No wlasnie to musze potestowac i nabrac wprawy. Jak ze wszystkim. Na plus że jednak to działa i nic sie nie zepsulo, tylko nie do konca tak jak myslalem ze bedzie dzialac [emoji6]moze z natywnymi szklami RF to wymiata, tego na razie nie sprawdze.
Wersja do druku
No wlasnie to musze potestowac i nabrac wprawy. Jak ze wszystkim. Na plus że jednak to działa i nic sie nie zepsulo, tylko nie do konca tak jak myslalem ze bedzie dzialac [emoji6]moze z natywnymi szklami RF to wymiata, tego na razie nie sprawdze.
przy servo i detekcji oczu masz taki kwadracik na środku i nim sterujesz z Joya, nim też ustawiasz czy to osobę jedna czy druga na śledzić jak masz więcej niż jedną na zdjęciu. Krótko mówiąc pokazujesz co Cie intetesuje na zdjęciu. używasz tego?
Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b608d1ed1a.jpg
A to tego nie używałem, jeśli joyem sie namierza obiekt. Myslałem, ze sam wykrywa ruch i zacznie ostrzyc.
To będę musiał zmasterować tego skilla. Bo ten kwadrat latal po kadrze jak chciał.
W R5 punktowym zaznaczam obiekt a nastepnie wciskam af-on. Pod nim mam ustawiony eye af.
A to jeszcze pytanie - jak macie ustawione pod przyciskiem eye-af? Bo ja mam tak, że przyciskiem wchodze do menu gdzie mam wybór, i tam zmieniam pokretlem nastaw czy ma byc sledzenie czy punktowy. Da się od razu wyzwolic eye-af? Pod przyciskiem mam tylko zmiane z servo na one shot.
Instrukcji nie czytalem za to ogladam jutuby [emoji12]
Nie mam tego aparatu ale jeśli wierzyć w nagrywki z yt, to w ustawieniu zwierzęta Canon R6 sobie radzi z ptakami (wykrywa oczy i je jakoś tam śledzi):
https://www.youtube.com/watch?v=7ysMHjIgY7o
Dedykowana opcja ptaki to w nowych Sony i OMDS OM-1 na ten moment
Jeżeli jako wstępny punkt ustawienia ostrości przy śledzeniu wybierzemy auto, to aparat sam wykrywa obiekt o podąża za nim nie trzeba go umieszczać w żadnej kratce. I to powinno działać też w przypadku ptaków. U mnie to działa dobrze w przypadku korzystania z wizjera. Wyszukiwanie obiektu działa pięknie. Punkt af przykleja się do obiektu. Przy korzystaniu z ekranu coś jest nie tak. Af błądzi po różnych miejscach ekranu.
dobra, kolejnej rzeczy się nauczyłem - eye-AF to co innego niż śledzenie twarzy, a myślałem, że to jest to samo i to dlatego jednym przyciskiem tego nie mogłem obsłużyć
dziś szybki wypad do parku zdrojowego - wszystko działa, i z tym kwadratem jak sobie joyem ustawię na środek i potem przekadruję to lepiej łapie. W sensie wolę mu pomóc w ten sposób niż zdawać się na auto, bo on wtedy błądzi, zwłaszcza w mało sprzyjających warunkach, jak niżej - na ciemnym tle ciemny obiekt z mało wyraźnymi oczami.
oprócz tego zdecydowałem się na tele i pewnie jutro New Lens Day :)
Załącznik 7888
Jeżeli przełączysz inicjalny punkt AF w śledzeniu na auto to sam Ci znajdzie obiekt w całym kadrze - dokładnie jak pisze kolega post wyżej.
Jeżeli masz ustawiony punkt początkowy (a masz - bo masz niebieski kwadrat) to AF szuka obiektu tylko pod tym punktem.
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Posprawdzam to przy kolejnej okazji [emoji6]
Jeszcze jedną rzecz muszę rozkminić - koordynaty GPS. Chciałbym żeby zapisywały się exifie, niestety na razie nie mogę go zmusić do tego. Zależy mi na tym, bo potem gdy sprawdzam mapę to chcę wiedzieć gdzie zrobiłem fotę. W Iphonie mi to działa, w R6 pewnie jeszcze kilka jutubów będę musiał przerobić ;)
:lol:
ok, już to rozkminiłem, trzeba mieć przynajmniej smartfona w trybie samolotowym z odpaloną appką, albo ten canonowy odbiornik. Szkoda, myślałem, że w tej puszce wszystko siedzi.
Witam wszystkich, potrzebuję taką mianowicie informację odnośnie R6: czy jeśli wejdziemy w tryb video coś tam poustawiamy typu czułość, balans itp, następnie przeskoczymy w tryb foto o zrobimy zdjęcia a następnie wrócimy w tryb wideo to czy ustawienia iso i balansu zostaną w trybie video czy też przejdą z trybu foto jak to miało miejsce w starszych aparatach. WIem że w nowych aparatach już się te ustawienia zapamiętują. Jak jest w R6?
Ustawienia między trybem filmu a foto są oddzielne. Aparat pamięta Twoje ustawienia dla filmowania niezależnie jakie parametry w trybie foto ustawisz. Włącznie z balansem bieli.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Nie znam XT-4 bo siedzę od zawsze w systemie Canona. W tym roku przesiadłem się z 6D na R6. Jestem już po dwóch weselach R szóstką. Przede wszystkim jestem zachwycony autofokusem. Śledzenie oka/twarzy daje prawie 100% idealnie celnych ujęć. Nawet przy małej głębi ostrości. Nie wiem jak sobie radzi z filmami bo nie zajmuję się tym.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
Jeżeli ktoś ma ochotę przetestować profil pod R6 zrobiony pod światło dzienne https://drive.google.com/file/d/11Z_...ew?usp=sharing. Uwagi mile widziane.
A mnie wczoraj spotkała niemiła niespodzianka. Body mi sie zawiesilo po klapnieciu migawką. Restart i drugi raz z rzedu to samo. Wymiana aku, i już tego nie było. Mam nadzieję że to był pierwszy i ostatni raz tak. [emoji44]
aku miałem jeden oryginalny, wyciągnąłem i wsadziłem z powrotem.
bez kodu błędu, tylko zamrożenie obrazu w viewfinderze i brak reakcji na przyciski
Myślicie, że po premierze R7 i R10 Canon R6 stanieje? Warto poczekać z kupnem?
Ahaś to ja coś przeoczyłem w takim razie, bo 91 dni temu świat lekko zwariował. Samochody poszybowały w górę mimo że są z nami długo. O takim 28-70/2.0 czy innych szkłach Canona nawet nie będę mówił, bo ktoś kto zbierał kase aby kupić w tym roku śle niezłe k***y pod nosem.
85L II kupowałem za 7800 z cashback 800zł. Dziś w cyfrowe za 10500... także coś nie tak z tym tanieniem i tak zdziwiony jestem że r6 tanieje.
Rok temu kupowałem R5, ceny nadal takie same. Dwa tygodnie po zakupie zrobili promocje dodając DJI RSC2. Po kilku emailach dostałem tez gimbala za darmo.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4c5254b2ae.jpg
Ja za to zauważyłem, że R i RP znowu podrożały.
Cześć, nie było mnie z Wami przez jakieś...kilkanaście lat, ale może niebawem wraz z nową zabawką będę się pojawiał ;) nie znalazłem innego wątku gdzie mógłbym zapytać o cashback letni Canona.. w latach poprzednich już był ogłaszany w kwietniu lub w maju, w tym roku cisza..ktoś coś wie ? W Europie Zachodniej w większości krajów już jest....
Cauchy w dyskusji o R7 napisał Turbo AF mając na myśli R6 - tak się domyślam.
Turbo AF, jak kupowałem R6 to AF był na ostatnim miejscu potrzeb. Do dzisiaj nie umiem z niego skorzystać tak, jak go opisują inni. Jak twarz jest na wprost aparatu jest ok, ale miałem wielokrotnie sytuacje takie: Obiekt do wykrycia – ludzie, rodzaj AF – śledzenie oka – twarz na wprost ramka AF na oku – jest ok. Model obraca głowę, aparat szuka oka, nie ma więc ustawia sobie AF na coś innego – do tego momentu wszystko jest logiczne, ale . . . Model obraca głowę z powrotem w stronę aparatu, naciskam do połowy spust, AF lata po cały kadrze nie znajduje oka. Nie robię zdjęcia, puszczam spust naciskam po raz kolejny Af lata po kadrze oka nie znajduje, i tak 4, 5, 6 razy. Obiekt do wykrycia – ludzie, rodzaj AF – śledzenie oka, zdjęcia lewe kwadrat AF na tworzy/oku, zdjęcia prawe, wykonane tuż po lewych, bez zmian ustawień, af znalazł sobie coś innego. Coś robię źle nie wiem co, zaraz znajdą się ludzie, co mi poradzą oddaj body do serwisu.Załącznik 8234
Coś nie bardzo chyba ogarniasz aparat bo AF w R6 jest świetny, szczególnie jeśli chodzi o wykrywanie oka. Chcesz to możemy się spotkać pokaże co i jak.
Tak właśnie napisałem: coś robię źle, ale nie wiem co.
Nie winię aparatu bo uważam, że jest rewelacyjny, a że AF raz mi trafia w oko, drugi raz nie, to moja wina, kiedyś dojdę co i jak psuję.
Ale aparatu nie zamieniam na żaden inny. Te zdjęcia powyżej były robione RF 15-35, nie przez żadne adaptery.
kupił C RP ale go nie ogarniał wiec kupił C R6, ale go nie ogarnia więc kupi pewnie C R7 albo 10 albo co tylko znajdzie :mrgreen:
Cyfrowe oferują @Jacku osobiste szkolenie z obsługi aparatu
WARTO
RP mi nie leżało bo za małe body było. W R6 AF raz jest na oku raz go nie ma ale to nie jest powód do trwogi, z dwóch czerwonych na jednym ramka AF jest na oku. z dwóch białych też na jednym jest a nawet drugie jest do akceptacji bo mieści się w głębi ostrości.
Za stary jestem na kursy, mózg zwapniony nie przyjmuje wiedzy. :(
Drugie body nie dla tego , że R6 jest złe, bo to ja zły jestem, tylko po to żeby szkieł nie wymieniać.
to po co kupujesz skomplikowane aparaty? kup C 6D i będziesz pan zadowolony
Od środy jestem w Lublinie wezmę moją R6 i możemy działać, pisz śmiało jeśli masz ochotę.
Już wiem co źle robiłem, znalazłem przyczynę.
Od lat byłem przyzwyczajony do następującej kolejności:
1. ustawienie ostrości na to co mnie interesowało wciskając spust do połowy
2. następnie przekadrowanie do motywu jaki chciałem uzyskać, trzymając spust wciśnięty do połowy.
W R6 przy AF oka to jest błąd, należy zmienić nawyki, czyli zmienić kolejność
- najpierw ustalić kadr jaki potrzebuję i dopiero wówczas wcisnąć spust do połowy,
żeby AF znalazł oko i dalej cyk jest zdjęcie.
I już po kłopocie.
Dlaczego tak, bo w R6 jak mam ustawiony AF na oko, oraz włączony ciągły AF, to jak nie trzymam palca na spuście to kwadracik AF cały czas podąża za okiem - rewelacja, (ale z chwilą wciśnięcia spustu do połowy kwadracik robi się zielony kończy się podążanie) i jak ja przekadruję, to ten kwadracik nie pozostaje na oku, ale się przesuwa z kadrem, staje w innym miejscu.
Zrobiłem 10 prób dokładnie o to chodzi, sprawa prosta jak cep tylko umysł mniej sprawny.
Nie wiem czy w instrukcji obsługi jest to wytłumaczone.
Proponuję ustawić sobie działania AF na dwa tylko przyciski, jeden śledzenie oka, drugi spot i tak jest najwygodniej.