micles daj spokoj:) czesc Twoich zdjec tez na siłe była;)
hmm ładny portret, owlosiony ten facet:)
Wersja do druku
micles daj spokoj:) czesc Twoich zdjec tez na siłe była;)
hmm ładny portret, owlosiony ten facet:)
MagdaS - Madziu czy naprawdę uwżasz , że do tak ślicznego i żywotnego osobnika pasuje ta czarna ramka ??. Portrecik zwierzaka udany . Pozdrawiam .
armageddon zbytnio centralnie jak dla mnie.. dobrze, że zastosowałeś tę właśnie perspektywę ;)
mhm, co do kadru domyslalem sie ze ta uwaga padnie jako pierwsza, bo centralnego kadrowania raczej sie unika ale...tak mi jakos podpasowalo:)czy nie uwazasz ze zaciesnienie do prawej popsuloby kompozycje? ;) doszedlem do wniosku ze skoro nóg modelki nie bedzie widac to jej sylwetka wcale sie nie skroci a tylko uwydatni jej spojrzenie wlasnie w tej perspektywie. troche sie potarzalem w tych lisciach zanim kompozycja spodobala ;)
próbuje dalej :)
a tu nowsze
nie chcialem nic sugerowac ale borykam sie z cieniem pod oczami w takie sloneczne dni. probowal ktos uzywac aluminiowej karimaty jako blende?
Ja nie próbowałem, ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie:-) Poza tym, jesli to tylko do oczu to przerost formy nad treścią. jeśli chesz być samowystarczalny i nie taszczyć ze sobą pomocnika po plenerze, zawsze można się zaopatrzyć w blendę trójkątną.. takie 80cm nie są drogie, a napewno sa przydatne, sam mysle o zakupie takiej. Jednej trójkątnej i jednej okrągłej 5 w 1 żeby mieć sporo materiałów odbijających.
Chociaż z tym to jeszcze zalezy od kadrów:roll:. Jesli sama twarz, ok można spróbować samemu, ale jeśli cała modelka, to żeby nie przesadzac z perspektywą, trzeba dłuższe ogniskowe, dalej odejśc, a to już znacznie zmniejsza efektywnośc naszej blendy..:grin:
Generalnie: Do całej postaci i kadrów amerykańskich: TAK Do samej twarzy NIE:-)
Pozdrawiam
a w kwestii zamieszczonych zdjęc i ich wartosci/walorów ktos jeszcze sie wypowie? :)
w pierwszym zdjeciu usunelabym przede wszystkim torebke z kadru, a sama kombinowałabym coś z kadrem pionowym...
w drugim uciąłeś palec, w 3 znowu pionowo... przydalaby się jakas fajna obróbka, bo w 3 przepały widzę
1. Idziesz w plener w niesłoneczny dzień (najlepszy dla mnie jest taki z niepełnym ale sporym zachmurzeniem - gdy słońce często chowa się za chmury ale sporo kawałków niebieskiego nieba widać)
2. Ustawiasz modelkę w cieniu (najlepiej by tło też było w cieniu by nie przypalić)