Polecam Ci serwis ePorady24 z którego sam dosyć często korzystam, za niewielkie pieniądze otrzymasz profesjonalną poradę prawną
na konkretne odpowiedzi z zakresu prawa podatkowego na forum fotograficznym raczej bym nie liczył
Wersja do druku
Polecam Ci serwis ePorady24 z którego sam dosyć często korzystam, za niewielkie pieniądze otrzymasz profesjonalną poradę prawną
na konkretne odpowiedzi z zakresu prawa podatkowego na forum fotograficznym raczej bym nie liczył
w tym wypadku to i tak musisz być na zasadach ogólnych w sumie , przy ryczałcie foto reklamowe odpada ( jeśli ma się z tego tytułu przychodu , wchodzisz na zasady ogólne ) , przy tylu profilach i o KP raczej można zapomnieć
Tylko zasady ogólne. Przerabiałem już ten temat. Możesz nie wchodzić w VAT, ale od podatku nie uciekniesz.
M.S.
Panowie, pomóżcie odnośnie powyższej kwestii. Zbliża mi się termin opłacenia karty podatkowej i ZUS-u. Działalność rozpocząłem 1.07. Kilkanaście dni temu przyszło mi pismo z US o ustaleniu wysokości stawki na karcie. Wyszło tak jak myślałem, 255 PLN. Termin płatności do US mam do 7.08, a do ZUS-u do 10.08. I moje pytanie brzmi - czy da się zrobić tak, żebym nie musiał w tym pierwszym miesiącu płacić pełnej kwoty do US, a pomniejszoną o podstawę składki zdrowotnej?
Z tego co napisał mastercheat zrozumiałem, że jeśli ZUS opłacę jeszcze w lipcu, to już będę mógł odliczyć te 200,92 podstawy składki. Dobrze myślę? Czy jednak będę musiał tym razem zapłacić całą kwotę?
o ile się nie mylę , to 10.08 płacisz ZUS za miesiąc 07 , więc może od podatku odliczyć
co zwykle wpisujecie na rachunku/fakturze za usługę foto dla firmy ?
"wykonanie fotografii na zamówienie" czy jakoś inaczej?
rozpisujecie na cenę jednostkową za zdjęcie? Czy raczej jako jednostkę traktujecie cała usługę?
proszę o podpowiedź.
to co sobie firma życzy ? ;]
a jak nic , to ogólnie "usługa fotograficzna"
spoko :)
zastanawiałem się po prostu czy, pisać coś o licencjach itp...
to zrób załącznik/umowę
Zamierzam otworzyć działalność zajmującą się Fotografią i komputerami (obsługa firm, sprzedaż komputerów i urządzeń/akcesoriów z tym związanych na fv, czasem dla detalu, serwis ww sprzętu - oprogramowania, tworzenie/projektowanie reklam i banerów itp.).
Stoję przed wyborem PKD i wybrałem takie:
74.20.Z FOTO
59.12.z postprodukcja związana z filmami, nagraniami video (tworzenie prezentacji dla młodych) chyba, że tego nie potrzebuję ?
18.13.Z Przygotowanie do druku
47.41.Z Sprzedaż detal. komp (tylko czy nie będę musiał wejśc na vat w tym wypadku?)
62.02 doradztwo informatyczne
95.11.Z naprawa i konserwacja urządzeń komputerowych
73.11.Z działalność Agencji Reklamowych
Vatowcem na razie nie chcę być bo obsługi firm będzie nie dużo, traktuję to jako dodatek poza sezonem, bo kilka firm stałych powinienem mieć.
Jeśli ktoś ma podobny charakter działalności będę wdzięczny za podpowiedź.