;-) ;-)
Wersja do druku
;-) ;-)
To jest jakieś wyjście tylko, że forum dot. zasadniczo Canon'a, z którym jak wiadomo Sigma współpracuje najgorzej - mam na myśli wpsółpracę szkieł z korpusami, a nie współpracę między korporacjami :-)
No tak, ale pisanie, że Sigma jest generalnie do (***) jest nadużyciem.
Optycznie nie miałem zastrzeżeń, a posiadałem 2 sztuki.. Jednej już nie mam z powodu światła, a drugiej z powodu AF :)
Oczywiście, że nie są generalnie do d.... - moje doświadczenia dot. własności optycznych są bardzo pozytywne (o czym juz wspominałem) ale ta ciuciubabka z AF jest bardzo irytująca i w wielu przypadkach zniechęca całkowicie do tej marki.
To chyba S50/1.4, którą w sklepie przypinałem do 5D2 nie czytała forum i nie wiedziała, że to nie wypada, aby trafiała celnie ;-)
Kolegi 17-70 i 30/1.4 na: 400D, 40D i 50D - podobnie.
Polecam nauke czytania ze zrozumieniem, oraz nie generalizowanie. To ze nawet 10 Sigm ustawia dobrze ostrosc, nie znaczy ze wszystkie tak maja - zdaje sie to byc dosc logiczne i poparte doswiadczeniem wiekszej ilosci osob.. wystarczy czytac, sluchac i wyciagac wnioski. Bo w przeciwienstwie do Twojego kolegi, ja zrobilem nieco wiecej fotek wieksza iloscia tych obiektywow i moje spostrzezenia sa zupelnie inne.
Czacha, skąd wiesz kim jest mój kolega i ile on zdjęć zrobił? Wybacz, ale wygląda to trochę na bufonadę z Twojej strony :-(
I jeszcze jedno - ja nie twierdzę, że z Sigmami problemu nie ma. Podchodzę do nich z dużą dozą ostrożności, ale też ich z góry nie przekreślam.
To nie bufonada, tylko pewnosc siebie - przetoczyla sie przez moje rece duza ilosc obiektywow Sigmy - nie wyobrazam sobie aby ktos kto nie sprzedaje sprzetu foto mial dostep do wiekszej ilosci tego sprzetu.. bo niby jak? Znasz kogos kto nie sprzedaje obiektywow, ale mial np. 10 egzemplarzy 50/1.4 albo 20sztuk 35/1.4? Bo jesli tak, to co z nimi bylo nie tak, ze przewinlo sie ich az tyle? Tylko szczerze, bez przepychanek na ilosci..
Pomimo mojej świadomości, iz nie kazda Sigma ma problemy z ostroscia i tak nie zdecydowal bym sie na zakup takowej, pomimo ze ta nowa 85/1.4 bedzie kusila swiatlem i zapewne cena. Moze gdybym mial Nikona albo Sony...