Co robi za backup dla M9?
Wersja do druku
Nie, nie ma.
Moze w 2011 pojawi sie to:
http://leicarumors.com/2010/05/05/ru...hotokina.aspx/
Prototyp byl juz gotowy w 2009, ale mieli jakis problem z matryca, LV.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam - 2010, nie 2009.
No jeszcze nie ma. Jako tania alternatywę to trzeba czekać na Fuji x100 - na wiosnę około 3000zl. Niewymienna optyka, ale w tej cenie masz myślę że przyzwoitą stalkę ala 35/2.0 od razu z podpiętym dalmierzem.
Do zabawy w wymienną starą optykę to nie ma sensu iść w NEXy czy NX100 - za duża strata kąta.
Ale co mi daje Fuji X100 ? Przyspawane szkło, wolę NExa, bo mogę od bidy podpiąć Leikowe szkła.
NEX 3 + Nokton Classic 35 1.4 kosztuje tyle Samo, co ten Fujik.
Większej bzdury nie słyszałem. To tak, jakby napisać, że do C 7D nie ma sensu podpinać eLek.
Mam raczej słabej jakości monitor, ale nawet ja widzę, że M9 jest poza zasięgiem Canona z L-kami, niestety też poza zasięgiem finansowym dla większości fotografów. Ale czy każdy w domu ma Bugatti :)
Zastanów się trochę a nie od razu Cie ręce świerzbią. Piszemy o starej optyce, bo wiem jakie są FD czy AIS. Te obiektywy mają gabaryty podobne do leici. I ze względu na kąty czy spadek rozdzielczości nie warto ich męczyć na czymś mniejszym niż FF.
Wygada NEX + manual 35/1.4 a FUJI X100 - ale pojechałeś teraz. Coś taki sfrustrowany od południa.
A czymże jest to "cudo" jak fuji X100 ? Poza tym, że wygląda "prawie jak Leica" nie oferuje nic więcej od NEXa.
Ma kombinacje szklo matryca dopieta na ostatni guzik - przynajmniej wg zapewnien producenta. Tak samo jak X1. Wszystko celem najlepszej jakosci obrazka.
Co wyjdzie - zobaczymy.
NEX juz byl porownywany z X1 i M8. Dluga droga przed Sony, choc wiem, ze firmie nie zalezy na poprawianiu jakosci. Liczy sie masowka, a masowka woli uzyeczne wyzsze ISO od jakosci i szczegolowosci na nizszym.
Dla masochistów i fanów biczowania się, polecam http://leicaimages.com/index.php Baza zdjęć których wspólnym wyznacznikiem jest Leica.