Tak wyciąganą - klasyczny insert
Wersja do druku
Tak wyciąganą - klasyczny insert
Naneu K4L
Słowo Wstępu
Witam,
Otrzymałem dzisiaj nowy plecaczek i chciałem się podzielić z wami wrażeniami.Poszukiwałem plecaka który służył by mi do fotografii miejskiej, chodziło o to aby spakować cały potrzebny sprzęt tj. Korpus 400D, Tamrona 17-50, Canona 70-200 oraz szerokokątną Tokinę 12-24, Laptopa 17" oraz ładowarki, dodatkowe akumulatory i karty pamięci,statyw oraz Trochę rzeczy osobistych w postaci dodatkowej koszulki, pary skarpet, bluzy czy płaszcza przeciwdeszczowego, gdyż plecak ma mi służyć jako all in one na dwudniowe wypady na przykład do centrum większego miasta czy też w teren
Miejsce na sprzęt
W komorze na sprzęt fotograficzny wchodzą wszystkie wyżej wymienione obiektywy i aprarat , dodatkowo wchodzi jeszcze lampa błyskowa oraz stałka 50mm, generalnie wnętrze jest odrobinkę mniejsze od Tamrac'a system 6
pomarańczowe gąbeczki zapewniają odpowiednie bezpieczeństwo podczas transportu. Przestrzeni na laptop również jest bardzo dużo gdyż 17" panoramiczny Asus mieści się bez problemu i zostaje jeszcze sporo miejsca.
Miejsce na rzeczy osobiste
W przedziale na rzeczy osobiste bez problemu włożymy zeszyt o formacie A4 (na wysokość) oraz półtoralitrową butelkę wody (po skosie). Mieści się tam para spodni koszula skarpety, bielizna i znajdzie sie jeszcze miejsce na szczoteczkę do zębów(oczywiście już bez zeszytu i butelki)
Ergonomia i wykonanie
Plecak wykonany jest solidnie z solidnych materiałów i jest naprawdę duży Wymiary zewnętrzne: 53 x 36 x 33 cm
Wymiary wewnętrzne kieszeni na laptop: 41 x 33 x 4 cm
Wymiary wewnętrzne przestrzeni na sprzęt foto: 30 x 18 x 19 cm
Co więcej nosi się naprawdę świetnie i jest bardzo wygodny, doskonale wyprofilowany pas biodrowy bardzo dobrze rozkłada masę. Plecak obfituje w różnego rodzaju kieszonki gdzie poupychać można trochę dodatkowego gear'u w postaci ładowarek i baterii, na uwagę zasługuję również miejsce na butelkę z wodą które jest na pasie biodrowym, może ono służyć również jako dodatkowe miejsce na obiektyw
Ocena
Według mnie plecak jest doskonały, znalazłem w nim wszystko czego potrzebuje na podróż pieszą , autem czy samolotem nosi się doskonale i wchodzi do niego cały sprzęt którego potrzebuje oraz sporo rzeczy osobistych, jedyną wadą która znalazłem jest pokrowiec przeciwdeszczowy który znajduje się oddzielnie (w kieszonce na butelkę z wodą) i trzeba go wyjąc a potem założyć, w Lovepro compu Treker AW był wbudowany
To tyle z moich wrażeń mam nadzieje że komuś przydadzą
dzieki chlopaki za rade :) teraz zostalo mi poszukac i kupic :) pozdrawiam
Ja noszę*w zwykłym plecaku, obiektywy w pokrowcach, jak nie mają to w osobnych kieszeniach i po bólu. Plecak foto mam, ale nie używam i tak bo za mały i nie wygodny ;)
Zwykły plecak ma tę wadę, że na szybkiej robocie dłużej szukasz tego, czego potrzebujesz. Przebiegnij się z tym plecakiem....Ogólnie nie jestem fanem plecaków.
No wlasnie wady i zalety. Generalnie co innego wybierzemy na wycieczke gdzies z dala od cywilizacji a co innego na reporterke w miescie.
Moim zdaniem plecak dobrze dobrany lepszej firmy jest wygodny i oferuje jakies tam bezpieczenstwo dla sprzetu podczas wycieczek, glownie chyba od pogody bo raczej upadek stwarza duze zagrozenie dla sprzetu. Nie mam tez pojecia w jakim stopiniu ochrania plecak przed upadkiem do wody ?!
Generalnie na spacer czy reporterke lubie zabierac body + 2 obiektywy ewentualnie lape i do tego nie potrzebny mi jest duzy plecak wole cos mniejszego porecznego, cos co nie bedzie przeszkadzalo mi w jezdzie np rowerem np slingshot 100 AW - 200 AW
Na wesele jednak sam nie wiem czemu najwygodniej mi jest zabierac torbe fotorgraficzna he he byc moze dlatego ze wyglada sie powazniej :)
Ja tez czasem uzywam plecaka - wtedy gdy nie wiem czy bede uzywal aparatu a na wszelki wypadek wole go miec ze soba.
Plecak jaki mam to niedrogi Lowepro Mini Trekker AW. Raz spadl mi caly sprzet z wysokosci okolo 2 metrow na twarde podloze i nic sie nie stalo. W srodku byl aparat + 3-4 obiektywy.
A ja ostatnio przetrenowałam opcję zwykły plecak + torba w środku.
Tyle że plecak (Vaude Bike Alpin Vent 25+5l) ma dostęp od dołu, a torbę wsadziłam spodem do pleców plecaka, tak, że po otworzeniu plecaka (od dołu) miałam do niej swobodny dostęp.
Akurat tak się złożyło, że musiałam się trochę transportować rowerem na wyjeździe i trzeba było coś wymyśleć. Trochę to niewyważone, ale ogólnie chyba pozostanę przy tej wersji -- jednak wolę torbę, a nie widzę potrzeby kupowania plecaka na 2 wypady w roku.
Dla mnie dostęp do plecaka zawsze wydłuża drogę do sprzętu. Dlatego wybrałem torby domke - żadnych bajerów: lekkie i szybko mam to, czego mi potrzeba. Na wycieczke mała domke plus pas i mam luz.
A ja chciałem się zapytać czy ktoś używa może plecaka Tamrac Expedition 8x i mógłby coś o tym napisać. Szukam plecaka na dużą ilość sprzętu głównie aby móc zmieścić się z tym do samolotu no i aby wszedł tam też laptop 17.4". Z tego co widzę to ten plecak to wszystko oferuje, chciałbym jeszcze poznać opinie użytkowników. A może zdecydować się na coś z Lowepro?