Nie będą się niczym róznić! :idea:
Co wygrałem? :D
Wersja do druku
Najistotniejsza różnica będzie fakt, ze zdjęcia nie zostaną wykonane w tym samym czasie. W związku z czym ich umieszczenie w czasoprzestrzeni spowoduje, ze bedą to kompletnie dwa rożne obrazy pozornie tej samej, a jednak przesunietej w czasie rzeczywistości. Zatem A nigdy nie będzie tożsame z B.
Ramką...pomijam czas i przestrzeń :)
Zupełnie nie rozumiem kogoś, kto już dawno zamotał się w tym co próbuje udowodnić. Bez kitu założę się, że 3/4 tego forum nie wie o co panu chodzi. Jakieś usilne udowodnianie, że nowy crop lepszy niż stare FF. Przycinanie zdjęć. itp itd. Filmik YT jak wół wyjaśnił wszystkie różnice pomiędzy cropem a FF. Po co drążyć się pytam? Dla trolowania, czy z powodu nie umiejętnego wykorzystania sprzętu, czy też z nudy? Proponuje wyrzucić tego 5dIII i kupić sobie 700d z jakimś tamronem. Bo przeglądając portfolio to rzeczywiście jak ktoś robi spacery i wycieczki w jpegu na f/8
to nie potrzebuje FF i różnicy nie zobaczy nigdy.
Przepraszam Pana i moderatorów, jeśli mój post jest zbyt ostry to proszę o usuniecie, ale męczy mnie już ( zapewne nie tylko mnie) , gdy za każdym razem wchodząc na CB ostatnie newsy są zawalone dywagacjami na temat GO lub wojen FFvs crop z Pana udziałem.
no ale skoro dyskutują to znaczy ze zainteresowanie jest
nie każdy ma w sobie pierwiastek artyzmu pedagogicznego żeby wszystko jasno szybko wyjaśnić
a i można się przy okazji ciekawostek dowiedzieć
Dzisiaj wieczorem moja żona się zdziwi, że pijemy wino za zdrowie pana robertaskc7.
Marfot
Na razie tylko Ty dałeś merytoryczną odpowiedź.
Inni się "migają".
Nie wiem też, czy pan.kolega stosuje " ucieczkę w bok" bo nie ma odwagi powiedzieć że nie jest pewien ?
Każdy kto dyskutuje, wypowiada swoje opinie, w tym wątku to doskonale wie o czym mowa, czego dotyczy pytanie
Pytanie jest proste.
Czym będą się różnić,
na ekranie lub dowolnej wielkości wydruku,
- 2 zdjęcia (A, B)wykonane aparatem FF,
- w tych samych warunkach (obiektyw, odległość, ogniskowa, czas, przesłona, ISO, ....),
- pomiar światła punktowy ze środka sceny
A.
wykadrowywujemy ze środka rozmiar APS-C
B.
przed zdjęciem na matrycę "naklejamy" czarny papier (lub zamalowywujemy piksele) tak by został rozmiar APS-C
jp
1. marfot : niczym się nie różnią
2.