu, przy którego premierze też tak na marginesie narzekano ;).
Podchodząc do tego nieco przewrotnie, im więcej narzekań tym z lepszym sprzętem mamy do czynienia.
Mam nadzieję że wszystko to spowoduje jedynie wywindowanie cen poprzednika, gdyż chętnie się go pozbędę :)
Pozdrawiam
Smok
P.S. Może jestem ślepy lub mój monitor przekłamuje, ale jak dla mnie papryczka wygląda jak papryczka
Ale mojego linka w zacytowanym przez Ciebie poście sprawdziłeś? A swoją drogą w materiale filmowym zobaczyłeś dokładnie takie aparaty, jakie sponsor chciał/pozwolił żebyś zobaczył.
Po ok. półtora miesiąca zapach znika ;). Pamiętam, że nowa puszka też nie pachniała fiołkami ;).