Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A nie mówiłem, ze tak jest z tymi quizami obrazkowymi? W słowach to między puszkami jest "przepaść" i jedna drugą "miażdży". A jak dojdzie do pojedynku na obrazki, to nie wiadomo który z czego... ;)
Albo i mozna powiedziec ze przez ostatnie wiele lat Canon nic wielkiego w matrycach nie zmienil po za wiekszą rozdzielczoscia oraz mniejszym szumem na wyższym ISO.
Jedynie dolozyli troche funkcji (w oprogramowaniu aparatu i nie wielkie zmiany wprowadzili w AF).
Zapewne w innego typu zdjeciach (gdzie jest wiecej kolorow itp.) moze w zdjeciach krajobrazow - moznaby zauwazyc wieksze roznice i ocenic lepiej DR.
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Dobra, ekrowa niech odpowie i czekamy na odpowiedź.
No piszesz ekrowo czy nie?
Obawiam się, że się nie doczekasz 8-).
ja
1a -5
2a -6
zakładam że naświetlałeś na tych samych parametrach - ciekawe skąd różnica w ekspozycji. Bo 1a jest wyraźnie jaśniejsze...
Dla mnie 1a jest bardziej "plastikowy" i zmiękczony, co wedle głoszonej tu teorii jest "zaletą" 6D.
Cytat:
Dla mnie 1a jest bardziej "plastikowy" i zmiękczony, co wedle głoszonej tu teorii jest "zaletą" 6D.
Jak aparat o o 2x większej rozdzielczości może dać bardziej miękki obraz, po pomniejszeniu? :) Chyba, że ktoś celowo pomniejszył jakimś algorytmem zmiękczającym.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
ja
1a -5
2a -6
zakładam że naświetlałeś na tych samych parametrach - ciekawe skąd różnica w ekspozycji. Bo 1a jest wyraźnie jaśniejsze...
Parametry te same więc prawdopodobnie różnica wynika z tego iż słoneczko musiało lekko przygasnąć między jednym a drugim zdjęciem (za wolno zmieniam obiektywy) ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jakub
Parametry te same więc prawdopodobnie różnica wynika z tego iż słoneczko musiało lekko przygasnąć między jednym a drugim zdjęciem (za wolno zmieniam obiektywy)
W tym przypadku powinno brzmieć (za wolno zmieniam puszki).
A przy okazji, jakie to było szkłiełko?
Racja, puszki :)
35L f2,5 iso320
Cytat:
Zamieszczone przez
Jakub
Racja, puszki :)
35L f2,5 iso350
no to doczekamy się odpowiedzi :) hehe trzymasz w niepewności , trzymasz :) hehe
1a 5d
2a 6d
Kolory z 6d odwzorowują rzeczywiste (raw wywołany DPP)
Kolorowy szum w cieniach jest większy dlatego że wyłączyłem zupełnie odszumianie.
W 5d kolory są przekłamane (raw z ACR). Odszumianie kolorowych ciapek ustawione standardowo, dlatego ich nie widać.
Nie wiem czemu ACR zmienia kolory bo jpg z 5d ma kolory prawidłowe.
Nie porównywałem DR ale jak dla mnie pomijając ilość pikseli i lepsze szumy to jakość obrazka jest taka sama.
Tylko że ja potrzebuję wysokie iso dlatego na razie zostaną u mnie 6d i spokojnie poczekam aż się sprawa af z 5dmkIII wyjaśni.