Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
1. Chcę filmować, ale po kamerę nigdy nie sięgnę. Z wielu powodów. No ale Maeda przynajmniej już wie, że wiewiórki zamykają oczy jak wypluwają łupiny orzechów :lol:
2. Seria C to sprzęt dla zawodowców i w dodatku kiepsko nadaje się do robienia zdjęć. A co z amatorami?
3. Jakoś konkurencja (Sony czy Panasonic) równie mocno zaangażowana w działkę kamer/video nie ma oporów, żeby robić sobie konkurencję wewnętrzną.
Oczywiście jak zwykle wniosek będzie taki, że mam sprzęt niewłaściwej firmy :lol: Poniekąd powoli zaczyna to być prawdą. W ostatecznym rachunku straci Canon, a ja zyskam :)
Mój jedyny problem polega na tym, że sprzęt foto Canona nadal dużo bardziej mi odpowiada niż Sony, że o Panasonicu czy Fuji w ogóle nie wspomnę :) Cóż, najwyraźniej nie można mieć wszystkiego...
Zasada marketingu jest taka, że najpierw się stwarza zapotrzebowanie na produkt, czyli popyt, a potem się ten popyt zaspokaja, niekoniecznie tym samym produktem.
5d2 to był etap pierwszy, a seria C to etap drugi.
Jak się pojawił 5d2 to jego target, czyli zaawansowani amatorzy, ślubni i inni tacy gardzili filimikami i gniewnie pytali po co mi taki bzdet w tak poważnym sprzęcie. :roll: Teraz ten sam target konsumer gniewa się, że w sumie marne te filmiki i chce lepszych czyli full pro i zaczyna spogladać na serię C. To normalne, gratulacje dla marketierów.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Zasada marketingu jest taka, że najpierw się stwarza zapotrzebowanie na produkt, czyli popyt, a potem się ten popyt zaspokaja, niekoniecznie tym samym produktem.
5d2 to był etap pierwszy, a seria C to etap drugi.
Jak się pojawił 5d2 to jego target, czyli zaawansowani amatorzy, ślubni i inni tacy gardzili filimikami i gniewnie pytali po co mi taki bzdet w tak poważnym sprzęcie. :roll: Teraz ten sam target konsumer gniewa się, że w sumie marne te filmiki i chce lepszych czyli full pro i zaczyna spogladać na serię C. To normalne, gratulacje dla marketierów.
Całkiem możliwe, że tak to miało wyglądać zgodnie z regułami sztuki. Szkopuł w tym, że nie wygląda. Bo zamiast na serię C spojrzą sobie na serię A7 u Sony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Całkiem możliwe, że tak to miało wyglądać zgodnie z regułami sztuki. Szkopuł w tym, że nie wygląda. Bo zamiast na serię C spojrzą sobie na serię A7 u Sony :)
Niekoniecznie... Canon EOS to system istniejący od pewnie ćwierćwiecza (strzelam, sam mam różne EOSy od 16 lat), który dorobił się własnej i skundlonej szklarni chyba bez porównania. A zmiana systemu, jak się w czymś siedzi długo, to nie tylko kwestia sprzedaży i kupna, tylko opanowania nowej filozofii, zmiany przyzwyczajeń, nauczenia się, które obiektywy lepiej chodzą.... A poza tym to SONY to jakiś fotograficzny młodziak, zdaje się, że co rusz nowe bagnety wymyślają, szklarnia chyba nie powala wyborem (tak wiem, można przejściówkę i na canonowskich szkłach lecieć). Sama puszka to jest tylko kawałek sukcesu, potrzeba jakiegoś słoika no i ogarniętego operatora.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mam wrażenie że piszesz to z pozycji fotografa, być może tak wtedy to wygląda. Jednak z pozycji kogoś kto zarabia na video sprawa ma się zupełnie inaczej i na a7 szkoda poświęcać czas. To są po prostu inne rynki, inni odbiorcy i inne potrzeby. Nikt nie musi kupować wyłącznie Canona czy Sony. Chodzi tylko o to żeby ta liczba była na tyle duża źeby interes się opłacał.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Niekoniecznie... Canon EOS to system istniejący od pewnie ćwierćwiecza (strzelam, sam mam różne EOSy od 16 lat), który dorobił się własnej i skundlonej szklarni chyba bez porównania. A zmiana systemu, jak się w czymś siedzi długo, to nie tylko kwestia sprzedaży i kupna, tylko opanowania nowej filozofii, zmiany przyzwyczajeń, nauczenia się, które obiektywy lepiej chodzą.... A poza tym to SONY to jakiś fotograficzny młodziak, zdaje się, że co rusz nowe bagnety wymyślają, szklarnia chyba nie powala wyborem (tak wiem, można przejściówkę i na canonowskich szkłach lecieć). Sama puszka to jest tylko kawałek sukcesu, potrzeba jakiegoś słoika no i ogarniętego operatora.
powiem brzydko i dosadnie, ale tak jakos... ;)
koniec koncow jeden ciul czy delikwent sobie kupi do foto czy video korpus Sony czy Canona. bo sytuacja jest na chwile obecna taka, ze do tego i tak sie podepnie szklo z czerwonym paskiem...
oczywiscie przesadzam, ale ta grupa uzytkownikow A7 + L jest wbrew pozorom dosc duza. a Canon w ostatnich miesiacach (latach?) moze i nie daje wielkiego czadu pod wzgledem matryc/korpusow, ale w kwestii szkiel dla uzytkownikow zaawansowanych to kopie konkurencje nieublaganie w orzeszki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
oczywiscie przesadzam, ale ta grupa uzytkownikow A7 + L jest wbrew pozorom dosc duza. a Canon w ostatnich miesiacach (latach?) moze i nie daje wielkiego czadu pod wzgledem matryc/korpusow, ale w kwestii szkiel dla uzytkownikow zaawansowanych to kopie konkurencje nieublaganie w orzeszki ;)
Ty chyba tego forum nie czytasz :P
przecież Canon robi same buble, Sigmy, Tokiny, Tamrony są według użytkowników tego forum są dużo lepsze,
Canon to tylko 135L i 100-400L ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Ty chyba tego forum nie czytasz :P
przecież Canon robi same buble, Sigmy, Tokiny, Tamrony są według użytkowników tego forum są dużo lepsze,
Canon to tylko 135L i 100-400L ;-)
czytam.
ale sobie do serca nie biore ;) tymi bublami regularnie foce i bardzo sobie chwale ;)
ale ja kotletow nie robie, moze w tym problem...?
Tak, o szkłach Canona jestem bardzo dobrego zdania. Zwłaszcza ogniskowe >= 400 nie mają sobie równych. Do tego stopnia, że Nikon też już zaczął hodować fluoryt. Ale tymczasem u Canona brzydkie kaczątko DO wyrosło na pięknego łabądka ;) Co do Sony to właściwie nie mam pojęcia, ale parę razy widziałem kilka ich projektów i wyglądały na ambitniejsze niż u Canona (Zeiss?). Więc nie lekceważę w żadnym razie. Myślę, że szybko dogonią Canona dla większości targetu.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
2. Seria C to sprzęt dla zawodowców i w dodatku kiepsko nadaje się do robienia zdjęć.
...
Mój 1DC robi znakomite zdjęcia, więc nie wiem o czym piszesz :-)