-
Jak nie masz dzialalnosci to 19% sie liczy. Kwote opodatkowania liczysz w zaleznosci czy oddajesz zdjecia wraz z prawami majatkowymi (50% pieniedzy bierze sie wtedy pod uwage) czy bez (wtedy 80% to podstawa opodatkowania).
Normalna umowa-zlecenie / umowa o dzieło.
-
Z umowy o dzielo masz teraz 18% podatku..
-
Fakt, 18, zwykle to mi daja juz gotowe do podpisania ;)
-
oooo, dzięki za szybką odpowiedź.
Czyli tak jak gdzieś tam wyczytałem, umowa o dzieło z rachunkiem.
praw nie przekazują czyli przykładowo na rachunku 500zł brutto (żeby się łatwo liczyło:)
podstawa 80%=400zł
podatek 18%=72 zł
na rączkę dostaję 428 zł.
resztę bierze przedszkole i po nowym roku czekam na pit od nich.
i się rozliczam.
A czy jest możliwość żebym, ja sam zapłacił ten podatek i żeby to przedszkole nie musiało zawracać sobie głowy pitami itp... ?
-
zarobek z umowy o dzielo jest opodatkowany w 50%.Reszta idzie na t.zw.koszty uzyskania czyli dla Ciebie..Firma wie jak podpisac taka umowe a do kwietnia przysla Ci PIT ktory dolaczysz do innych Twoich zarobkow/przychodow w ubieglym roku..Zycze duzych obrotow.:mrgreen:
-
jaki rachunek ? nie masz dzialalnosci rachunku nie wystawisz
-
umowe musi podpisac inaczej nie potraca mu zaliczki na podatek czyli tych 19 % od 50% przychodu. Drugie 50% jestwolne od podatku:-).rachunak niepotrzebny,umowe o dzielo moze podpisac kazdy...Kazda agencja/firma zalatwi to dla Ciebie.
-
jeszcze raz bo się zakręciłem :)
przedszkole (jako instytucja) podpisuje ze mną (jako wykonawcą dzieła) umowę o dzieło (z rachunkiem). tak ja to widzę.
-
Nie masz dzialanosci, nie ma rachunku, jest umowa + pieniadze.
-
nikt nikomu rachunku nie wystawia