Ja nawet jak założyłem 17-40 to mam wrażenie że szybciej śmiga niż 35-tka, ale trzeba by było to jakoś dokładniej zmierzyć.
Wersja do druku
Inaczej widzi 17-40 35-tka i 85 więc może dlatego. Ale 17-40 próbowałem na 17 na ok 35 i na 40 i jest podobnie.
Jutro zrobię konkretny test BF FF na 5d i 6d bo coś mi się nie podoba z tym wszystkim...
Daj znać co wyjdzie
Witam.
Testy przeprowadzone. Wykonałem 10x 3 odległości na każdym aparacie.
Światło zastane, statyw, parametry : ISO 640 / czas 1/125
5d:
0,6m = 9/10
1,6m = 10/10
2,2m = 9/10
6d:
0,6m = 8/10
1,6m = 5/10
2,2m = 7/10
6d + 85mm 1.8 Canon
2m = 8/10 (ISO 1600 czas 1/125)
Co wy o tym myślicie?
Nic to tylko suche dane w statycznych warunkach
Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka
Ciężko coś określić na podstawie takiej ilości danych, przestrzel jeszcze kilka odległości na 5D i 6D z tym 85, jak na 6D trafność będzie kolejny raz mniejsza, to być może coś z puchą jest nie tego.
Ewentualnie nowsza pucha ma jakieś "ficzersy" mające umilić życie użytkownikom kundelków.
Ogólnie w 6d nawet przymknięcie obiektywu do 2.5f nic nie daję bo jak już nie trafia to po prostu nie trafia... na 5d II miodzio. Natomiast pan z autoryzowanego centrum sigmy z Wrocławia (to w Gdyni nie udziela takich informacji) opowiedział mi o przypadku, gdzie koleś kupił u nich w czasie wszystkie stałoogniskowe obiektywy z serii Art, których używał z 5dII - po zakupie nowego body 5dIII na wszystkich obiektywach pojawił się problem taki sam jak u mnie występuje - nawet kalibracja za dużo nie wnosiła. Problem okazał się w oprogramowaniu aparatu - potrzebny był downgrade, który wyeliminował problem. To samo polecił mi facet - abym poszukał starego softa do 6d i spróbował wgrać. Ogólnie wspomniał tez, że pierwszy raz spotyka się z sytuacją gdzie ta sigma nie trafia na 6d, podobno już częściej zdarzał się z taki problem 5dIII .
No nic dzisiaj po przyjeździe do domu przetestuje jak sprawa wygląda (wczoraj zmieniłem softa z 1.1.6 na 1.1.4).
Wczoraj testowałem 6d z 35mm 1.4 sigmą na oprogramowaniu 1.1.4 (canon)/ światło mieszane tzn żarówka + dzienne BW - AWB.
Kiedy już wydawało mi się, że jest elegancko, znów musiało mnie coś załamać.
Zmieniłem oprogramowanie w aparacie, ustawiłem aparat na statywie, wziąłem kartę testową...
Wszystkie zdjęcia były przestrzelone na BF więc ustawiłem -15 MA. Po tym zabiego 90% zdjęć idealnie w punkt. Sukces?
Ustawiłem 4 baterie w szeregu na stole. Po 5 zdjęć z ręki na każdą baterię. Z 20 zdjęć tylko 2 nie celne - Jest dobrze.
Podszedłem do okna przy którym stał wentylator, który na środku obudowy ma czytelny kontrastowy napis. 10 zdjęć - 3 celne.
Nie mam już pomysłu o ch** z tym wszystkim chodzi.
Mi się wydaję, że masz problem z ff/bf na różnej odległości. Wypożycz USB dock albo kup i to sobie skorygujesz.
Mam takie pytanie. Czy w Waszych Sigmach 35 też coś "lata w środku" w sensie się rusza, jak się nią delikatnie pomacha? Dzisiaj przypadkowo własnie tak pomachałem i wygląda na to, jak by się coś w środku ruszało i zastanawiam się, czy to jakiś problem czy tak ma być :) Proszę o ewentualną odpowiedź :) Pozdrawiam!
Soczewka od dupki to normalne
Mi nic się*nie rusza, wszystko pięknie zwarte.
Merida moze nie zwtocilrs uwagi :-)
Także nie przypominam sobie aby w mojej coś latało. Pewnie już to pisałem, że swoją podłączyłem w sklepie (mieli tylko jedną) zrobiłem kilka strzałów i następnie w punkt działała z mk2 i 6d.
Ale zachciało mi się fuji i teraz uszczęśliwia kolejnego miłośnika sigmy.
wysłane z Nokii 6210.
czy ktoś porównywał to szkiełko może z Canonem 35/1.4L?
Nie ma żadnych "patentów" na kalibrację. To tylko przerzucenie odpowiedzialności producenta na kupującego.
Dzień dobry!
Wiem, że pewnie jest jakoś to opisane sprytnie ale u mnie godzina późna, a czas nagli. mam okazję zakupić taką Sigmę do 6DmkII za~ 2500PLN, nowa, ale BEZ gwarancji PL(własny import z Japonii).
Czy warto biorąc pod uwagę potencjane problemy z AF? (wciąż mam 30 1,4 i do tej pory mnie aż boli,jak pomyślę o tym, jak [nie] trafia).
Jeszcze raz przepraszam za pójscię na skróty i proszę o wyrozumiałość.
Nie odpowiem, czy warto, ale...w takiej cenie znajdziesz na allegro używaną. Często jeszcze z gwarancją. Może bezpieczniej będzie kupić z możliwością przetestowania na miejscu. Myślę, że w Warszawie często pojawiają się jakieś oferty.
@up
Dzięki, tak zrobie w razie czego, cena kusi i w ogóle ale jak spobie przypomnę jak bardzo źle było z poprzednią Sigmą to odpuszczę, 3 razy w kalibracji, nic nie dała...badziew jakich mało.
Tu pewnie nie lepiej.
Dziękuję!
U mnie czar Sigm porysł, mimo że wcześniej wychwalałem je pod niebiosa. W 35 ART i 20 ART AF chodził dość loteryjnie. W 85 ART był jedynie pewny.
U mnie 35ART trafia bdb po małej korekcie -10 w body. Nawet w półmroku. Jakość zdjęć genialna.
Niestety to nie moja ogniskowa. Mam już drugie podejście do 35mm i ciągle wolę 28+50. Niedługo sprzedaję i możliwe, że wymienię mojego canona 50/1.4 na 50ART. Jedyna wątpliwość to waga. W nowym roku chciałem trochę odchudzić zestaw. Plecy czasem bolą od dźwigania tego ustrojstwa na zleceniach :D
No właśnie. Waga Sigmy 35 ART to 665 gram - niby nie dużo, ale jak nosisz 1, 2 lub 3 obiektywy. Canonowske 35 IS waży waży 335 gram - czyli połowę wagi sigmy. Ale 35 to pikuś. 85 ART waży 1130 gram gdzie Canon 85 1.8 raptem 425 gram - ponad 700 gram mniej. OK, wiem że jest rzesza osób która musi mieć F1.4 - sam byłem swojego czasu o tym przekonany i w to brnąłem, ale po roku noszenia kompletu artów powiedziałem pass. I nie o to chodzi że Sigmy Art są złe. Bardziej chodzi o to do czego mają być wykorzystane. Jeśli do fotografii gdzie głównym priorytetem jest najwyższa jakość obrazu to OK, bo jak w Sigmie AF będzie trafiał to da piękny obrazek. Natomiast jeśli to mają być zdjęcia do kotleta i noszenie sprzętu często powyżej 12h to moim zdaniem nie ma sensu - tutaj najważniejsze jest wstrzelenie się w odpowiedni moment, a 95-99% klientów i tak nie zauważy czy na sali była użyta Sigma 35 ART czy Canon 35 IS, Sigma 85 ART czy Canon 85 1.8 - a kręgosłup i nadgarstek ma jednak lżej.
Ehhh znowu ten temat. Co tydzień jestem na reportażu ślubnym. Zawsze mam dwa body, dwie lampy i 4 stałki. Na sobie mam jedno body a resztę trzymam w torbie, którą noszę jedynie podczas przemieszczania się typu kościół sala. Współczuję wszystkim co muszą nosić ze sobą sprzęt przez 12 godzin. Polecam odłożyć torbę, nikt nie ukradnie i łatwiej robić fotki bez niej :)
W 100% się zgadzam :) Dodam tylko, że ludzie często traktują szkła z f2 jak co najmniej ciemne zoom-y. A przecież to ciągle bardzo jasne obiektywy. Można uzyskać z nich plastyczny obraz z ciekawym bokehem. Szczególnie, że w warunkach reportażu i nie tylko, fotografujemy z bliska.
...no ale wątek jest o S35/1.4 :) Jakość genialna, AF nie taki straszny jak go niektórzy malują, ale jeśli taszczysz kilka szkieł tej klasy to twoje myśli coraz częściej kierują się w kierunku tanich USM-ek albo nawet bezlusterkowców :D
No dobra nikt nie trzyma torby non stop na sobie, ale przez te 12h cały czas ją przenosisz z kąta w kąt. Jak byś miał torbę lżejsza o 2-3 kg to byś nie pogardził ;) Ja już sprzęt dzielę na 2 torby - torba pierwszej potrzeby czyli obiektywy, 1 zapasowy aku do aparatu, 1 lampa - tą torbę przenoszę z kąta w kąt - aparaty na sobie. Druga torba to torba którą wnoszę na salę - lampy, dyfuzory, akumulatory do lamp i aparatów, ładowarki i 2 statywy. Poza tym tak jak pisałem jedni korzystają z 1,2 3 czy tak jak w twoim przypadku 4 obiektywów, a są tacy co biorą 5,6,7 czy 8 obiektywów (nie ma sensu dyskutować czy to ma sens czy nie, każdy pracuje w inny sposób i różne efekty pracy chce otrzymać). Tak że przy 6-8 obiektywach ta waga może się trochę różnić.
Przepraszam za OT, wróćmy do tematu 35 ART :)
OK jeszcze raz dzięki, ja jednak odpuszczm. AF generalnie nie jest idealny (z definicji) a Sigma ma go w dodatkowo słabszej wersji więc ja tu widzę powtórkę z 30 1,4 - gehenna i utopiony hajs, a mogłem brać C28 1,8... Ech.
@aptur
tak pewnie zrobię, o tym 28 1,8 to myślałem daaawno jak kupowałem pod cropa, niestey padło na Sigmę, głupi ja, po raz ostatni. Dzięki!
witam mam ta sigme 35 art i ostatnio patrzylem jak wyglada sytuacja a af i zrobilem mnustwo zdjec i na nie kturych jest nie ostre tam gdzie byl ustawiony af a na innych ok wydrukowalem plansze ale dziwnie pokazuje lewa strona na -5 a prawa na +5 dziwnie to wyglada nie rozumiem czemu tak .Czy moze ktos podac jakąś lepsza plansze do kalibracji i powiedziec mi czy z tym szklem jest ok czy nie i co zrobic , nie mam usb doc wiec jesli cos to tylko w body mikro wchodzi w gre , moje body to 6D zd Załącznik 320
Załącznik 321 zdjecie obiektywu ustawialem ostrosc na nazwie hmc
Tak 1.4 nie wiem czy to wina mego bosy czy tego szkla przyznam ze zd robione z lampa . Ma ktos pomysl co moze byc .
Zdjecie to jpg ale patrzylem tez rawa i jest ostrzejsze ??? Czemu tak
Będzie aktualizacja firmware 7 marca do kilku Sigm w tym również 35 ART.
https://www.sigma-global.com/en/news/2018/02/27/1561/
Ma działać korekcja wad optycznych w najnowszych puszkach Canona. Niestety nic nie piszą o poprawie pomiaru światła i sledzeniu w LV w 6d mark II
Jest już aktualizacja i wygląda na to, że LV już działa i nie ma artefaktów przy korekcji wad w jpg.