Odp: Aparaty foto a smartfony
IMHO rozważanie zdjęć ze smartfonów w kontekście dużych wydruków, przy czym ja rozumiem duże jako większe niż 10x15 cm, to wg mnie starta czasu i Waszej energii, bo uważam, że oczywistym jest, iż aparat z matrycą APS-C i większą, będzie tu zdecydowanym wygranym ;)
Bangi, ale właśnie o to chodzi. Wszystkie te marketingowe artykuły, gdzie twierdzą, że "wydruk 60 na 80 cm ze smartfona, dorównuje jakością profesjonalnym aparatom" to są zwyczajne kłamstwa, zilustrowane fałszywymi zdjęciami. Bo oni dobrze wiedzą, że nikt nie będzie zawracał sobie głowy i wyrzucał pieniądze na taki wydruk ze smartfona. Więc nikt im kłamstwa nie udowodni.
1.
Na ekranie smartfona (2376 x 1080 oraz 3088 x 1440) (rozdzielczość/ostrość)zdjęcie z obiektywów smartfona S 22 Ultra (bez powiększania optycznego) nie do odróżnienia od zdjęć z A7R3 z obiektywami GM, na monitorze 2560 x 1440 jak się wie gdzie patrzeć to można zauważyć (drobne) różnice, na ekranie TV 4k to zupełnie inna liga.
2.
W każdym z 4 obiektywów tego smarfona jest dostępne (różnej wielkości) powiększanie optyczne
Wpływ na pogarszanie jakości technicznej zdjęć jest bardzo widoczny
3.
Przy ustawieniach "fabrycznych" jest duża (jak na razie) różnica w balansie bieli i nasyceniu pomiędzy zdjęciami z różnych obiektywów
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
IMHO rozważanie zdjęć ze smartfonów w kontekście dużych wydruków, przy czym ja rozumiem duże jako większe niż 10x15 cm, to wg mnie starta czasu i Waszej energii, bo uważam, że oczywistym jest, iż aparat z matrycą APS-C i większą, będzie tu zdecydowanym wygranym ;)
Mam (tylko u mnie w domu na ścianach) kilkadziesiąt różnych wydruków, na folii, płótnie, papierach z różnych zabezpieczniach powierzchni, o różnej wielkości, są też 120 cm.
Z różnych zestawów aparat+obiektyw
Maszyny drukujące w normalnych Labach muszą mieć AŻ i TYLKO 100 - 120 pikseli na 1 cm wydruku, jeśli w pliku zdjęciowym jest więcej to redukują rozdzielczość a jeśli mniej to powiększają (wstawiają pomiędzy piksele "puste")
Tak więc wydruk np. 25 cm z matrycy 4000 pix i tak już wymaga redukcji rozdzielczości do 2500 pix zdjęcia na papierze.
Ale głównym problemem jest jakość/rozdzielczość/ostrość normalnych wydruków.
Gdy porównywać szczegółowość i ostrość obrazu na (moim) monitorze który ma rozdzielczość tylko 43 pix/cm z ustawioną obok wersją papierową (wydruk z Labu) to "tylko płakać"
Zdjęcia zapisane ma matrycy dobrych aparatów foto z dobrymi obiektywami są (jak na razie) lepsze od zdjęć uzyskiwanych z smartfonów (przynajmniej tych do których ja mam dostęp).
Ale w większości ogólnie stosowanych sposobach prezentacji zdjęć ta przewaga jest już niewidoczna
jp
Moje fotografowanie to głównie wyjazdy i plecak, statyw, aparaty, obiektywy.
Wiem jakie poprzednicy zrobili tam zdjęcia i mam wtedy jakieś plany
Czasami chcę/muszę zrobić zdjęcie tu i teraz, czasami mam trochę więcej czasu i bywa tak że sam decyduję gdzie i kiedy pojdę/pojadę zrobić zdjęcie, to zdjęcie
Po douczeniu się o fotografii obliczeniowej postanowiłem sprawdzić jak smartfon w aktualnej technologii foto może mi pomóc w zredukowaniu zawartości plecaka, rozszerzeniu możliwości..., dlatego Samsung S 22 Ultra
Pomogła inflacja, raty stałe 0% na 3 lata, jaka będzie realna siła nabywcza dzisiejszych 180 zł gdy będę spłacał ratę 180 zł za 2-3 lata ?
Pierwszy wstępny ogląd, zdjęcie można wykonać na 4 sposoby.
W kazdym ze sposobów jest wybór jednego z 4 obiektywów (#197)(+ powiększenie optyczne), proporcji, samowyzwalacza, lampy błyskowej
Naciśnięcie na ekraniu wskazuje miejsce ostrości lub/i AF/AE. Istnieje możliwość niezależnego wskazywanie miejsca AF oraz AF, można przypisać ustawienie ostrości do poruszającego się obiektu na zdjęciu, jest autoostrość na oczy.
S1. zdjęcie , można wybierać/ustawić jeden z wielu filtrów prezentowanych jako skutek na przykładowym zdjęciu
S2. wybrany (1 z 11) tryb np. nocne, wtedy bez lampy i wskazuje się miejsce AE albo ustawia wartość palcowo
S3. tryb PRO, wybiera/ustawia się sposób pomiaru światła, ISO, czas, EV, fokus auto/ręczny, WB, cienie, podświetlanie, kontrast, nasycenie, odcień
S4. Expert PRO (oddzielna apka), oprócz wyświetlania histogramu na razie nie widzę zmian w stosunku do S3, ale wszystko przede mną
Przymierzam się do dogłębnego poznania tych możliwości, wpływu ich na uzyskiwane zdjęcia, porównanie z wykonanymi w tych samych warunkach zdjęciami z A7R3 (głównie) z obiektywami 35mm oraz 85mm (bo tylko te ewentualnie chciałbym nosić w plecaku) jako możliwość zastąpienia przez smartfon obiektywów 20mm, 135mm, ..., ewnetualne używania aparatu tylko wtedy gdy ma być duże powiększenie, .....
Jestem "autorem" tego wątku, uważam że to jakieś obowiązki ale jak do tej pory nie widzę merytorycznego zainteresowania tematem.
Nie widzę sensu działania wątku by tu czytać mądre uwagi o pokazywaniu tragedii, rozumieniu, autostradzie, węglu itd, nie mam/widzę potrzeby prezentowania wyników moich doświadczeń/pracy w tych warunkach.
Jeśli jest ktoś kto chciałby wymieniać merytoryczne poglądy, uwagi, ma jakie własne doświadczenia/przemyślenia z którymi chciałby się podzielić lub ma jakieś potrzeby/prośby to jestem gotów do współpracy na priv
jp
Słuchajcie, a tak w ogóle to czy jest jakiś smartfon z klasyczną przesłoną?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
dobre pytanie do całokształtu typu "manual mode" (cudzysłów intencjonalny) czy rawy w telefonie. z klasyczną chyba nie ale są modele policzalne na palcach jednej ręki w których daje się zmienić przysłonę
Janie, jedna uwaga. Powiększenie optyczne uzyskujesz zmieniając obiektyw. Ten plus, o którym już kilka razy pisałeś, to powiększenie cyfrowe, czyli generacja tzw. pustych pikseli. Typowa najprostsza fotografia obliczeniowa.
--- Kolejny post ---
Podejrzewam, że tam nie ma żadnej zmiennej przysłony tylko algorytm rozjaśniania/rozmywania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
S10edge ma, ale zostaja dwie opcje f1.5 i f2.4.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Janie, jedna uwaga. Powiększenie optyczne uzyskujesz zmieniając obiektyw. Ten plus, o którym już kilka razy pisałeś, to powiększenie cyfrowe, czyli generacja tzw. pustych pikseli. Typowa najprostsza fotografia obliczeniowa.
--- Kolejny post ---
Podejrzewam, że tam nie ma żadnej zmiennej przysłony tylko algorytm rozjaśniania/rozmywania.
W specyfikacji Samsung podaje :
Rozdzielaczość aparatu (Multiple)
108.0 MP + 10.0 MP + 12.0 MP + 10.0 MP
Jasność aparatu (Multiple)
F1.8, F4.9, F2.2, F2.4
Kamera tylna - Optyczna stabilizacja obrazu
Kamera tylna - Zoom, zoom optyczny 3x i 10x, zoom cyfrowy do 100x
To chyba jest tak, że te wszystkie 4 obiektywy są traktowane razem jako kamera tylna.
W materiałach, w oprogramowaniu są kolejno oznaczne/nazywane jako :
0.6 ultraszerokokatny
1.0 szerokokątny
3.0 zoom optyczny 3x
10.0 zoom optyczny 10x
co ma odzwierciedlenie w ogniskowych 2.2mm(FF 13mm), 6.4mm (23mm), 7.9mm (69mm), 27.2 (230mm)
A na każdym obiektywie jest (o różnej wielkości) zoom cyfrowy.
jp