Nie znam H2130, nigdy nie widziałem.
Eizo, nawet najtańsze, ma min 10 bitowy zapis koloru.
Wersja do druku
Czy Eye One Display LT i Eye One Display 2 to ten sam kolorymetr w sensie hardware'u i tak samo będzie działał ze Spectraview II ?
I do jakich wartości powinno się kalibrować ten monitor ? Póki co mam 6500K, gammę 2.2 i 110 cd/m^2 i przy dość umiarkowanym oświetleniu w pokoju biel wydaje się zbyt jasna - czy dalej obniżać jasność czy raczej postarać się o lepsze oświetlenie ?
Technicznie jest to to samo. Jeśli dobrze pamiętam ma Pan P221, a to takich monitorów użycie kolorymetru jest mocno niezalecane.
Biel monitora, powinna swym poziomem, przypominać oglądanie kartki papieru. Jaskrawa, rażąca w oczy może być przy ustawianiu monitora pod rozrywkę.
Wiem, ale chyba lepszy kolorymetr niż nic ? Najtańszy spektrofotometr to Color Munki ? Czy jest coś jeszcze w normalnym zakresie cenowym ?
Dzięki, będę próbował dalej, mam tylko wrażenie że czym bardziej zmniejszam jasność tym bardziej kolorymetr sobie nie radzi (Spyder 3 - wiem że "średnio się nadaje ale taki póki co mam)
Kolorymetr nie jest lepszy niż nic, bo da Panu złudne wrażenie że coś zrobił. A może wyprowadzić Pana monitor w krzaki. Najtańszy przyzwoity to właśnie małpa.
Ze Spyderem podchodzi Pan do tego monitora? Nie mam więcej pytań. :shock:
Ok, ale co to wyprowadzenie w krzaki oznacza ? Jeżeli można to poproszę łopatologicznie...
Po wyjęciu z pudełka to monitor wypalał oczy brightnessem ustawionym na 100%.
Czy mam rozumieć że jakaś próba ręcznego ustawienia go będzie lepsza niż kalibracja kolorymetrem ?
I tak przy okazji to świadczy ktoś usługi wypożyczenia spektrofotometru na pół godziny ? ;-)
Jak napisałem taki mam, kupiłem kiedyś za dobrych czasów za grosze w US...
Na oko Pan go nie ustawi. No, poza jaskrawością, bo tu wielkiej filozofii nie ma. Proszę wziąć w rękę kartkę papieru i zmniejszać jaskrawość, aż na ekranie będzie podobny poziom. Oczywiście za mało też nie można, bo poniżej 80 cd/m^2 monitory zaczynają mocno kłamać. Jeśli mimo niskiego poziomu, monitor nadal razi, trzeba za nim, z tyłu i nieco powyżej, postawić lampkę. Będzie ona pełniła rolę wymuszenia adaptacji oczu, do wyższych poziomów jasności.
Ustawienie niedopasowanym kolorymetrem da Panu podobne skutki jak kręcenie na oko. Moim zdaniem lepiej nie robić wcale niż robić źle.
Można wypożyczyć, nie jest to wielki problem.
Tyle samo jest warty, ile kosztuje. :)
Tak już zupełnie przy okazji - ewidentnie po zmianie monitora Firefox w włączonym color managementem zaczął się krzaczyć - przy otwartych kilku kartach puchł w pamięci robiąc 2.4 GB swapa - w co najmniej jednej z kart były jakieś zdjęcia...
Czym to konkretnie to spowodowało to nie wiem (wcześniej był profil ładowany do LUT karty), ale niewątpliwie stało się tak po wymianie monitora a po wyłączeniu color managementu zachowuje się normalnie...
CMM ma dużo obliczeń wynikających z profilu?
GG/PW wam się zepsuło? :roll:
Bez urazy ale wymienianie pojedynczych zdań czy nawet słów na temat jednego , indywidualnego przypadku - za mocno w moim odczuciu zaśmieca wątek :( .
Dla posiadaczy P221W majacych kłopoty z kalibracją
Nec zaleca do swoich monitorów o szerokim gamucie kolorymetr MDSVSENSOR2
(jest to wersja kolorymetru X-rite iOne Display 2 dostosowana do monitorów Nec Wide Color Gamut).
MDSVSENSOR2 można kupić w niektórych sklepach internetowych w USA za około 200 USD
na przykład Provantage (link: http://www.provantage.com/nec-displa...2~4NECJ031.htm).
Dostępny jest również pakiet z oprogramowaniem Spectraview II - SVII-PRO-KIT (około 300 USD).
Informacja w ze strony producenta: "The NEC/X-rite iOne Display 2-based colorimeter features factory custom calibration for improved color accuracy for NEC wide gamut displays when used with the SpectraViewII software. The sensor also supports standalone calibration and exact monitor matching for the NEC MultiSync MD Series, while enhancing calibration and whitepoint matching for better DICOM GSDF conformance."
Fakt faktem, że najlepsze, selekcjonowane kolorymetry, wysiadają w przedbiegach przy spektrofotometrze. Nec może sobie zalecać. Eizo podobnie, firmuje jeden z modeli Spyder jako "swój" czujnik. Blaga i tyle. Ktoś się z kimś dogadał, mając użytkowników głęboko w poważaniu. O pieniądze chodzi i nic więcej.
Co byscie polecili, czy jest w sprzedazy jeszcze cos co moglbym wziac pod rozwage oprocz Eizo S2231W? Zastosowania podobne jak wszyscy na tym forum z tym ze do tej pory uzywalem starego CRT bez wglebiania sie w profile... po prostu w opcjach monitora ustawilem sobie "tak zeby mi sie podobalo"... :) I tu chce zrobic podobnie, poustawiac sobie LCD pod obecny CRT. (tym bardziej ze jestem lekko daltonistyczny i moge byc mniej czuly na jakies subtelne roznice kolorystyczne ;)
Moze sprobuje po amatorsku, prostymi slowami opisac co jest dla mnie wazne :)
- cena nie wyzsza niz wspomniany wczesniej eizo S2231W (czyli okolo 2600), choc wiadomo jezeli sie da to dobrze by bylo taniej, najzwyczajniej nie wiem czy AZ tyle potrzebuje co oferuje eizo.
- katy patrzenia... ufff to mnie najbardziej odpycha od LCD, jest b.wazne abym nie musial siedziec prostopadle do ekranu, optymalnie by bylo zeby w granicach okolo 90-50 stopni obraz na CALEJ powierzchni byl calkowicie niezmienny, tak jak na crt :)
- rowne podswietlenie, czyli na bialym tle jednolicie biale tlo, a nie szaro biale "gorki i dolki"
- czarrrrrna czern, bez jasniejszych rogow itp :)
- nie wiem jak to fachowo nazwac, ale niedopuszczalne bylyby jakies "placki", bandingi i inne dziwne artefakty na gradientowych powierzchniach. Chcialbym zeby delikatne przejscia tonalne byly plynne.
- co do rozdzielczosci i przekatnej to sam nie wiem jak bedzie najlepiej, choc z racji tego ze jestem krotkowidzem to chyba lepszy by byl monitor 22 cale 1680 x 1050 niz np 24 cale i 1920 x 1200 ustawiony dalej zeby go calego objac. Czyli wazna jest nie tylko wielkosc plamki ale i odlglosc tej plamki od oka :)
No to chyba tyle z najwazniejszych rzeczy :)
PS. i mam jeszcze taki jeden problem ogolnie z LCD i nie bardzo wiem z czego on wynika... Normalnie przesiaduje godzinami przed CRT i jest OK, ale np. na zajeciach w kilku roznych pracowniach mam do czynienia z roznymi LCD i zauwazylem ze przy kazdym bola mnie oczy, mam takie wrazenie/odczucie jak by byly one "za ostre" :)
Wymienione wymagania, nieźle, choć nie w 100%, spełnia Eizo CG222W. Zdecydowanie nie S2231W ani żaden inny monitor LCD w tej klasie cenowej. Musi się Pan zatem ograniczyć z wymaganiami, lub zwiększyć budżet.
...o masz ci los, ja myslalem ze nadszedl juz ten czas, po tylu latach zwlekania z kupnem LCD gdzie za te chyba niemala sume bede mogl cos raczej bez problemu kupic. Nie potrzebuje jakiegos 7 cudu swiata, chce po prostu nie przezyc szoku po przesiadce z CRT :) Problem w tym ze CRT mi sie psuje i cos musze kupic na juz, a calowo wiekszy niz mam mi sie nie zmiesci... Z tego co czytalem to pewnie najlepszy by byl jakis OLED bo wyeliminowala by sie z automatu wiekszosc denerwujacych wad LCD, no ale to jeszcze przyszlosc, a ja musze juz...
Tak wiec ktore z wymagan trzeba by przyciac i w jakim stopniu w przypadku S2231W lub czegos innego biorac pod uwage ze nie wymagam dokladnej kalibracji, a poustawiam sobie po prostu wszystko tak zeby "ladnie bylo".
Z gory dzieki za odp.
Kąty widzenia na większości LCD są dobre, ale nie idealne. Równomierność oświetlenia jest satysfakcjonująca pod warunkiem używania w odpowiednich warunkach oświetleniowych. Odpada noc i ciemność. Całkowicie płynne gradienty są niemożliwe do uzyskania na tej klasie.
...dzieki za uswiadomienie :)
Pechowo tak sie sklada ze lubie jak jest ciemno gdy cos robie ze zdjeciami, po prostu wiecej w cieniach widac...
Tom01 - a na CRT tez sie znasz? :) Nie orientujesz sie czy jest jeszcze cos przyzwoitego do kupienia ze skroconym kineskopem?
Witam! Stoje przed problemem zakupu nowego monitora do komputera... Mój fundusz to max 600zł! Co polecicie? W mediamarkt jest teraz promocja na samsung 2243lnx, myśle nad nim bo cena przystepna i 22'. Pozdrawiam
Przeczytaj najpierw (od początku do końca, dokładnie i ze zrozumieniem) to:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
a potem się zastanów, czy nie lepiej przeznaczyć tę kwotę na coś innego.
no dziękuje ci kolaj za pouczającą wypowiedz. Wiedzy nigdy za wiele. Ale moge kupić monitor za 600 albo mniej lub nie kupić wcale... Dlatego wole zobaczyć jakikolwiek obraz z mojego komputera niż zadnego. Czy ktoś ma jakieś propozycje?
Rozumiem, ale nie oczekuj rzetelnej, uczciwej porady, jak utopić 600 zł. Co poradzić, kiedy za te pieniądze nie da się kupić monitora, podobnie, jak nie można kupić samochodu. Można kupic taczki. A odpowiedź, dlaczego nie można, jest łopatologicznie przedstawiona w podanym linku.
Czy mam przez to rozumieć, ze tak naprawdę moge kupić cokolwiek?
Poszukaj na allegro jakiegoś della na trinitronie - kupiłem takowego jakieś dwa lata temu(22 cale z demobilu za ~300zł) i sobie chwalę, kolory takie jak na papierze, a jasność też pokrywa się dokładnie z histogramem - fakt faktem widać pierwsze objawy wypalania ale czy będzie Ci to na prawdę przeszkadzać to już kwestia wymagań i wrażliwości na wady obrazu.
Nie znam Twojej sytuacji finansowej i podejścia do pieniędzy, ale mi byłoby żal kupować cokolwiek, byleby tylko pozbyć się 600 zł. Musisz sobie na to pytanie sam odpowiedzieć.
Do zastosowań fotograficznych forumowi znawcy tematów monitorowych z uporem czasem godnym lepszej sprawy tłumaczą, że w tej kwocie nie ma nic. Ja tylko czytam, staram się to robić ze zrozumieniem i wyciągać wnioski dla siebie. Wnioski dla Ciebie mogą być inne.
wojkij, dzieki za rade!
Kolaj, mówisz ze byłoby ci żal pozbywać się 600 zł. Czyli wybierasz opcje z 600zł w kieszeni i komputerem bez monitora w twoim domu?
Proszę się trzymać Nec'a. Przynajmniej gwarancja jest dobra. Jakość niestety będzie kiepska we wszystkich monitorach z tej grupy cenowej. Szarość, zależnie od jasności, będzie tęczą w paski, dynamika mglistego poranka przed świtem, punkt bieli różny, zależnie od miejsca na ekranie.
Rób, jak uważasz. Przepraszam, ale ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Zapytam tylko, czy z podanego wcześniej linku przeczytałeś CAŁOŚĆ czy tylko zamieszczoną na końcu listę monitorów? Szczególnie rozdział pt. "Dlaczego na liście nie ma ani jednego monitora z popularnych, stojących w wielkim wyborze w sklepach?". Tam jest wytłumaczona cała fizyka i jej konsekwencje w obróbce fotografii. Albo stwierdzisz, że jest to dla Ciebie istotne, albo, że nie. Dla mnie już miejsca w tej dyskusji raczej nie ma, bo nic poza to, co napisał Tom01 nie wniosę.
a inaczej jeszcze...
Tom1, a co bys powiedzial od strony obrazowej na temat 19 calowego s1932shg(w odniesieniu do S2231W) ? Bo moze na przeczekanie w niego bym sie "wpakowal" ...
ok, jade obejrzec tego S1932, tylko powiedz mi jeszcze gdzie szukac w osd tego licznika przepracowanych godzin? Bo monitor jest w MM a tam rozne przekrety odchodza.
dzieki, zapytam ich na jakiej zasadzie i jak dluga dziala ta ichnia gwarancja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
o przegapilem Twoja odpowiedz, patrzylem na allegro, ale kineskop jest o 10 cm glebszy niz w obecnej 17-tce, to by oznaczalo ze na biurku przed monitorem zmiesci mi sie juz nie klawiatura, a szklanka :)
Pozdr.
Zakupilem w koncu... NEC-a p221w i jak narazie zaluje, ze nie eizo bo strasznie bandinguje na gradientach :)
Za rada czornyja postanowilem rozejrzec sie za kalibratorem, jednak jezeli chodzi o proces kalibracji to jest to dla mnie wiedza tajmena i jak narazie nie bardzo moge to wszysto pojac
Moze zechcielibyscie byscie mnie naprowadzic...
Wstepnie dogadalem sie z kolega zeby kupic kalibrator na pol(w kwocie okolo 600 zl) z tym ze on planuje w najblizszym czasie kupno monitora eizo i zastanawiamy sie jak to jest z tym kalibrowaniem, czy taki kalibrator jak np Eye One Display 2/LE jest uniwersalny i bedzie "pasowal" zarowno do mojego neca jak i eizo kolegi?
- Co jest efektem takiej kalibracji, tylko plik profilu czy cos jeszcze?
- Gdzie wczytuje plik profilu otrzymany z kalibracji chcac miec poprawne kolory i brak bandingu przy obrobce w photoshopie:
a) we wlasciwosciach monitora w panelu sterowania k.graficznej
b) w photoshopie w color management
c) jeszcze gdzies?
- Wyczytalem ze aktualizowana jest tabilca LUT monitora... Czy ten kalibrator posiada jakies uniwersalne oprogramowanie pozwalajace na wgranie tych wartosci do monitorow roznych marek?
- Co ma wplyw na kalibracje: konkretny monitor/konkretna k.graf, co jeszcze?
- W przypadku NEC-a jaka jest w tym wszystkim rola programu NEC SPECTRAVIEW II? :)
Narazie chyba tyle watpliwosci ale zapewne pojawi sie wiecej :)
Z gory dzieki
Aby wykorzystać możliwości tego monitora potrzebne jest:
1. Oprogramowanie Nec Spectraview II
2. Spektrofotometr np X-Rite ColorMunki.
Bez tego nie ma szans na zmniejszenie nieciągłości w gradientach.
Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?
Kontekst tej rozmowy, o ile pamiętam, dotyczył gamutu. W monitorach sRGB, nawet bardzo precyzyjnych, jak np CG211 nie widziałem rzeczywiście różnicy. Kiedyś nawet zdarzyło mi się kalibrować kilkoma przyrządami CG221 i byłem zaskoczony efektami z I1. Szerokogamutowe jednak najczęściej wyprowadzają kolorymetr w krzaczory. Problem jest m.in. pomiar temperatury bieli. Kolorymetr może się mylić o kilkaset K w każdą stronę, a to już widać nieuzbrojonym okiem. Dodatkowo, co trzeba podkreślić powtarzalność tanich kolorymetrów notorycznie spada.