Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Stałki Sigmy są mega spoko. Ta 135mm działa rewelacyjnie z R i R6mk2. Bokeh mięciutki, wysoko mtf, brak wad typu aberracje chromatyczne, bardzo ostry. Chyba jedyna "wada" (patrząc przez pryzmat obiektywów RF) to brak stabilizacji. Ogromną zaletą jest natomiast cena vs Canon RF. Tu jest deklasacja.
A co z transmisją? obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki. Jak to policzysz to wcale nie jest tanio za coś tak upierdliwego w zamian za "niższą" cenę.
A co z takimi zdjęciami z Sigm? szkoda czasu.
Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
A co z transmisją? obcięte fiolety, podbite czerwienie do tego waga brak korekcji, brak IS, jakieś różnie działające maszyny do aktualizacji i jednak brzydki bokech, szybko spadająca cena i wzięcie będące chyba tylko wynikiem nagonki. Jak to policzysz to wcale nie jest tanio za coś tak upierdliwego w zamian za "niższą" cenę.
A co z takimi zdjęciami z Sigm? szkoda czasu.
Kolega chyba dawno Sigmy nie miał w ręku :)
5 załącznik(ów)
R5 z promki. Literalnie 2x taniej niż R5.2. Myślałem z tydzień nad wyborem i jednak padło na staruszka, wyłącznie ze względów finansowych w stosunku do możliwości.
Pierwsze wrażenia:
1. AF eye działa nieco gorzej niż w R6. Może kwestia ustawień czułości, może firmware (v1.7 z pudełka). Ma obiekt w kadrze, a czasem szuka tego oka gdzieś na liściach..
2. pokrętło ustawień. Jest mega upierdliwe. Czemu nie dali zwykłego kółka nastaw? Nie ma prostej metody żeby przełączyć się miedzy trybami foto-wideo. Żeby to zrobić trzeba wykonać kilka operacji - najpierw jednocześnie wcisnąć i obrócić kółkiem, a potem kliknąć info żeby zmienić tryb. Serio?.. W R6 zmieniam jednym klikiem. Może jeszcze znajdę na to szybszy sposób.
3. Ktoś pisał, chyba Hubert, że R6 przy R5 wygląda jak zabawka. Nieprawda, nie wygląda. To są te same obudowy, przynajmniej tak czuje w rękach. Nie zauważam w jednym czy drugim lepszych czy gorszych materiałów.
Pacjent :)
Załącznik 18259
z Sigma 150-600C @ 600mm f6.3
pieseł
Załącznik 18260
100% crop
Załącznik 18261
wróbeł
Załącznik 18262
100% crop
Załącznik 18263
Świetny, gratulacje! Niech cieszy i długo służy!
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Stałki Sigmy są mega spoko. Ta 135mm działa rewelacyjnie z R i R6mk2. Bokeh mięciutki, wysoko mtf, brak wad typu aberracje chromatyczne, bardzo ostry. Chyba jedyna "wada" (patrząc przez pryzmat obiektywów RF) to brak stabilizacji. Ogromną zaletą jest natomiast cena vs Canon RF. Tu jest deklasacja.
Cyfrowe miało tak niecały rok temu szaloną promocję na to szkło, z której bez namysłu skorzystałem. Wołali za to 3000pln. Później szkło zniknęło z oferty. To był dopiero korzystny stosunek jakości do ceny :D
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
2. pokrętło ustawień. Jest mega upierdliwe. Czemu nie dali zwykłego kółka nastaw? Nie ma prostej metody żeby przełączyć się miedzy trybami foto-wideo. Żeby to zrobić trzeba wykonać kilka operacji - najpierw jednocześnie wcisnąć i obrócić kółkiem, a potem kliknąć info żeby zmienić tryb. Serio?.. W R6 zmieniam jednym klikiem. Może jeszcze znajdę na to szybszy sposób.
3. Ktoś pisał, chyba Hubert, że R6 przy R5 wygląda jak zabawka. Nieprawda, nie wygląda. To są te same obudowy, przynajmniej tak czuje w rękach. Nie zauważam w jednym czy drugim lepszych czy gorszych materiałów.
1. Gratulacje!
2. Przejście od wybranego trybu foto to wybranego trybu video następuje przy jednoczesnym wciśnięciu Mode+Info. W ogóle nie trzeba kręcić kółkiem.
3. Korpus R5 jest wykonany cały ze stopu magnezu a R6 ma powłokę z plastiku.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ok, może inaczej - jaki budżet ma kolega? Jeśli nieograniczony - RF135 jest odpowiedzią. Jeśli ograniczony - Sigma to świetny wybór. Kropka.
Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Spojrzałem na ceny Sigmy i co?
Ponad 6k... To ja już jednak wolałbym dołożyć do RF :)
Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dokładaj. I pokaż znaczącą różnicę w zdjęciach.
Ale nie wszystko się rozbija o różnice w obrazku.
Choć akurat wydaje mi się (sądząc po samplach w sieci) bokeh będzie znacząco lepszy w RF.
Podobnie jak szybkość działania AF, stabilizacja itp.
Co innego gdyby Sigma kosztowała 1/3 ceny Canona RF, jak to tutaj przedstawiono, natomiast kiedy różnica w cenie to 25%, IMHO warto dołożyć do RF.
Oczywiście możesz mieć inne zdanie, ale to nie jest już dla mnie "super tania i świetna Sigma".