No brakowało tego!
Mam nadzieję, ze nie tylko na święta!?
Wersja do druku
No brakowało tego!
Mam nadzieję, ze nie tylko na święta!?
Niektóre zdjęcia bardzo imponujące. Nie będę komentował kwestii technicznych ani kadrowych bo w większości moje wyczucie smaku nie wykrywa żadnych problemów, a poza tym, nie bardzo mam pojęcie na temat tego typu fotografii, więc nie będę pisał głupot. Pozdrawiam.
jak na moj gust , to troche za masywne te ramki sa , kiedys miales ciekawsze :)
Jednym słowem eleganckie.
14 - ma klimat jak z II wojny światowej:-D.
Nie pasjonuję się lotnictwem i nigdy nie byłem na pokazach lotniczych ale zawsze z przyjemnością oglądam Twoje prace. Z ostatniej serii podoba mi się nr 4, elegancki srebrny samolot, elegancko skadrowany. Tylko jak takie ujęcie można zrobić nie wzbijając się w powietrze, bo z pozostałych zdjęć wnioskuję że fotografowałeś z ziemi. Co do ramek zgadzam się z fotosc'em dodatkowo na 17'' monitorze powodują rozjeżdżanie się strony.
Ciąg dalszy: Kecskemet Air Show. Ramki odchudzone :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Ten Mirage z #5 byl szpachlowany, czy co:?::mrgreen: Ladna seria, ale poprzednia byla lepsza:)
1 i 10 przepiekne! gratulacje!
Sniper nie widzisz że na nr 2 do niego strzelali:eek::D. Nr 4 super; Piloci za szyk, spece od wizażu za pomalowanie samolotów, Tobie za uchwycenie właściwego momentu.
Ciąg dalszy... MNA Orange 2008 :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
od 7 do 10 - KAPITALNE
na 4 zdecydowanie za mały kontrast
Hmm.. jeśli już to za duży :) (w porównaniu z oryginałem). To zdjęcie było robione w rzęsistym deszczu, w sumie nie byłem pewny w którą stronę próbować wyciągać...
No cóż, piszę o tym co widzę, nie byłem tam niestety. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Bardzo przyjemnie się ogląda Twoje prace. Naprawdę świetna robota!
Fajne kadry, bardzo fajne momenty uchwycone.
7 i 10 (ale to mniej ;) ) - uuuua. No to mnie wgniotło w krzesło! No, jak dla mnie bomba!
Ciąg dalszy: St Stephan Hunterfest :-) Szwajcarskie góry rzondzom :-))
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Muflon, już dawno miałem zapytać... co Ty dajesz Panu Bogu (prócz zdjęć), że On Ci tak te samoloty trzyma w powietrzu? :shock: Zatrzymuje na chwilę czas i ustawia je na niebie, żeby było ładnie? :-D
[QUOTE=muflon;, rotate&crop i jest :) Tylko lewa ręka boli :mrgreen:[/QUOTE]
co to jest te rotate&crop?????????????? moze cos wiesz czego ja nie wiem .
(Do)kadrowanie na PC, w szczególności mocne wycinanie :) Mam na tym punkcie zboczenie, wiem że czasem przesadzam - ale grunt to mieć przyjemność z tego co się robi :)
BTW, zakup 500mm jakoś tego specjalnie nie zmienił - po prostu zamiast wycinać duży samolot ze zdjęcia p.t. "samolot na tle...", mogę sobie ciachnąć z "dużego" samolotu przednią połówkę :mrgreen: i dalej jest fajnie :mrgreen:
Tak wiec powiedz mi jak obrabiasz zdjecia ze z tych cropow uzyskujesz taka jakosc?
Jak ma pewnie ~10mpix to można już śmiało cropować do miniatur 800px
W sumie to nie obrabiam jakoś wiele... obrót, obcięcie, jakieś tam podciągnięcie poziomów, rzaaaadko kosmetyczna poprawka typu usunięcie gałązki, która się gdzieś tam zaplątała gdzie nie trzeba, resize (własnym pluginem do gimpa) i leciutki sharpen.
To też nie jest tak, że wszystkie te zdjęcia to cropy 1:1 :) "jakąśtam" jakość staram się trzymać, te 1800-2000 "dobrych" pikseli w poziomie jednak dobrze jest mieć (30x20). Przy 500mm x TC1.4 x 1.3 (1D) i 10mpix daje to ekwiwalent, drobne... 1800mm :D
1:1 też zresztą czasem robię :) Mam w kolejce parę zdjęć robionych z góry ponad bazą Meiringen, pewnie za parę tygodni do nich dojdę :)
Problem jest tylko ze śmigłami/panningiem - skończyło się kozaczenie na 400mm@1/30s, 500mm z ręki to tak powiedzmy do 1/125 utrzymuję w powtarzalny sposób.
Robiłeś kiedyś z Wimberleya tym szkłem 500mm? Bo sam myślę na przyszłość o takiej kombinacji do samolotów.
Próbowałem 600mm (na Wimberley to nieduża różnica) i... nie podobało mi się. Do tych "właściwych" strzałów jest OK, ale w ogólności za bardzo ogranicza. To dobre dla zawodowców, którzy siedzą na wydzielonej trybunie i mają po metrze wolnego z każdej strony. Mój "environment" to raczej tłum przy barierkach :)
M.in. dlatego tak mi pasuje 500 (a nie 600) - bo spokojnie robię nim z ręki wszystko to co chcę i tak jak chcę. No, prawie, nad panningami jeszcze pracuję :)
bardzo, po prostu bardzo....................
podziwiam i proszę o jeszcze...............
Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Zawsze to lepiej niż mieć muskuły na prawej ręce :-)))Cytat:
Zamieszczone przez Bahrd
Następna porcja: Meeting de l'Air Dijon. Ideologicznie trochę średnio, bo pod słońce i daleko od pasa - dopiero pod koniec było "właściwe" światło. Ale za to super dostęp do statyki :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
jak nie przepadam za takimi zdjęciami ze względu na brak zainteresowania samolotami, tak 14 to dla mnie rewelacja:))
No to ja, kierując się zasadą, że "potrzeba tak niewiele, by zyskać tak wiele" postawię na kadr #6. Niby banał, samolot pokazany z niskiej perspektywy, ale co to za potęga!:-) Do pełni szczęscia brakuje mi braku ludzików w kadrze, a na niebie "Gniewu Zeusa" Czyli jakiejś fajnej burzy z piorunami..8-)
Jeszcze trochę :) Tym razem parę fotek z Flugtag Hilzingen - taka mała impreza pod samym nosem. Najfajniejsze było ganianie obiektywem (500/4IS+TCx1.4!) za tymi odrzutowymi modelami RC :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
zatyka mnie kiedy patrzę na twoje prace
pozdrawiam
świetne, pozdrawiam
Ufff... końcówka :-) Flugtag Schaffhausen - ostatnia "zorganizowana" impreza z której zdjęcia zalegały mi na dysku :-) Po tym jeszcze wrzucę parę zdjęć z Meiringen/Emmen i będzie koniec - do następnego razu :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
Jak zwykle świetne! Hah.. a co to za cudo na #7?:mrgreen:
te odrzutowe RC potrafią latać bardzo szybko.... nawet ponad 300 km/h
ten z 7 jest z napedem pulsacyjnym a one sa szybsze od odrzutowcow.
No to czekamy na filmiki ;)
Ehhh, nie ma jak bokeh zasilnikowy... Nawet bloki na 4. są wtedy piękne! ;-)
No zdecydowanie..:mrgreen: Na moim (nie moim) pracowym (nie domowym) kompie, ta stronka otwierała sie coś koło, pi razy oko.. 3 minut!:-)
Hmm.. co tu sie dziwić, że wychodzą Ci tak dobre fotki, skoro masz dobre modele.. a my co? nasze szybowce przedwojenne, bezsilnikowe mamy focić?:mrgreen:Cytat:
Kilka fotek ze spotter day w Emmen, urządzonego w ramach testowania jednego z kandydatów do zakupu przez armię szwajcarską, w ramach wymiany floty F-5 Tiger :-)
E tam, gadanie... nie wiem jak na Krzesinach (tam chyba trzeba mieć wtyki gdzie trzeba, żeby dało się coś pofocić), ale w Malborku ludzie zza płota też super zdjęcia trzaskają :-)Cytat:
Zamieszczone przez Slider
Wszystkie świetne, firma jesteś Muflon i Twoje samoloty to jedyne zdjęcia maszyn, które z radością oglądam. 4 - z miejskim tłem - kandydat do wygrania jakiegoś konkursu moim zdaniem. Świetne!