-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
One shot. Ogólnie przy śledzeniu jest słaba skuteczność z tym szkłem. Jeśli ktoś jest z Kielc to mogę uczyć do testu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
One shot. Ogólnie przy śledzeniu jest słaba skuteczność z tym szkłem. Jeśli ktoś jest z Kielc to mogę uczyć do testu.
Ostatnio fotografowałem bardzo ruchliwe niemowlę m.in. tym szkłem. Liczba trafionych zdjęcie wynosiła około 50%. (Z każdym innym moim szkłem wynik był podobny). Problemem okazywało się to, że jak nacisnąłem do końca spust migawki, gdy wybrany punkt AF był na oku, to zanim aparat ustawił ostrość i zrobił zdjęcie ów punkt był już np. na uchu. Miałem nadzieję, że w przypadku puszek z lepszym AF da się uzyskać lepsze efekty, np. stosując servo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ostatnio fotografowałem bardzo ruchliwe niemowlę m.in. tym szkłem. Liczba trafionych zdjęcie wynosiła około 50%. (Z każdym innym moim szkłem wynik był podobny). Problemem okazywało się to, że jak nacisnąłem do końca spust migawki, gdy wybrany punkt AF był na oku, to zanim aparat ustawił ostrość i zrobił zdjęcie ów punkt był już np. na uchu. Miałem nadzieję, że w przypadku puszek z lepszym AF da się uzyskać lepsze efekty, np. stosując servo.
Identyczne doświadczenia. W nowych sony jest śledzenie oka i działa całkiem nieźle. Dlatego trochę się zastanawiam na zmianą systemu. Wolałbym zostać w Canonie dlatego najpierw dam szansę R-ce. Niestety na razie nie mam gdzie wypożyczyć. Jeśli chodzi o S50 to mam nadzieję, że na lepszym body będzie działać jeszcze sprawniej. Świetne szkło przy cenie 2-3x niższej niż obiektywy natywne tej klasy.
-
Jedyny powód dla którego mógłbym zrezygnować to pojawienie się kompaktowego, rozsądnego szkła f1.8, bo jednak wagą robi swoje.
-
Też wiąże duże nadzieje ze śledzeniem oka w R...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Też wiąże duże nadzieje ze śledzeniem oka w R...
W R to śledzenie jest na pewno sporo gorsze niż w Sony a7III, ale w trybie one-shot można szybko zmieniać punkt AF ekranem dotykowym. Jeśli tak jest to w wielu zastosowaniach w zupełności wystarczy.
Oczywiście jeśli ten af w R jest szybki i precyzyjny jak to go niektórzy opisują.
-
Nie no bądźmy poważni, jak w Canonie może coś dobrze działać.... szczególnie AF. Podobno Sony (jak można było przeczytać na bratnim forum) wyznaczyło już granice nieosiągalne dla konkurencji w każdym aspekcie. Także kupuj Sony i się nie zastanawiaj..... :lol:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie no bądźmy poważni, jak w Canonie może coś dobrze działać.... szczególnie AF. Podobno Sony (jak można było przeczytać na bratnim forum) wyznaczyło już granice nieosiągalne dla konkurencji w każdym aspekcie. Także kupuj Sony i się nie zastanawiaj..... [emoji38]...
No właśnie tym razem zanim kupię cokolwiek mam zamiar sam sprawdzić, czy sprawdza się w moich zastosowaniach. Sony traktuję jako raczej jako ostateczność.
-
A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A ja myślę, że to całe śledzenie oka to kwestia F w obiektywie. Jeśli faktycznie na 1.4 Sony łapie ostrość na oku z pominięciem rzęs, z ręki i to w ruchu modelki, to czapki z głów.
Wiadomo, że jeśli będziesz te warunki przesuwał w kierunku takiego ekstremum to pewnie skuteczność będzie na poziomie 10%. Bliżej stycznia będę miał trochę więcej czasu to spróbuję to wszystko przetestować osobiście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Pewnie że łapie. Nawet w gęstej mgle i z założonym deklem na obiektyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Pewnie że łapie. Nawet w gęstej mgle i z założonym deklem na obiektyw.
Ok, ale może jednak pozostańmy przy wątku sigmy. Czy ktoś jeszcze życzliwy się podzieli opinią po update oprogramowania ? (+/-)
-
Ponowię pytanie, które pozostało bez odpowiedzi:
Czy warto robić aktualizację firmware jeżeli mój egzemplarz ma celny AF na 5D II, 5D IV i 6D II ? Boję się że po aktualizacji będę musiał wprowadzać jakieś mikroregulacje... Ale z drugiej strony piszecie że AF przyspiesza po aktualizacji...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krajes28
Ponowię pytanie, które pozostało bez odpowiedzi:
Czy warto robić aktualizację firmware jeżeli mój egzemplarz ma celny AF na 5D II, 5D IV i 6D II ? Boję się że po aktualizacji będę musiał wprowadzać jakieś mikroregulacje... Ale z drugiej strony piszecie że AF przyspiesza po aktualizacji...
Jeśli dokonasz daj znać czy coś się zmieniło w szybkości AF.
-
Jak daje usprawnienia to warto :) W sigmie kalibracja jest prosta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalko
Jak daje usprawnienia to warto :) W sigmie kalibracja jest prosta.
Ale pod jedno body...
-
Jak masz mikroregulację i ew. FoCal-a to dwa czy trzy body to żaden problem.
-
W sumie racja, ja nie potrzebuje niczego poza mikroregulacją, aby ten obiektyw działał dobrze :)
-
Dlatego amatorzy lubią Sigmę, bo mają jedno body (najczęściej). Zawodowcy wybierają L-ki Canona ;] Sigma wypada dobrze w testach, bo jest ostra, a szkła Canona robi lepsze zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalko
Dlatego amatorzy lubią Sigmę, bo mają jedno body (najczęściej). Zawodowcy wybierają L-ki Canona ;] Sigma wypada dobrze w testach, bo jest ostra, a szkła Canona robi lepsze zdjęcia.
szczególnie dobrze wypada na tle tej sigmy canon 50 1.8 :) i cenowo korzystnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalko
Czyli jak zdjęcie jest ostre to jest niedobre?. Musi być przynajmniej trochę nieostre żeby było dobre?? Dobrze, że napisałeś bo zastanawiałem się na jakiego czorta potrzebna jest opcja blur w sofcie do obróbki zdjeć ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
szczególnie dobrze wypada na tle tej sigmy canon 50 1.8 :) i cenowo korzystnie.
Zaryzykował bym stwierdzenie, że wszystkie 50 Canona na bagnet ef wypadają "dobrze" na tle tej Sigmy ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Zaryzykował bym stwierdzenie, że wszystkie 50 Canona na bagnet ef wypadają "dobrze" na tle tej Sigmy ;-)
ja jestem amatorem więc używam S50A (z trzema korpusami w tym jednym analogowym) :) gdybym byl profesjonalistą to bym się zdecydował na C50 1.8 pierwszą wersję z metalowym bagnetem bo bagnet w przypadku jasnego standardu jest najważniejszy i cenowo zjada tą sigmę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
bo bagnet w przypadku jasnego standardu jest najważniejszy
Do dziś myślałem, że na CB już mnie nic nie zaskoczy.
-
-
Czy ktoś z posiadających to szkło może powiedzieć czy nadaje się ono do tańcow na weselu? Myślę o przysłonach w 1.4-1.8. W sumie już miałem kupować 50 L no ale tam z Afem też podobno średnio.
-
Na 6d2 ze wspomaganiem af z lampy daje radę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na 6d2 ze wspomaganiem af z lampy daje radę.
A jak ogólnie oceniasz pracę AFa w tym szkle w zestawieniu z 6d? Kupowałeś przez neta czy osobiście i wybierałeś z kilku sztuk jeśli wolno zapytać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
A jak ogólnie oceniasz pracę AFa w tym szkle w zestawieniu z 6d? Kupowałeś przez neta czy osobiście i wybierałeś z kilku sztuk jeśli wolno zapytać?
Kupiłem nową, losowo wybraną przez sprzedawcę, przez Internet od jednego z dystrybutorów sigmy. Jestem zadowolony. Może nie jest idealnie, ale celność afu na pewno lepsza niż w C50/1.4 i C85/1.8. Ogólnie to bardziej mam zastrzeżenia do pracy afu w dslr canona niż do samych obiektywów. Może nowe MLe odmienią moje zdanie. Pliki z sigmy są przepiękne. Waga i gabaryty niestety spore. Jeśli miałbym w ogóle kiedyś go zmieniać to tylko ze względu na te dwie ostatnie cechy.
btw. gdybyś jednak wolał 50/1.2 to adstudio sprzedaje teraz za niecałe 3k zł w bardzo dobrym stanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Kupiłem nową, losowo wybraną przez sprzedawcę, przez Internet od jednego z dystrybutorów sigmy. Jestem zadowolony. Może nie jest idealnie, ale celność afu na pewno lepsza niż w C50/1.4 i C85/1.8. Ogólnie to bardziej mam zastrzeżenia do pracy afu w dslr canona niż do samych obiektywów. Może nowe MLe odmienią moje zdanie. Pliki z sigmy są przepiękne. Waga i gabaryty niestety spore. Jeśli miałbym w ogóle kiedyś go zmieniać to tylko ze względu na te dwie ostatnie cechy.
Dzięki za informację. 50 1.4 canona wspominam najgorzej jak tylko można. Loteria na całego.
Natomiast 85 1.8 było jak najbardziej ok. Nie wiem co robić ogólnie, bo na nową 50 canona pod ef się raczej nie zapowiada, a przydałoby się coś jaśniejszego niż 1.8 w stm'ie.
Powiedz mi proszę jeszcze - używasz tej sigmy na dwóch czy jednym body ?
-
W tej chwili tylko na 6d2. Najlepiej spróbuj od kogoś pożyczyć na 1 dzień :)
-
Słoik genialny. Kalibracja w puszce 6D polegała. Sigma dock dała 9/10 trafionych fot. Zamieniłem na 85/1.2. I tu skończę post, żeby nie napisać czegoś złeg o tym obiektywie. Pewnie na ML będzie trafiał 130/100...
-
Do kalibrację zdecydowanie polecam serwis w Gdyni. Jak coś nie gra to Dockiem można się czasem zachetać. Natomiast w serwisie ci ładnie wszystko ustawią. Dock przydaje się bardziej do aktualizacji oprogramowania i ustawień C1/C2 w tele. Do kalibracji tylko jeśli wada jest mała i podobna na różnych odległościach.
-
3 załącznik(ów)
Odświeżam 5 letniego kotleta. Kupiłem tę Sigmę i pierwsze wrażenia są zachwycające. Z 2 lata temu pozbyłem się mojej jedynej w "karierze" 50tki, tj Canona EF 50mm f1.4 i ta Sigma robi zdecydowanie lepsze wrażenie. Do bycia "petardą" w ostrości trzeba delikatnie przesunąć suwak tejże (przy szukaniu szczegółowości na 27 calowym monitorze), ale obiektyw jest naprawdę super. Co mnie zainteresowało, to zrobiłem sobie taki przykład jak poniżej. Zdjęcia kolejno na f1.4, 2.8 i 5.6. Ustawienia AV, AWB. Na f1.4 są zdecydowanie cieplejsze kolory niż na f2.8 i wyżej. Jeszcze to przetestuję kiedyś na innym przykładzie. W zasadzie nie przeszkadza mi to, ale jestem zwyczajnie ciekawy, czy "ten typ tak ma".
PS: jak tak patrzę teraz na te zdjęcia, to wydaje mi się, że f5.6 też jest nieco zimniejszy od f2.8, ale najbardziej zauważalny przeskok jest między f1.4 a f2.8
Załącznik 18994
Załącznik 18995
Załącznik 18996
-
Ja myślę, że ciepłota nie ma nic wspólnego z przesłoną. Ustaw WB na sztywno i wtedy zrób test. Tym bardziej, że to chyba było sztuczne światło i czasem mi w takim świetle AWB wariuje.
-
Ja zauwazylem ze R5 bardziej swiruje z WB niz R6. Czasem pierwsze zdjecie robi takie cieplejsze a potem ochladza.
-
#Bangi - zrobię taki test, ale szczerze mówiąc AWB nie zawodziło mnie nigdy, a tu tym bardziej jest to dziwne, bo aparat leżał na blacie, af w jeden punkt. Dziwnie, choć jak piszę - nie przeszkadza mi to zupełnie.
PS: swoją drogą fajnie mieć taką 50tkę. Jednak taka "sól fotografii", jest potrzebna i dobrze jest mieć taki obiektyw.
-
Zawsze Cię zawodziło, tylko nigdy nie zwróciłeś na to uwagi:)