Dzięki, zadziałało :)
Wersja do druku
Używał ktoś R-ki z naleśnikiem EF 40/2.8?
Ja używam, nieznacznie narazie, nie było okazji jakoś ale technicznie sprawdziłem i działa to
ze sobą przez pierścień podstawowy prawidłowo.
Szczerze mówiąc robi się z tym fajny kompakt i wolę to połączenie jak z 50, wiem, że zaraz będzie
lament że przecież ciemne 2.8 do 50 1.4 itd. ale ja się nie zajmuję matematyką i cyferkami, tylko
chwytam przelatujące fotony i cała ta demagogia mnie jakoś mało obchodzi :-)
Nie mam nic do pokazania, nie zrobiłem prawie nic jak pisałem wyżej, może wakacje mnie poniosą
gdzieś i coś się zadzieje, narazie mam, bo mam i działa, a w video wręcz świetnie, ani waży ani nie słychać.
Własnie przez pryzmat kompromisowości pytam. A mógłbyś pokazać jak to wygląda, w sensie zdjęcia sprzętu ;)
Wielkość, lekkość, jasność dla mnie jest świetna, boli fakt, że pierścień RF
jest taki sam lub większy od "naleśnika" ale nawet w parze daje super połączenie.
Co kto lubi, mi tam się podoba :-)
Załącznik 2426
Załącznik 2424
Załącznik 2425
Dziękuję. Przydałby się naleśnik RF. To by była kompaktowość;)
Tylko dlatego nie pozbywam się jeszcze niczego, poza zamianą 24-105 z EF na RF
nie robię nerwowych ruchów i czekam, choćby na takiego właśnie naleśnika :-)
Już z redukcją nie jest źle ale gdyby było bez niej, byłoby idealnie, gdyby nie pierścień
ten maluch nie wystawał by nawet poza prawy uchwyt.
Takie porównanie ostatnio znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=IZxL...CSCfojjAF2u4tY
Sony a7III miałem ze 3 razy w rękach. Niestety za każdym razem to były dosłownie 2 min i niestety rozczarowanie lekko nietrafionymi zdjęciami. Szczególnie po wszechobecnych zachwytach w internecie. Oczywiście biorę pod uwagę, że to tylko pierwszy kontakt z aparatem, dodatkowo szkła nie topowe - S28/2 i S85/1.8.
Na większości filmów na YT śldzenie oka pokazują tylko z poziomu ekranu aparatu. Rzadko powiększenie np. 50% albo lepiej 100%. A już w ogóle nie uświadczymy takiego porównania dla kilku/nastu zdjęć zrobionych jedno po drugim (już nawet nie mówię o serii).
Jakie macie doświadczenia z wykrywaniem twarzy/oka na R?
Sony A7III w ręku nie miałem, ale przez rok byłem w posiadaniu A7II i muszę stwierdzić, że wykrywanie twarzy w tej już leciwej konstrukcji (A7II) było skuteczniejsze niż w R-ce. W dodatku w soniaku jest możliwość rejestracji twarzy i aparat "wyłuskuje" tę właściwą twarz z grupy osób.