Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Jeśli ktoś jest zdecydowany na 5D2 to przy obecnym poziomie cen nówek i używek polecam nówki. Jeśli miałbym dać ponad 5 tys. za piękną używkę to już lepiej wziąć kompletnie nowy aparat za 6,5 tys. Pewny, z gwarancją - to są cechy nie do przecenienia.
zrobił bym identycznie - nawet jak by mi zabrakło to w każdym większym sklepie te 1500 zł dostaniesz na raty jak wpłacisz 5 000zł. Masz nowy sprzęt z gwarancją ;-)
pzdr
Paweł
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Niektórzy natomiast bardzo mocno nadwyrężają swój budżet i ostatnie grosze wydają na używkę za ok 5000zł, bo 6500zł na nówkę po prostu nie mają
W pełni rozumiem ograniczoną moc nabywczą tych "niektórych". Znałem to nawet z autopsji :) . Tyle, że: ciułasz, odkładasz, wyprzedajesz jakieś niepotrzebne Ci już gadżety, zapożyczasz się po rodzinie i za zgromadzone 5000zł (czyli i tak kupę kasy) kupujesz używańca. Jestem to w stanie zrozumieć tylko w jednym przypadku: używaniec od osoby znanej, zaufanej, o naprawdę minimalnym przebiegu i choćby na resztkach gwarancji fabrycznej. Innych opcji osobiście nie brałbym pod uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
W pełni rozumiem ograniczoną moc nabywczą tych "niektórych". Znałem to nawet z autopsji :) . Tyle, że: ciułasz, odkładasz, wyprzedajesz jakieś niepotrzebne Ci już gadżety, zapożyczasz się po rodzinie i za zgromadzone 5000zł (czyli i tak kupę kasy) kupujesz używańca. Jestem to w stanie zrozumieć tylko w jednym przypadku: używaniec od osoby znanej, zaufanej, o naprawdę minimalnym przebiegu i choćby na resztkach gwarancji fabrycznej. Innych opcji osobiście nie brałbym pod uwagę.
Myślę, że jest jeszcze inna opcja na używki... Jeśli nie planuję używać aparatu długo, np tylko pół roku czy rok i później sprzedać i kupić coś innego (czyli tą używkę traktować jako sprzęt "przejściowy"), wtedy kupowanie takich używek również ma sens. Sprzedasz po kilku miesiącach bez większej straty a czasami wręcz zarobisz na transakcji ;) Częściej tyczy się to jednak szkieł niż body.
Poświęcić kupę czasu na wyszukanie odpowiedniego egzemplarza i wywalenie takiej kasy na aparat przejściowy? Oj, nie wiem, czy to dobre wyjście.
Niekoniecznie uzywany musi byc zly , sam sprzedalem 5DII ktory uzywalem do zdjec rodzinnych, aparat nigdy nie widzial zlych warunkow atmosferycznych itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Niekoniecznie uzywany musi byc zly , sam sprzedalem 5DII ktory uzywalem do zdjec rodzinnych, aparat nigdy nie widzial zlych warunkow atmosferycznych itp.
nikt nie pisze, że używany jest zły - chodzi o to jak te używki są wyceniane ;-) ja też chętnie "przytulam" używki ale w sytuacji kiedy cena używanego sprzętu jest uzasadniona ekonomicznie. nic więcej ;-)
pozdrawiam
Paweł
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
ale kiedy kupujący ma mieć pewność że tak było ? Prawda jest taka, że jakbyś mi to powiedział, przy zakupie Twojego 5dmk][ to i tak miałbym wątpliwości, bo się zwyczajnie nie znamy :) Również dobrze, taką informacje może podać szalony reporter, gdzie biegał z aparatem po świecie, gdzie 1/5 bebechów już była wymieniana w serwisach, z przebiegiem 20tyś - ale na kolejno wymienionej migawce, a w opisie aukcji wpisane "sprzęt używany sporadycznie przez mojego dziadka, który używał body tylko do niedzielnych spotkań rodzinnych" :)
Dlatego ja mam zawsze cykora, gdy kupuje coś używanego, i jestem tego zdania że jeśli mam coś kupić używanego to faktycznie żeby cena była tak atrakcyjna i warta zaryzykowania:)
W przypadku cen używanych 5dmk2 i w porównaniu do cen nowych sklepowych, nie jest warto ryzykować tego 5tyś zł. za używany, gdzie faktycznie lepiej poczekać sobie te 2-3miesiące i odłożyć 1.500zł i kupić nowy w sklepie (albo resztę spłacić w ratach)
Podam wam przykład. Na allegro był ostatnio 5D2 z przebiegiem trochę ponad 4000 klatek za 4900. Stan wręcz miodny. No po prostu brać, nie patrzeć. Tknęło mnie jednak, gdy przeczytałem w opisie aukcji, że sprzedający dokłada uchwyt do filmowania gratis. Zadałem mailowo pytanie o choćby przybliżony czas, podczas którego filmowano tym aparatem. Odpowiedź nie padła. Wczoraj, czy przedwczoraj aparat się sprzedał.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Podam wam przykład. Na allegro był ostatnio 5D2 z przebiegiem trochę ponad 4000 klatek za 4900. Stan wręcz miodny. No po prostu brać, nie patrzeć. Tknęło mnie jednak, gdy przeczytałem w opisie aukcji, że sprzedający dokłada uchwyt do filmowania gratis. Zadałem mailowo pytanie o choćby przybliżony czas, podczas którego filmowano tym aparatem. Odpowiedź nie padła. Wczoraj, czy przedwczoraj aparat się sprzedał.
tylko 4tyś zdjęć .... "jak nowy garażowany, używany przez mojego dziadka, który jeździł nim co niedziele tylko do kościoła ...:)"
4 koła zdjęć, a oprócz tego, nakręcone nim 200ślubów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
i teraz kup takiego choćby był jeszcze na gwarancji !!